Nalewka farmaceutów
Spróbuj dodać zwykłego mleka, lub nie zmieniając proporcji zrób drugą porcje na zwykłym mleku i zmieszaj obydwie. Powinno zadziałać jak z zacierem i małą ilością drożdży. Startuje, ale dłużej. Chociaż właściwie to chodzi o ścinanie się białka, a tego w UHT nie ma bo dawno uległo rozpadowi.
Konstytucja RP - Art. 54. 1. Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji.
- degustator
- 40%
- Posty: 67
- Rejestracja: 2006-07-14, 08:27
- Lokalizacja: zachodniopomorskie
@tofi
Białko w mleku UHT jak najbardziej znajduje się w ilości 3% łatwo to sprawdzic weź litr mleka UHT podgrzej je do 40 stopni dodaj łyżkę kwaśnej śmietany, i po około 6 godzinach masz pięknie ukwaszone mleko.
Pozdrawiam
Białko w mleku UHT jak najbardziej znajduje się w ilości 3% łatwo to sprawdzic weź litr mleka UHT podgrzej je do 40 stopni dodaj łyżkę kwaśnej śmietany, i po około 6 godzinach masz pięknie ukwaszone mleko.
Pozdrawiam
degustator
________________________________________
Doświadczenie powiększa naszą mądrość nie zmniejsza jednak naszej głupoty.
________________________________________
Doświadczenie powiększa naszą mądrość nie zmniejsza jednak naszej głupoty.
-
- 101%
- Posty: 2012
- Rejestracja: 2006-05-12, 22:49
Witam.
Jan Cieślak pisze tak.
cyt."Mleko musi być świeże, nie przegotowane i chude (odtłuszczone).Po
dokładnym rozmieszaniu i rozbiciu trzepaczką w małej ilości wina niezwłocznie dodaje się je do całej ilości klarowanej cieczy i miesza dokładnie.Potezebna dawka wynosi
od 0,25 do 1litra na 200 litrów wina. Kazeina ( sernik) mleka osiada w grubych płatkach
i powoduje zamierzone klarowanie po dobie (lub kilku dobach)spokojnego przechowywania"
Mleko ze sklepu to nie jest świeże mleko. Może to jest przyczyną?
Pozdrawiam.
Józek
Jan Cieślak pisze tak.
cyt."Mleko musi być świeże, nie przegotowane i chude (odtłuszczone).Po
dokładnym rozmieszaniu i rozbiciu trzepaczką w małej ilości wina niezwłocznie dodaje się je do całej ilości klarowanej cieczy i miesza dokładnie.Potezebna dawka wynosi
od 0,25 do 1litra na 200 litrów wina. Kazeina ( sernik) mleka osiada w grubych płatkach
i powoduje zamierzone klarowanie po dobie (lub kilku dobach)spokojnego przechowywania"
Mleko ze sklepu to nie jest świeże mleko. Może to jest przyczyną?
Pozdrawiam.
Józek
-
- 101%
- Posty: 2012
- Rejestracja: 2006-05-12, 22:49
Witam.
Dzisiaj zrobiłem nową farmaceutówkę tyle, że z mleka pasteryzowanego. Różnice widać od razu. po lewej nalewka z mleka UHT zrobiona ponad dwa tygodnie temu. Po prawej nalewka ze zwykłego mleka zrobiona 10 minut temu. Zastanawiałem się czy po jakimś czasie zmieszać obie nalewki jak radził Tofi. Może się zdarzyć, że wtedy obie nalewki się "zepsują". Mam inną propozycję dla wszystkich którym ta nalewka nie wyszła, a mianowicie wypić ją jaka jest. W smaku bardzo dobra a konsystencję można poprawić przez rozmiksowanie blenderem.
Dzisiaj zrobiłem nową farmaceutówkę tyle, że z mleka pasteryzowanego. Różnice widać od razu. po lewej nalewka z mleka UHT zrobiona ponad dwa tygodnie temu. Po prawej nalewka ze zwykłego mleka zrobiona 10 minut temu. Zastanawiałem się czy po jakimś czasie zmieszać obie nalewki jak radził Tofi. Może się zdarzyć, że wtedy obie nalewki się "zepsują". Mam inną propozycję dla wszystkich którym ta nalewka nie wyszła, a mianowicie wypić ją jaka jest. W smaku bardzo dobra a konsystencję można poprawić przez rozmiksowanie blenderem.
ja swoja podrzałem razem z całym słoikiem w garczku z wodą.. całość straciła kolor typowy dla nalewki mlecznej, stała sie jakby beżowa, lub lekko brązowawa.. tak jakby bardzo bardzo rozcieńczone kakao.. nie mniej jednak zaczeła sie rozwarstwiac zaraz po ostygnięcie.. nie ma jakichś super efektów ale mam nadzieję, że łatwiej się będzie filtrować..
Ostatnio zmieniony 2007-03-31, 16:12 przez Avo, łącznie zmieniany 1 raz.
Czasem delektuję się głupotą własnych myśli:)
-
- 101%
- Posty: 2012
- Rejestracja: 2006-05-12, 22:49
Jak robiłem swoją nalewkę, to zaraz po dodaniu spirytu meko się ścięło (tak jak na zdjęciu u Kuby), mimo, że było już wcześniej częściowo wymieszane z cukrem. Używałem mleka tzw. jednodniowego, które uchodzi za najmniej przetworzone. Pisałeś, że dałeś mleko świeże - tzw. 3-dniowe, więc teoretycznie powinno być OK. Skoro nie jest, to raczej klasycznej nalewki farmaceutów z tego już nie będzie.
-
- 101%
- Posty: 2012
- Rejestracja: 2006-05-12, 22:49
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 27 gości