Dziwne białe wytrącenie. Pigwówka z pigwowca

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
bodd
0%
0%
Posty: 1
Rejestracja: 2017-01-22, 17:11
Lokalizacja: Podkarpacie

Post autor: bodd » 2017-01-22, 17:15

Witam. Miałem podobnie, przecedziłem przez filtr do kawy. Dwa na raz dawałem i po problemie.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez bodd, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Waldix74
40%
40%
Posty: 85
Rejestracja: 2018-03-14, 13:46

Re: Dziwne białe wytrącenie. Pigwówka z pigwowca

Post autor: Waldix74 » 2018-10-18, 11:50

Ja natomiast owoce pigwowca myję. W sumie to tylko opukuję następnie ćwiartkuję i razem z pestkami zasypuję w 5 litrowym słoju owoce plus 1kg cukru. Codziennie wstrząsam do rozpuszczenia się cukru i po kilku dniach dodaję szklankę spirytusu. Tak zostawiam na kilkanaście dni po czym zlewam wszystko do słoja. Z trzech takich słoi z owocami mam 5 litrów zaprawki. Znoszę do piwnicy i tak to sobie dojrzewa. Po roku sok ten jest w kolorze bardzo ciemny brąz. Na pół litra wódki dodaję ok 150ml ww soku. Iiiiii..... :cheers
Na początku też jest sok zmącony ale grawitacyjne ładnie się to kieruje. Czasem posługuję się filtrem do kawy z ekspresu przelewowego wcześniej robiąc wódkę z sokiem gdyż sam sok jest za gęsty.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości