Proboszczówka

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Awatar użytkownika
pietra84
10%
10%
Posty: 12
Rejestracja: 2016-09-12, 22:22

Proboszczówka

Post autor: pietra84 » 2016-10-09, 22:28

Jeśli już jest, lub była, taka receptura wybaczcie..:)
W sumie to nie wiem czy to jest nalewka, taka prawdziwa, czy tylko wytwór alkoholowy ale...
Składniki:
1 litr spirytusu
1 litr wódki ( albo 1,5 litra naszego spirytusku plus 0,5 litra wody :) )
1 litr wina - tu można prowadzić wszelkiej maści eksperymenty, od Tokaja, który znalazłem w oryginalnym przepisie, przez jakiekolwiek wina białe, czerwone i różowe, zwłaszcza te własnej roboty
1 litr miodu i tu też pole do własnych prób, smaków etc
oraz sok z 1 kilograma cytryn :)
Wszystko to odkładamy w ciemne miejsce w damie na 6 miesięcy, w pierwszej połowie intensywnie mieszając, potem łatwiej zlać sklarowaną wstępnie naleweczkę :)
Mocna ale fajnie rozgrzewa i nawet moja przyszła żona pije :)
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez pietra84, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie przyznaję się do zarzucanego mi czynu. Wysoki sądzie, po prostu robiłem sobie wino z cukru.

Pirat
101%
101%
Posty: 503
Rejestracja: 2010-10-28, 20:20

Post autor: Pirat » 2016-10-11, 14:13

Podobny przepis jest na AD, robiłem tą niby nalewkę i nie jest zaciekawa.

Awatar użytkownika
pietra84
10%
10%
Posty: 12
Rejestracja: 2016-09-12, 22:22

Post autor: pietra84 » 2016-10-11, 18:47

No co Ty jest pyyyyyszna.. :)
serio mówiąc są różne gusta i nie ma o nich dyskusji :)
Nie przyznaję się do zarzucanego mi czynu. Wysoki sądzie, po prostu robiłem sobie wino z cukru.

Kargul
0%
0%
Posty: 9
Rejestracja: 2016-10-21, 17:10

Post autor: Kargul » 2016-10-21, 17:16

Miałem okazję kosztować tego specyfiku, tylko dodatkowo zaprawionego rumem i z dodatkiem melisy. Smakowało nie najgorzej, ale takie połączenie trunków raczej mi nie służy.

Kargul
0%
0%
Posty: 9
Rejestracja: 2016-10-21, 17:10

Post autor: Kargul » 2016-10-23, 16:08

Pękła flaszka, pękła główka, wszystko pękło :D Aczkolwiek podejrzewam, że to wina rumu, bo zamiast zwykłego dodano austriackiego Stroha 80%. Zdecydowanie wolę bardziej tradycyjne nalewki na bazie dobrego destylatu.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 18 gości