Strona 8 z 32

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

: 2017-04-03, 20:52
autor: magas
Muszę sprawdzić, czy po zmywarce też tak się dzieje, lizałem nalot, smaku brak, trzeba będzie dopytać u producenta, bo tak będziemy gdybać, ale nie wymienię ich na korki z korka u siebie.

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

: 2017-04-04, 08:02
autor: Vivenda
kula pisze:
2017-04-03, 19:35
Trochę więcej niż miesiąc temu zalałem kamionkę destylatem z owoców ponalewkowych...... Zapach bardziej intensywny.......
Dzięki za informację.
To że pomaga przy destylatach zbożowych i owocowych już wiemy.
Ja jednak chciałem dopytać, czy przy czystych cukrówkach kamionka pomaga?
A jeżeli tak, to na ile?

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

: 2017-04-04, 21:17
autor: magas
Nic nie wiem na ten temat, ale mam pytanie, jakie oczekiwania są co do dojrzewającej czystej, jaka miała by być, co ma się zmienić, naprowadź kolego na temat.

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

: 2017-04-04, 22:00
autor: wiking
Ja dzisiaj załyczyłem z radiusem mojej jabłkowicy z kamionki i ze szkła. Pomimo tego że, w kamionce trunek spoczywa od niedawna, to różnica jest już kolosalna z kamionki zapach jabłek jest jak by słabszy i trunek nabrał jakiejś ostrości. Może, to za wczas na jakieś testy, więc zobaczę co będzie za parę miesięcy.

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

: 2017-04-05, 12:35
autor: Vivenda
magas pisze:
2017-04-04, 21:17
Nic nie wiem na ten temat, ale mam pytanie, jakie oczekiwania są co do dojrzewającej czystej, jaka miała by być, co ma się zmienić, naprowadź kolego na temat.
Kilku użytkowników pisało, że alkohol z cukrówki jest łagodniejszy od sklepowej i można w nim poczuć lekki słodkawy posmak. Miałem okazję taki konsumować i bardzo mi on odpowiadał. Zastanawiam się jednak nad tym, jaki wpływ na taki alkohol może mieć kamionka. Wiadomo, że będzie oddychał i parował. Czy coś w nim poprawimy, pogorszymy, zmienimy? Czy tylko podzielimy się nim z aniołkami. Oczekiwań nie mam. Miałem nadzieję, że ktoś posiadający M-kamionkę wlał do niej alkoholu z cukrówki i coś zaobserwował.

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

: 2017-04-05, 13:19
autor: Citizen Kane
Nigdy w cukrówkach, a dane mi było próbowanie ze studni wielu, nie wyczuwałem żadnych słodkości. Ale może mój smak coś nieteges...

Co innego w zbożach robionych na czystą. Tutaj ta charakterystyczna słodkość, w mniejszym lub większym stopniu jest wyczuwalna. I żeby nie było, nie uważam tego za wadę.

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

: 2017-04-05, 20:24
autor: Vivenda
Citizen Kane pisze:
2017-04-05, 13:19
Nigdy w cukrówkach, a dane mi było próbowanie ze studni wielu, nie wyczuwałem żadnych słodkości.
Moim zdaniem, ta słodkość jest zaletą. Zapewniam Cię, że bywa w cukrówkach.

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

: 2017-04-06, 00:03
autor: Citizen Kane
Zapewniać mnie możesz, ja takowego nie wyczuwałem. Nadmienię dla wszystkiego, że piszę o czystych, nie o "czystych".

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

: 2017-04-06, 08:04
autor: Fermiol
Ja czułem słodkość w cukrówkach, ale mi ona nie odpowiada.

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

: 2017-04-06, 09:53
autor: Vivenda
Citizen Kane pisze:
2017-04-06, 00:03
Nadmienię dla wszystkiego, że piszę o czystych, nie o "czystych".
Tylko że, nikt z nas nie jest w stanie zrobić czystej, ale wielu potrafi zrobić "czystą".

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

: 2017-04-06, 10:27
autor: Citizen Kane
Vivenda pisze:
2017-04-06, 09:53
Tylko że, nikt z nas nie jest w stanie zrobić czystej
Tutaj akurat nie podzielam Twojego zdania.

8)

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

: 2017-04-06, 10:32
autor: Doody
Może nie potrafimy zrobić czystej ale wielu potrafi zrobić czyściejszą od czystej :)

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

: 2017-04-06, 13:30
autor: Vivenda
Citizen Kane pisze:
2017-04-06, 10:27
Tutaj akurat nie podzielam Twojego zdania.
Mając na myśli czystą bez "...." pisałem o mieszaninie tylko wody z etanolem bez innych nawet minimalnych domieszek.
Doody pisze:
2017-04-06, 10:32
Może nie potrafimy zrobić czystej ale wielu potrafi zrobić czyściejszą od czystej :)
Wszyscy wiemy że, wyprodukowanie alkoholu czystszego od sklepowego jest w zasięgu wielu użytkowników tego forum.

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

: 2017-04-12, 19:52
autor: magas
Dziś próbę robiłem ze śliwowicą z beczki, śliwowica z kamionki i śliwowica ze szkła. Beczkę możemy z tego testu wykluczyć, ponieważ jest to mieszanka z 3 sezonów, bo tyle potrzebowałem, by beczkę napełnić. Śliwowica z beczki musi jeszcze długo czekać, destylat puszczony dwa razy na prostym aparacie, dość głęboko, bo do beczki i smaki śliwki jeszcze nie wyszły, ale wyjdą :mrgreen: , do tego beczka jak było do przewidzenia dość mocno przygniotła ją dębem. Po roku dąb złagodniał i ze smaku palonej deski zaczyna się układać, ale i tak potrzebuje jeszcze dolewki z sezonu 2017r. tylko w tym roku puszczę taką, by smaczna była bez dojrzewania, taką jak kiedyś puszczałem. Plan jest by do kamionek odlać z beczki tyle ile będę chciał świeżej (płytszej) dolać. Wracając do kamionki i szkła, to nie ma o czym mówić, pisać, to dwa inne alkohole, na tyle inne, że czują to nawet ci nie wiedzą nic domowych alkoholach. Nie wiem jak będzie się w kamionkach alkohol z dębem zmieniać, czy dąb z czasem będzie dostawał smaków koniakowych, tak jak się w beczce zmienia, mam nadzieję, że podobnie, bo część alkoholu z beczek będę przelewał do kamionek dolewając trochę świeżego destylatu, jeśli to z beczki będzie zbyt esencjonalne. Wiem, że się powtarzam, ale zbyt mało śliwowicy do szkła nalałem, mam tylko, a nawet niecałe 200ml, wtedy myślałem, po co więcej, dziś wiem, że to zbyt mało do testów, bo nie można chlapnąć kielicha, tylko powącham tulipana i jak panienka na czubek języka biorę, po czym zwracam całą zawartość tulipana, do flaszki 200ml.

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

: 2017-04-12, 21:07
autor: kwik44
Odlałem i ja jedną kamionkę kandydatki na burbona z beczki. Trunek jak na mój smak przetaninowany bardzo (beczka 20l od Okruty, średnio palona). Na razie jakieś 2-3 tygodnie w kamionce. Nie próbuję, dam temu kilka miesięcy, zobaczymy jak się smaki zmienią. Trunek w beczce spędził jak na razie 1,5 roku. Mam nadzieję, że kamionka ładnie te taniny ugładzi. Na razie przykrywają strasznie wanilię i inne typowe burbonowe smaki.