Strona 11 z 32

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

: 2019-01-10, 21:10
autor: magas
Jeśli one po destylacji miało 72% to trzeba czasu i kamionki lub beczki, później może cię zaskoczyć, taki % to ustawowo minimum 3 lata a na spirytus to sobie możesz mąkę zatrzeć, albo cukier nastawić.

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

: 2019-01-10, 21:26
autor: Twonk
:mrgreen: no to poleci do kamionki - dzięki za radę :cheers
Spirytus z cukru to zrobiłem raz w życiu coby sprawdzić jak działa OVM. Całkiem ok wyszedł.

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

: 2019-01-10, 22:12
autor: kwik44
Tegoroczna czereśnia potrzebowała 3 miesiące w kamionce, żeby zacząć być pijalną. Onegdaj robiłem wiśnię i też dopiero po kilku miesiącach kamionce nabrała aromatu. Nie ma porównania, ale czereśnia zdecydowanie lepsza dla mnie niż wiśnia. Wtedy dojrzewałem jeszcze w kamionkach od Jehn. Teraz mam w obu rodzajach. W ogóle to takie na 10-15l by się przydały...

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

: 2019-01-19, 21:27
autor: lulekp
Witam

Zakupilem juz kilka kamionek i wszystkie juz sa zalane i dojrzewaja.
Jest teraz za szybko - ponad rok - na opinie destylatu ale jak magas prosi - nalezy sie jakas informacja.

Na razie lezakuje 3 x beczulka pszenica i 1 x winiak. Co do winiaka to moge tylko powiedziec, ze pol roku po destylalcji winiaka smak i zapach jest fajny. Nie mam niestety za duzo porownan, wiec czekam na kolejny rok z kolejna opinia ;
Natomiast pszenica - coraz lepszy zapach - na razie bez degustacji ;)

Lulekp

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

: 2019-01-28, 20:41
autor: Waldix74
No więc tak , zrobiłem nastaw z melasy. Przegoniłem to no i .... spalenizna czuć było . Dałem to do powąchania innym i to samo spalenizna 😭😭😭. Trzymałem to w białej damie . Dałem całość do kamionki i po dwóch tygodniach leżakowania zupełnie coś innego i to nie moja opinia😊😊😊. Spalenizna praktycznie nie wyczuwalna . Bez wazeliny kamionka robi swoje tylko trzeba czasu. Pozdrowienia gary1966 .

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

: 2019-01-31, 12:20
autor: Zalobik
kwik44 pisze:
2019-01-10, 22:12
W ogóle to takie na 10-15l by się przydały...
Kolego Magas wiem, że teraz masz pierdolnik z akcją, ale w wolnej chwili, temat może warto by zbadać. Takie 10-15 litrowe stągwie byłyby super, bo od ciągłej kontroli jakości z jednego galona na koniec zostaje niewiele. A przestać kontrolować przecież nie sposób.

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

: 2019-01-31, 14:14
autor: Twonk
Takie duże kamionki nie byłyby zbyt delikatne - kruche?
Trochę bym się bał.

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

: 2019-01-31, 14:44
autor: Zalobik
Myślę, że wszystko zależy od technologii wykonania (grubość ścianki, użyta masa, wypalenie itd). Te które mamy ponoć też są pancerne i zniosą wiele. Nie sprawdzałem. Z taką piętnastką trzeba by było obchodzić się ostrożnie, ale za to ile frajdy. Widziałem gruzińskie kwevri o pojemności ponad 1000l i dawały radę, oczywiście nikt ich nie targał, tylko były wkopane
w podłogę piwnicy.

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

: 2019-01-31, 15:53
autor: wawaldek11
15 litrów, to może nie, ale koło 10 chętnie bym zastosował.

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

: 2019-01-31, 16:43
autor: gary1966
Pod regałami na pierwszym zdjęciu są małe, na następnych są i 300 litrowe.
Destylarnia Lantenhammer.
Napisałem do nich maila, lecz bez odzewu.
Neue_Erlebnisdestillerie_Galerie_3499.jpg
Neue_Erlebnisdestillerie_Galerie_3491.jpg
erlebnisdestillerie-gross_03.jpg

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

: 2019-01-31, 17:13
autor: Doody
No taki 1991 rocznik to może być coś zacnego :wink:

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

: 2019-01-31, 17:30
autor: wawaldek11
To raczej data produkcji i dane techniczne zbiornika.

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

: 2019-01-31, 17:52
autor: Doody
Co nie zmienia faktu co do zacności trunku z tego rocznika :D

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

: 2019-01-31, 18:21
autor: wawaldek11
I tu też bym trochę polemizował: amfory szkliwione są, czy dużo robią dla destylatu - :nie_wiem :abaras . Za mało wiem o tych składach.

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

: 2019-01-31, 19:58
autor: gary1966
Na stronie destylarni piszą że oddychające są, a szkliwienie widać :shock: