Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
przegab
0%
0%
Posty: 9
Rejestracja: 2015-04-23, 10:48

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

Post autor: przegab » 2019-04-14, 22:00

Wczoraj zakończyłem pracę z melasą z akcji z czarnego forum. W sumie 4 nastawy po kolei robione na odwarze z poprzedniego. Rezultaty poddane destylacji prostej zebrane razem poszły na półkową. Rum o mocy 65% trafił do kamionki. Drugą zaleję tym samym, dodawszy płatków dębowych. Za parę miesięcy porównam z próbkami w szkle.

kris42
30%
30%
Posty: 41
Rejestracja: 2018-01-16, 21:09

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

Post autor: kris42 » 2019-04-15, 16:51

Czas opisać co z kamionkami. Do jednego wlana śliwka, drugi malinowo-jeżynowy, oba stały w szkle gdzieś z 6-8 tygodni - moc około 50% (nie planowałem kamionek). Sprawdzane zapachowo i smakowo (kropelkowo !! :D ) raz w tygodniu. Minimalny aromat i smak wsadu nie powalał. 6.04 przelane w kamionki, kontrolne wąchanie było po tygodniu i :shock: teraz od razu czuć co jest wlane (testowałem na rodzinie). Próbki w szkle nie dają takiego aromatu, są płytkie delikatnie wyczuwalne i dalej trochę ostre. Oba wsady czyste nie dębione. W obu 3,7l . CDN

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości