Strona 1 z 1

Cydr

: 2017-02-01, 10:33
autor: janas27
Witam. Otóż forum może niezbyt o tej tematyce, ale spróbuję tutaj zapytać. Zrobiłem cydr z soku z kartonu 100% 30l Do tych 30l dałem jeszcze 1 kg cukru drożdze pożywka i w balon. Burzliwa przez około 4 dni potem dofermentowanie, cicha. Gdy przestało pracować zlałem znad osadu, po dwóch dniach znowu, po 4 jeszcze raz. Wiec w sumie 3 razy zlewane znad osadu i dość klarowne. Przed butelkowaniem już nie było osadu więc dosłodziłem ksylitolem do smaku, i po około 4g cukru do refermentacji i w butelki. I tu może być problem, otóż po 5 dniach brak oznak refermentacji, wyjdzie toto gazowane czy nie bardzo???

[ Dodano: 2017-02-01, 10:37 ]
A no i dorżdze do cydru chyba się ciderrini nazywają do cydru wytrawnego.

: 2017-02-01, 11:17
autor: fuutro
Witam
Dałeś 4g cukru na butelkę 0,5L ? Trochę duuużo, jak na granaty (z perspektywy piwa/kwasu chlebowego). Na 0,66-1L byłoby bezpieczniej.
A jakich oznak refermentacji oczekujesz? Otwórz na próbę jedną butelkę/rozszczelnij nakrętkę/kapsel. Jak mocno będzie syczeć (mocniej niż piwo butelkowane ze sklepu) to poluzuj wszystkie i dociśnij jeszcze raz.
Obejrzyj sobie to:
https://www.youtube.com/watch?v=wJLtWKZWCcY
https://www.youtube.com/watch?v=qzPGe0BcMOY

: 2017-02-01, 11:30
autor: janas27
No właśnie otworzyłem jedna i lipa nic nie gazuje

: 2017-02-01, 11:38
autor: fuutro
A jaka jest zawartość cukru w soku jaki dałeś?
To te drożdże?
http://www.winodomowe.pl/product-pol-13 ... o-5-g.html

: 2017-02-01, 11:42
autor: janas27
Sok był z rivivy jabłkowy chyba 11g cukru w 100g.
Coś mi się ten Twój link nie otwiera. Drożdże takie

: 2017-02-01, 11:58
autor: Citizen Kane
janas27 pisze:No właśnie otworzyłem jedna i lipa nic nie gazuje
Poczekaj ze dwa tygodnie...

: 2017-02-01, 12:17
autor: janas27
Jest szansa że się nagazuje? Nie przeszkodzi to 3 krotne zlewanie?

: 2017-02-01, 12:25
autor: elofura
Wstaw do ciepłego pomieszczenia. Otówrz jedną butelkę, przelej do plastikowej butelki. Zgnieć ją razem z zawartością i zakręć. Jak gaz będzie się wytwarzał butelka będzie pęcznieć. Aż wróci do swoich rozmiarów.

: 2017-02-01, 12:43
autor: janas27
Ta zrobiłem od razu, stoi w cieple i w małej butelce jest wlane ale pęcznieć nie pęcznieje. Butelkowane w sobotę było więc jak na mój rozum ruszyć już powinno.

: 2017-02-01, 15:50
autor: Cyrograf15
Jakie Blg było przy zlewaniu do butelek?
Wojtek

: 2017-02-01, 17:34
autor: janas27
O BLG miało podczas zlewania, ale tak jak mówiłem do kazdej butelki 0,5 dodałem około 4g cukru.

: 2017-02-01, 17:50
autor: zbynek
Jeśli cydr odfermentował do końca to 4 gramy cukru na 0,5 nie jest powodem do obaw. Granatów nie będzie. Postaw całość w cieple na jeden, dwa dni. Cydr się raczej nie popsuje a z nagazowaniem różnie bywa, jak klarowny, to trzeba mu dać znacznie więcej czasu.

Na nagazowanie mocnych klarownych piw, nie raz czekałem i pół roku. Więc myślę, że na razie nie masz powodów do obaw.

: 2017-02-01, 17:55
autor: janas27
No cóż tak czy tak już tego otwierał nie będę, niech sobie stoi może akurat coś z tego wyjdzie. Potrzymam z tydzień w ciepłym a potem powędruje do piwnicy, może do lata wydobrzeje:)