Pytanie o wode do mieszania spirytusu.

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Awatar użytkownika
Bimbrownikni
50%
50%
Posty: 190
Rejestracja: 2016-12-26, 13:09
Lokalizacja: NI

Pytanie o wode do mieszania spirytusu.

Post autor: Bimbrownikni » 2017-02-05, 22:11

Sorry jesli pytanie zabrzmi glupio ale zona zabila mi dzis cwieka :D. Czy wlewamy wode do spirytusu czy odwrotnie? Czy ma to jakies znaczenie na jakosc wodki? Jaki czas polecacie na przegryzienie sie..
Na koniec, lepiej rozrabiac z woda mineralna czy totalnie oczyszczona- odwrocona ozmoza 000ppm. Z racji pracy ma do takiej nieograniczony dostep.

Po zmianie sprzetu czas na zmiany odbrobki produktu koncowego w celu doskonalenia jakosci.

Dzieki i pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 2017-02-06, 19:34 przez Bimbrownikni, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
kopytoszczak
60%
60%
Posty: 232
Rejestracja: 2016-01-11, 11:33

Post autor: kopytoszczak » 2017-02-05, 22:31

I tak się przegryzie😉 A co do wody, to co kto lubi, musisz spróbować. Ja wolę z mineralną, ojciec z total. oczyszczoną, żona porterówkę😊

Awatar użytkownika
Bimbrownikni
50%
50%
Posty: 190
Rejestracja: 2016-12-26, 13:09
Lokalizacja: NI

Post autor: Bimbrownikni » 2017-02-05, 22:44

Pytam bo po mineralnej czasem mam male biale farfocle plywajace w butelce. Po totalnie zdemiralizowanej i zdeoinizowanej nigdy nic nie plywalo. Normalnie bym bral ta druga ale podobno nie jest wskazana do konsumpcji. Jako ze juz zglupialem wolalem zapytac.

Awatar użytkownika
wiking
100%
100%
Posty: 1419
Rejestracja: 2011-04-27, 01:52
Lokalizacja: Z międzyświatów

Post autor: wiking » 2017-02-05, 23:03

Z wodą mam problem od kilku lat i choć bym jak się starał, to nawet nie mogę się zbliżyć do tego, co mi wychodziło, gdy byłem w Norge. Dlatego tak idę w zaparte, że woda to podstawa.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez wiking, łącznie zmieniany 1 raz.
Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana.
— Napoleon Bonaparte

Pirat
101%
101%
Posty: 503
Rejestracja: 2010-10-28, 20:20

Post autor: Pirat » 2017-02-06, 10:23

Nigdy nie miałem problemu z wodą Żywiecki Kryształ, używam do tej pory.

Awatar użytkownika
ogurek
70%
70%
Posty: 326
Rejestracja: 2009-10-03, 20:05
Lokalizacja: wlkp

Post autor: ogurek » 2017-02-06, 10:42

Możesz zmienić tytuł? Łatwiej coś znaleźć, kiedy po tytule wątku wiadomo o co w nim chodzi.
„Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.” T. Pratchett

Awatar użytkownika
C2H6O
60%
60%
Posty: 286
Rejestracja: 2010-01-06, 21:14
Lokalizacja: RoI

Post autor: C2H6O » 2017-02-06, 10:44

@Bimbrownikni
Z irlandzkiego podwórka polecam wodę źródlaną Tesco ASHBECK. Zawiera jedynie 80mg/l dr. Nawet mocno przeciągnięty rum nie mętnieje po rozcieńczeniu z tą wodą.

W Tesco irl jest również dostępna niskozmineralizowana VOLVIC Mineral Water - 130mg/l.
Ostatnio zmieniony 2017-02-06, 12:40 przez C2H6O, łącznie zmieniany 1 raz.

alvid
80%
80%
Posty: 485
Rejestracja: 2011-01-31, 08:33

Post autor: alvid » 2017-02-06, 10:45

@wiking.
Próbowałeś dzbanek Brita? Kilka lat używam i zero problemów. Zero mętnienia, a kiedyś nie mogłem zejść z rozcieńczeniem poniżej 45% bo zaczynało opalizować.
Ostatnio zmieniony 2017-02-06, 10:47 przez alvid, łącznie zmieniany 3 razy.
aabratek fi50 , 170cm sprężynki , OLM , regulacja odbiorem , 4 termometry , regulator mocy , wziernik , u-rurka, rotametr na wyjściu ...

Awatar użytkownika
kopytoszczak
60%
60%
Posty: 232
Rejestracja: 2016-01-11, 11:33

Post autor: kopytoszczak » 2017-02-06, 10:46

Demineralizowaną się nie napijesz, ale przy rozrabianiu spirytusu chyba nie o to chodzi, pozostawisz tylko smak tego co zrobiłeś. Rozrabiając mineralną, wnosisz do produktu jej smak. Co kto woli :roll:

Awatar użytkownika
maleństwo
40%
40%
Posty: 58
Rejestracja: 2015-10-29, 15:45
Lokalizacja: SH

Post autor: maleństwo » 2017-02-06, 11:33

Ja mieszam z wodą Żywiec Zdrój (zawartość minerałów to 230 mg/l). Odrazu po wlaniu do spirytusu lub na odwrót na chwilę mętnieje, ale po paru minutach już jest kryształ.

Awatar użytkownika
Bimbrownikni
50%
50%
Posty: 190
Rejestracja: 2016-12-26, 13:09
Lokalizacja: NI

Post autor: Bimbrownikni » 2017-02-06, 17:08

C2H60 dzieki wiekie. I to mi sie podoba :D uderzam do Tesco wieczorem obadac wody zobaczymy co z tego wyjdzie

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1410
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Post autor: drgranatt » 2017-02-06, 18:42

wiking pisze:...Dlatego tak idę w zaparte, że woda to podstawa...
Pewnie, że podstawa. Dlatego właśnie we wszystkich wytwórniach wódek maja swoje stacje uzdatniania. Taką wodę jak teraz w Norge to mieliśmy 50 lat temu, niestety. :cry:

Awatar użytkownika
robert4you
80%
80%
Posty: 432
Rejestracja: 2016-04-01, 10:24

Post autor: robert4you » 2017-02-06, 20:42

Narzekasz na wodę którą masz w kranie?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez robert4you, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1410
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Post autor: drgranatt » 2017-02-06, 20:46

Tak, jest bardzo twarda ale jakościowo chyba nie najgorsza. 30-40 lat temu tam gdzie mieszkałem w kranie była tylko ze studni głębinowych.

Awatar użytkownika
Bimbrownikni
50%
50%
Posty: 190
Rejestracja: 2016-12-26, 13:09
Lokalizacja: NI

Post autor: Bimbrownikni » 2017-02-06, 20:47

Robert4u ja akurat mieszkam w okolicy miekiej wody, ale do mieszania spirytusu interesuje mnie jak najlepsza woda jakosciowo. Kolega c2h60 podpowiedzial co moge dostac lokalnie. Przetestuje zobaczymy.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 18 gości