Aromatyzer
Aromatyzer
Witam.
Jakiś czas temu piłem Finlandię Żurawinową i bardzo posmakował mi ten trunek. Chciałem otrzymać coś podobnego. Jako, że ta Finlandia była przezroczysta zacząłem myśleć jak rozwiązać problem koloru i właściwego smaku oraz zapachu wódki. Spotkałem się z czymś takim jak aromatyzer (puszka, do której wrzucamy owoce, zioła) do pot stilla. Używaliście aromatyzera do kolumny rektyfikacyjnej? Chciałbym zapytać o efekty takiego użycia. Czy były zadowalające, czy może zbyt wysoki procent pozbawił alkohol zapachów? Ewentualnie w jaki sposób prowadzić proces, aby potrzymać taki bezbarwny, smakowy i zapachowy trunek? Pomyślałem, aby do aromatyzera wrzucić owoce (żurawinę) i odbierać alkohol (cukrówkę)o trochę mniejszym %, np. 90%, tak, aby pozostało trochę smaku i zapachu, ale żeby nie powstał z tego pospolity bimber.
Zakładam, że ta Finlandia powstała z dodatkiem jakiejś chemii, ale może na domowe potrzeby można uzyskać smak i zapach alkoholu naturalnie.
PS.
Zauważyłem, że temat umieściłem w złym dziale. Jeśli to możliwe to proszę o przeniesienie do odpowiedniego miejsca.
Jakiś czas temu piłem Finlandię Żurawinową i bardzo posmakował mi ten trunek. Chciałem otrzymać coś podobnego. Jako, że ta Finlandia była przezroczysta zacząłem myśleć jak rozwiązać problem koloru i właściwego smaku oraz zapachu wódki. Spotkałem się z czymś takim jak aromatyzer (puszka, do której wrzucamy owoce, zioła) do pot stilla. Używaliście aromatyzera do kolumny rektyfikacyjnej? Chciałbym zapytać o efekty takiego użycia. Czy były zadowalające, czy może zbyt wysoki procent pozbawił alkohol zapachów? Ewentualnie w jaki sposób prowadzić proces, aby potrzymać taki bezbarwny, smakowy i zapachowy trunek? Pomyślałem, aby do aromatyzera wrzucić owoce (żurawinę) i odbierać alkohol (cukrówkę)o trochę mniejszym %, np. 90%, tak, aby pozostało trochę smaku i zapachu, ale żeby nie powstał z tego pospolity bimber.
Zakładam, że ta Finlandia powstała z dodatkiem jakiejś chemii, ale może na domowe potrzeby można uzyskać smak i zapach alkoholu naturalnie.
PS.
Zauważyłem, że temat umieściłem w złym dziale. Jeśli to możliwe to proszę o przeniesienie do odpowiedniego miejsca.
Re: Aromatyzer
Jak chcesz bezbarwny alkohol o smaku i zapachu żurawiny to myślę, że najlepiej będzie zrobić nalewkę i ją przedestylować.
Edit:
Edit:
To w tedy lepiej destylować już oczyszczony spirytus.
Ostatnio zmieniony 2017-08-04, 18:50 przez Fermiol, łącznie zmieniany 2 razy.
Re: Aromatyzer
V.S.O.P robi chyba kolumny z taką opcją. http://www.vsop.com.pl/
Człowiek nie wielbłąd i napić się musi.
Re: Aromatyzer
Szybkowar, wkładka do gotowania na parze, na niej owoce. Prosta chłodnica. Na wyjściu aromatyczny, bezbarwny destylat. Oczywiście w szybkowarze też alkohol 40%.
Re: Aromatyzer
Markus, wpisz w wyszukiwarkę "kolumna ekstrakcyjna", coś wtedy znajdziesz.
Jeden z tematów: viewtopic.php?f=15&t=1360
I inny: viewtopic.php?f=11&t=1105
Jeden z tematów: viewtopic.php?f=15&t=1360
I inny: viewtopic.php?f=11&t=1105
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.
Re: Aromatyzer
Serwus, to też jest fajny temat: viewtopic.php?p=138792#138792
Re: Aromatyzer
Fajny temat to robią Zbyszek i Multi, ale nic się nie chwalą, a robią ekstrator profesjonalny z użyciem jakiegoś, a nie wiem czy mogę o tym pisać skoro oni się nie chwalą, ale ma być to na sprzedaż do aptek i dla hobbystów.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 65 gości