Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

Starzenie alkoholi
wieku
40%
40%
Posty: 84
Rejestracja: 2015-01-19, 18:56
Lokalizacja: Polska

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

Post autor: wieku » 2020-10-11, 20:14

Kamionki już są w domu pora je zalać :)
Pojawiają się automatycznie pytania na które nie znam odpowiedzi.
1. Czy jeżeli w kamionce będę przechowywał Brzoskwinie, to opróżnieniu i wypłukaniu będzie gotowa do zalania np. Śliwki? Czy Kamionka nie przekaże aromatu i smaku?
2. Czy w piwnicy w której wilgotność jest duża a co za tym idzie występuje tam dość specyficzny zapach stęchlizny to zapach nie przejdzie do destylatu? Czy może lepiej trzymać gdzieś w garażu albo strychu? Tylko tam warunki są zmienne.



Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

kwik44
100%
100%
Posty: 1568
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

Post autor: kwik44 » 2020-10-11, 21:05

wieku, nie powinno. Co do stęchlizny nie wiem. Ja przy zmianie destylatu zalewam wodą na kilka dni na wszelki wypadek.

Jakiś rok temu zalałem jedną kamionkę destylatem żytnim z m-beczki. Destylat w 50% miał 4 lata, druga połowa 2 lata. Po tym roku w kamionce destylat bardzo złagodniał. Przynajmniej wedle pamięci tego co szło do beczki. Uwypuklił się smak ciasteczka. Mocno czuć w kieliszku następnego dnia rano. Będę chyba dalej w tę stronę szedł. W tym roku zabieram kolejną kamionkę z m-beczki i zalewam do pełna świeżym. Zobaczymy jak to pójdzie dalej.

wieku
40%
40%
Posty: 84
Rejestracja: 2015-01-19, 18:56
Lokalizacja: Polska

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

Post autor: wieku » 2020-10-11, 21:20

Dzięki za odpowiedź w kwestii przechowywania różych destylatów.
Może ktoś ma doświadczenie z tą zatęchnięta piwnicą?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

krkkonrad89
40%
40%
Posty: 74
Rejestracja: 2018-09-17, 14:00

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

Post autor: krkkonrad89 » 2020-10-11, 23:05

W mojej piwniczce jest wilgotność na poziomie 99%. Czuć w niej trochę stechlizną. Mimo tego, że kamionki pokryte są z zewnątrz czarnymi i brązowymi plamami nie wyczułem w destylacie zapachu stęchlizny.

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka


marcinbzyk
50%
50%
Posty: 109
Rejestracja: 2020-06-23, 22:45

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

Post autor: marcinbzyk » 2020-10-12, 12:15

Dziś szczęśliwie udało się napełnić i moje 2 mkamionki
Do 1
Destylat żytni 56% plus 1 mszczapka z dębowej beczki.
Mam nadzieję, że destylat pokaże swoje oblicze a drzazga wniesie sporo od siebie.
Do 2
Burbon pszeniczny 55% z dodatkiem 3 kostek mocno palonych i 2 lekko palonych z dębu francuskiego.
Obydwie kamionki zalane do pełna.

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

Post autor: zbyszko » 2020-10-12, 12:41

Moje beczki stały dwa lata w wilgotnej i śmierdzącej piwnicy, zarosły z wierzchu ale do środka nic się nie przedostało.
Kamionka stoi tam nadal, ze dwa miechy temu testowałem i nie wyczułem stęchlizny w destylacie.
czytam nie pytam

wieku
40%
40%
Posty: 84
Rejestracja: 2015-01-19, 18:56
Lokalizacja: Polska

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

Post autor: wieku » 2020-10-12, 17:09

Dzięki wielkie, chyba już wiem gdzie będą stały.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
NeRWuS
101%
101%
Posty: 403
Rejestracja: 2018-12-18, 23:42
Lokalizacja: Wrocław

