Cydr
Cydr
Witam. Otóż forum może niezbyt o tej tematyce, ale spróbuję tutaj zapytać. Zrobiłem cydr z soku z kartonu 100% 30l Do tych 30l dałem jeszcze 1 kg cukru drożdze pożywka i w balon. Burzliwa przez około 4 dni potem dofermentowanie, cicha. Gdy przestało pracować zlałem znad osadu, po dwóch dniach znowu, po 4 jeszcze raz. Wiec w sumie 3 razy zlewane znad osadu i dość klarowne. Przed butelkowaniem już nie było osadu więc dosłodziłem ksylitolem do smaku, i po około 4g cukru do refermentacji i w butelki. I tu może być problem, otóż po 5 dniach brak oznak refermentacji, wyjdzie toto gazowane czy nie bardzo???
[ Dodano: 2017-02-01, 10:37 ]
A no i dorżdze do cydru chyba się ciderrini nazywają do cydru wytrawnego.
[ Dodano: 2017-02-01, 10:37 ]
A no i dorżdze do cydru chyba się ciderrini nazywają do cydru wytrawnego.
Witam
Dałeś 4g cukru na butelkę 0,5L ? Trochę duuużo, jak na granaty (z perspektywy piwa/kwasu chlebowego). Na 0,66-1L byłoby bezpieczniej.
A jakich oznak refermentacji oczekujesz? Otwórz na próbę jedną butelkę/rozszczelnij nakrętkę/kapsel. Jak mocno będzie syczeć (mocniej niż piwo butelkowane ze sklepu) to poluzuj wszystkie i dociśnij jeszcze raz.
Obejrzyj sobie to:
https://www.youtube.com/watch?v=wJLtWKZWCcY
https://www.youtube.com/watch?v=qzPGe0BcMOY
Dałeś 4g cukru na butelkę 0,5L ? Trochę duuużo, jak na granaty (z perspektywy piwa/kwasu chlebowego). Na 0,66-1L byłoby bezpieczniej.
A jakich oznak refermentacji oczekujesz? Otwórz na próbę jedną butelkę/rozszczelnij nakrętkę/kapsel. Jak mocno będzie syczeć (mocniej niż piwo butelkowane ze sklepu) to poluzuj wszystkie i dociśnij jeszcze raz.
Obejrzyj sobie to:
https://www.youtube.com/watch?v=wJLtWKZWCcY
https://www.youtube.com/watch?v=qzPGe0BcMOY
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo
M. Sandemo
A jaka jest zawartość cukru w soku jaki dałeś?
To te drożdże?
http://www.winodomowe.pl/product-pol-13 ... o-5-g.html
To te drożdże?
http://www.winodomowe.pl/product-pol-13 ... o-5-g.html
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo
M. Sandemo
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5053
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
-
- 70%
- Posty: 336
- Rejestracja: 2008-02-25, 19:32
- Lokalizacja: Kraków
Jeśli cydr odfermentował do końca to 4 gramy cukru na 0,5 nie jest powodem do obaw. Granatów nie będzie. Postaw całość w cieple na jeden, dwa dni. Cydr się raczej nie popsuje a z nagazowaniem różnie bywa, jak klarowny, to trzeba mu dać znacznie więcej czasu.
Na nagazowanie mocnych klarownych piw, nie raz czekałem i pół roku. Więc myślę, że na razie nie masz powodów do obaw.
Na nagazowanie mocnych klarownych piw, nie raz czekałem i pół roku. Więc myślę, że na razie nie masz powodów do obaw.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam
- zbynek, pozdrawiam
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości