Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.
Nie wiem jak wasze kamionki, ale idę krok dalej. Zastanawia mnie co będzie przy zmianie trunku, popuśćmy wodze fantazji, bo to co napiszę jest tylko gdybaniem, zalewam wodą na dzień, dwa czy tydzień zmieniając codziennie wodę, kamionka zamknięta korkiem, suszę i wkładam kamionkę w piekarnik (bez korka ) na tyle ile fabryka dała, ale nie wiem na jak długo. Zadzwoniłem do kolegi specjalisty od kamionek i mówił, że nie strzeli, ale trzeba uważać przy studzeniu, bo wtedy zetknięcie np z zimną wodą wiadomo rozsypie nam kamionkę. Tu mowa o pozbyciu się jakiś tam niechcianych zanieczyszczeń, a co kiedy chcemy użyć poprzedniego trunku do dojrzewania kolejnego, tu np mowa o winie, wtedy nie płuczemy. Wino przetrzymane jakiś czas w kamionce, bez płukania, tylko po wstępnym osuszeniu na 180 stopni w piekarni, by resztki wina znajdujące się w ceramice skarmelizowały się, tu poprosiłem kolegę co się na tym zna, by podał jakie najlepsze są temperatury karmelizacji przy winach. To by było tyle na dziś, bym sam nie miał tego w głowie .
Magas faktycznie nosi Ciebie ta fantazja
Ledwo zalałem kamionki a Ty już myślisz o wylewaniu i karmeliziwaniu
Ja ważyłem dziś swoje po około miesiącu w kamionce. Startowałem z wagą gruszkówki 5,115 (ważone po kilku dniach od zalania) a obecnie mam 5,100. Słód jęczmienny wędzony- start 4,985 a dziś 4,975. Jak widać ubytek na podobnym poziomie.
Czy u Was na korkach też tworzy się lekki biały osad? Tuż przy styku korka z kamionką.
Ledwo zalałem kamionki a Ty już myślisz o wylewaniu i karmeliziwaniu
Ja ważyłem dziś swoje po około miesiącu w kamionce. Startowałem z wagą gruszkówki 5,115 (ważone po kilku dniach od zalania) a obecnie mam 5,100. Słód jęczmienny wędzony- start 4,985 a dziś 4,975. Jak widać ubytek na podobnym poziomie.
Czy u Was na korkach też tworzy się lekki biały osad? Tuż przy styku korka z kamionką.
Ja nie mam, ale ja trzymam w pokoju mieszkalnym, gdzie jest mała wilgotność.
[ Dodano: 2016-09-21, 17:40 ]
Kurde masz korki silikonowe, a nie korek z korka, w którym miejscu ten osad, może trzeba lekko wcisnąć te korki, na obu ci się tworzy. Ja w piwnicy miałem osad jak bawiłem się w winiarstwo, była to pleśń na korkach z korka.
[ Dodano: 2016-09-21, 17:40 ]
Kurde masz korki silikonowe, a nie korek z korka, w którym miejscu ten osad, może trzeba lekko wcisnąć te korki, na obu ci się tworzy. Ja w piwnicy miałem osad jak bawiłem się w winiarstwo, była to pleśń na korkach z korka.
Magas luzik... ja tylko tak dla żartów.
Podejrzewam, że coś się wytrąca z kamionki a przy korku może być największy przewiew stąd ten osad. Wydaje nam się, że korek mocno wciśnięty ale jednak szczelina w mikronach może być większa niż pory kamionki i to właśnie tędy trunek oddycha? Nie zmienia to faktu, że tak być nie powinno i trzeba to naprawić.
Magas masz jeszcze korki z korka? One nieco puchną i może uszczelnią to czego nie uszczelnia silikon.
Podejrzewam, że coś się wytrąca z kamionki a przy korku może być największy przewiew stąd ten osad. Wydaje nam się, że korek mocno wciśnięty ale jednak szczelina w mikronach może być większa niż pory kamionki i to właśnie tędy trunek oddycha? Nie zmienia to faktu, że tak być nie powinno i trzeba to naprawić.
Magas masz jeszcze korki z korka? One nieco puchną i może uszczelnią to czego nie uszczelnia silikon.
One są wypalone idealnie, przez pół roku sprawdzaliśmy różne temperatury, wylej wodę i zmień na nową, nie piszcie takich głupot, a 500 stopni to żart, dodaj drugie tyle i to będzie wypalenie wstępne gdzie woda po dwóch dniach zniknie o połowę z kamionki. Smar na korkach ? alkohol paruje i skrapla się po korku, co nalałeś do kamionki to ci się skrapla na korku, ja mam w jednej kamionce destylat z dębem i zauważyłem brązowy osad na korku, no bez jaj.
Ostatnio zmieniony 2016-09-22, 22:19 przez magas, łącznie zmieniany 1 raz.
Korków z korka jest dostatek, ja mam też kamionki testowe, gdzie szyjka jest fikuśna, taka bardzo ozdobna, gdzie tam trudniej uszczelnić ,bo one takie ładne falowane i też dałem korki silikonowe, gdzie korek ma styk z kamionką naprawdę słaby na jednym milimetrze, przez fikuśny kształt szyjki i też jest dobrze, ale te szyjki zostały zmienione, właśnie by korki lepiej wkładać i by bród się nie chował w tych wszystkich zakamarkach.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości