Jak dodać miód by było klarownie?

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
dedert
40%
40%
Posty: 98
Rejestracja: 2015-05-14, 14:51

Jak dodać miód by było klarownie?

Post autor: dedert » 2017-10-10, 09:58

Witam. Zastanawiam się jakie operacje trzeba wykonać by nalewka z dodatkiem miodu była klarowna? Oczywiście bez podgrzewania powyżej 40 st, bo wtedy miód straci swoje właściwości. Czy to prawda że trzeba do miodu dodawać alkohol a nie odwrotnie? I to miodu podgrzanego i lekko rozcieńczonego wodą? Słyszałem też że lepszy jest miód gryczany bo bardziej klarowny. Znacie jakieś pomysły jak to zrobić? Mi zawsze coś się osadza na dnie nawet jak na początku było klarowne.

Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1226
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Jak dodać miód by było klarownie?

Post autor: Doody » 2017-10-10, 11:05

Miód moim zdaniem musi swoje odstać. Jak planuję większą ilość miodówki, to robię ja na 6-8 miesięcy wcześniej. Potem kilka miesięcy dojrzewania i albo się wyklaruje samoistnie albo proces przemrażania, który pozwala w kilka dni nalewkę sklarować.
Pozdrawiam
Darek

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1261
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Re: Jak dodać miód by było klarownie?

Post autor: wawaldek11 » 2017-10-10, 11:10

Ja z tym poważnym problemem radzę sobie w ten sposób, że rozcieńczam klasycznie miód alkoholem, tak aby uzyskać ok. 40% i zostawiam w wysokim pojemniku na klarowanie grawitacyjne. I np. po roku, dwóch mam sklarowany roztwór miodu, którym w razie potrzeby domiadzam trunki. Staram się zawsze mieć zapas sklarowanego miodu :wink:
Ale z tym klarowaniem to nieraz dzieją się dziwne rzeczy - ostatnio w pięciolitrowej butelce po roku miałem trzy warstwy - na dnie typowy osad, w środku klarowne i na górze znowu męty. Po ściągnięciu wężykiem czystego porządnie wstrząsnąłem zawartość i po kilku miesiącach zaczęło się klarować normalnie.
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Re: Jak dodać miód by było klarownie?

Post autor: zbynek » 2017-10-10, 18:36

Polecam wątek szczególnie teksty o klarowaniu miodem.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 15 gości