Strona 1 z 3

Starzenie alkoholi drewnem innym niż dąb.

: 2016-10-28, 19:52
autor: Fermiol
Nie ma chyba na tym forum tematu odnośnie używania drewna innego niż dąb do leżakowania alkoholi. Macie w tej materii jakieś doświadczenia ?
Ja ze swojej strony mogę polecić czipsy z akacji - używałem testowo w czystej wódce, destylacie z winogron i czarnych porzeczek. Efekt lepszy od niezaprawionego,a w przypadku winogron dużo lepszy.
Nie wprowadzają posmaków trocinowych jak dąb, dają bardzo ciekawe, przyjemne i trudne do opisania, charakterystyczne smaki. Podkreślają owocowość.
Nie polecam za to płatków z wiśni. W porównaniu do akacji są bardzo nijakie i bez charakteru. Bardzo słabo również barwią starzony alkohol.
W przyszłym roku będę próbował szczapek z czereśni, ale opiekanych, bo próbowałem surowe i dają tylko delikatny posmak drewienka.

: 2016-10-28, 21:51
autor: kowal
Temat ciekawy. Sam robię pewne eksperymenty. Głównie w kontekście whisky i w temacie "Przepis na whisky" więcej o tym napisałem.
Ogólnie trzymam po kilka szczapek różnych gatunków drewna w winie Sherry Barbadillo. Szczapki opiekłem w piekarniku.
Między innymi robinię akacjową - chyba ten gatunek masz na myśli?
A jak przygotowywałeś drewno przed dodaniem do destylatów?

Warto też wspomnieć, że niektóre gatunki drzew są toksyczne. Przed eksperymentem trzeba się dowiedzieć, czy dane drewno jest bezpieczne.

: 2016-10-28, 22:08
autor: Fermiol
Akacja i wiśnia to płatki kupione na Allegro. Z czereśni mam szczapki i planuję je opalać nad ogniem w różnym stopniu.

: 2016-10-28, 22:25
autor: kowal
Tutaj opisałem, przygodę z innymi gat. drewna.
http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... &start=420

Wrzucam też
Myślę o eksperymencie z leżakowaniem SM na różnych gatunkach drewna. Do eksperymentu zachęcił mnie niejaki Ralfy. Vloger opowiadający o whisky.
Dwa filmiki o wzbogacaniu tanich whiskaczy:
https://www.youtube.com/watch?v=0zRkoT6nFu0
(właściwie temat się zaczyna od 9:20)
i druga część:
https://www.youtube.com/watch?v=w3jbmRvl50U
A co do tej akacji, to raczej była robinia akacjowa (robinia pseudoacacia) https://pl.wikipedia.org/wiki/Robinia_akacjowa Gatunek ten wykorzystuje się do beczek do win białych.

: 2016-10-28, 23:00
autor: Fermiol
Tak, jest napisane, że (łac. Robinia pseudoacacia). Płatki średnio opiekane.

: 2016-11-10, 17:06
autor: CapsLock
A czy ktoś stosował płatki dębowe z beczek po whisky lub sherry? Ciekaw jestem czy to tylko chwyt marketingowy czy faktycznie różnią się od zwykłych z korzyścią dla trunku?

: 2016-11-10, 18:18
autor: magas
Jeśli są prawdziwe, to się różnią, z korzyścią dla destylatu.

: 2016-11-10, 21:26
autor: radius
No, jeden gram płatków z beczki w litrze destylatu, to nawet nie poczujesz. Próbowałem płatków whisky i nie zauważyłem różnicy w destylacie z płatkami lekko pieczonymi. Niestety :cry:

: 2016-11-11, 18:37
autor: kowal
Ja próbowałem płatków sherry oloroso oraz po bourbonie do mojej whisky SM w ilości ok.15-20g na ok. 4,5l jako dodatek do szczapek, które sam przygotowywałem. Wpływ jest wyczuwalny - trunki się trochę różnią - choć czuć, że bazą był ten sam destylat. Prawdopodobnie, jakby dodać np. 30-40g na na 5l i żadnych innych szczapek, efekt byłby silniejszy.

A do jednej damy oprócz szczapek dębowych dodałem jedną szczapkę z wiśni (wypieczona, wymoczona w winie i opalona) i ten trunek też ciekawie się układa i różni się od dwóch powyższych.

: 2016-11-11, 23:56
autor: OLO 69
kowal pisze:A do jednej damy oprócz szczapek dębowych dodałem jedną szczapkę z wiśni (wypieczona, wymoczona w winie i opalona)
Dobre efekty smakowe dają w ten sposób zrobione szczapki z drzewa śliwki węgierki.

: 2016-11-12, 08:32
autor: radius
O, szczapy śliwkowe testowałem i faktycznie ciekawe oddają smaczki. Surowe także, jeżeli nie bardziej nawet od podpiekanych.

: 2016-11-12, 12:57
autor: ogurek
Wywaliłem z sad zmarniałe drzewka, brzoskwinia i wiśnia, pieńki ok. 10cm średnicy. Wyciąłem po 20cm i suszę, będzie się to nadawało?

: 2016-11-12, 13:26
autor: kowal
Ogurek. Wysezonuj i wypróbuj :D Wiśnia na pewno daje ciekawe efekty - brzoskwinia nie wiem.
Olo. Szczapki z węgierki też mam - kol Jemioloseba na nich śliwowice trzyma i próbka młodej kilkutygodniowej zapowiada się ciekawie. Sam trzymam m.in. węgierkę w winie sherry barbadillo z myślą o następnym SM.

: 2016-11-12, 17:19
autor: CapsLock
Czyli chipsy z beczek po whisky rzeczywiście dają lepszy efekt, ale trzeba trafić na uczciwego producenta... Szczepki ze śliwki to dla mnie zupełna nowość. Trzeba robić samemu, czy można gdzieś kupić gotowe chipsy?

: 2016-11-13, 11:27
autor: kowal
CapsLock
Sam raczej nie szedłbym w płatki z beczek po whisky - to raczej jest już wyeksploatowana klepka.
Natomiast płatki z beczek po sherry albo po bourbonie (amerykańska whiskey) są dobrym punktem wyjścia właśnie do leżakowania whisky.

Zreszta offtop nam się robi, bo temat z założenia ma dotyczyć drewna innego niż dąb.