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

Post autor: NeRWuS » 2020-10-12, 20:24

Ja swoje kamionki potrafię delikatnie spryskać wodą, w celu sztucznego zwiększenia wilgotności. Stoją dwie zalane wódką z kukurydzy od marca i obie w tym samym pomieszczeniu (szafka w garażu z wilgotnością na poziomie 60-80%, lecz zmienia się ona bardzo powoli (nie więcej niż 5% na tydzień z racji, że do garażu nikt nie zagląda. Około raz w miesiącu ja (albo rodzice) jedną psikają wodą - pomimo plam i delikatnego "puszku" (raczej pleśń - znika po kilku dniach od psikania) nic nie przedostaje się do destylatu, a jedynie wolniej ucieka zawartość. Od marca w "suchej" ubyło niewiele ponad 100gram, a w "psikanej" zaledwie 40gram. Wnioski wysnuwam na podstawie pomiarów wagowych kamionek - możliwe, że ucieka tyle samo, a jedynie glina wpija wodę, którą psikam :lol:
Co do smaków, to zauważam tendencję, że "psikana" jest wolniejsza, jeśli chodzi o procesy starzenia: później trunek stał się pijalny, ale straty są mniejsze - mi się nigdzie nie śpieszy, dlatego eksperyment kontynuuję :)
"Kto żyje w Polsce, ten w cyrku się nie śmieje"

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6988
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

Post autor: magas » 2020-10-12, 21:56

Nerwus ty jak będziesz przejeżdżał przypadkiem to daj znać, spotkamy się i dam ci coś do eksperymentów, bo ja nie mam czasu i materiału.

pp28856
0%
0%
Posty: 9
Rejestracja: 2019-09-29, 13:54
Lokalizacja: Warszawa

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

Post autor: pp28856 » 2020-10-17, 21:26

Dagome pisze:
2020-02-24, 07:06
A ja mam z kolei inny problem z leżakowaniem w piwnicy. U mnie na zewnętrznych ścianach kamionek wesoło wyłazi czarna pleśń. Dodam, że w środku są destylaty o mocy 50-60% alk. Wilgotność w pomieszczeniu nie znana, ale zapewne spora. Pryskanie przedgonem i przecieranie szmatką niestety nie pomaga :(
Cześć, bardzo długo szukałem rozwiązania by obniżyć wilgotność w piwnicy. Wietrzyłem, podłączałem wentylator do kanałów wentylacyjnych i pracował miesiącami. Nic nie pomagało, czarna pleśń na szklanych damach :(

Ostatecznie zakupiłem na 250 zł używany osuszacz powietrza, nie jakiś budowlany tylko domowy, na 60m 2 piwnicy. Uruchamiam jak mi wilgotność rośnie ponad 65-70% i temat rozwiązany.

Także polecam zakupić osuszacz.

michal278
40%
40%
Posty: 78
Rejestracja: 2012-12-20, 20:24

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

Post autor: michal278 » 2020-10-17, 21:52

Polecam Osusacz trochę droższy, używane często mają wyrobione agregaty. Są nawet takie gdzie można ustawić wilgotność i będzie do niej pracował, a potem się wylaczy. Na pleśnie zaś polecam nadchloryny. Rozcieńa się z wodą na 10.-30% i psika. W swojej piwnicy walczyłem kilka lat z grzybami.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

Post autor: Legion » 2020-10-17, 22:13

michal278 pisze:
2020-10-17, 21:52
...polecam nadchloryny...
Masz na myśli np. podchloryn sodu?
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

michal278
40%
40%
Posty: 78
Rejestracja: 2012-12-20, 20:24

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

Post autor: michal278 » 2020-10-18, 08:39

Jak zwykle pomyliłem. Podchlorany oczywiście. Nadchlorany to w pirotechnice używa się. Tak podchloran sodu i potasu. No i jeszcze ozonowanie polecam.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

Post autor: zbyszko » 2020-10-18, 13:36

Taki rozcieńczasz?
https://allegro.pl/oferta/podchloryn-so ... 9290717355
Czy pryskasz bez rozcieńczania?
czytam nie pytam

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6988
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

Post autor: magas » 2020-10-18, 14:01

Są maszynki domowe co działają odwrotnie niż nawilżacz, tylko każdego dnia trzeba z nich wodę wylewać. Kumpel mieszka blisko portu w Atenach i zimno zimą w mieszkaniu przez dużą wilgotność . Temperatura na właściwym poziomie, a wydaje się zimno. Dzięki tej maszynce jest zimą przyjemniej w mieszkaniu, ale po 3 litry dziennie z niej wylewa.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości