Nalewka farmaceutów

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Awatar użytkownika
Avo
50%
50%
Posty: 155
Rejestracja: 2006-09-02, 21:20
Lokalizacja: Łódź

Post autor: Avo » 2007-03-19, 13:08

oki.. a jak uratować sprawę jeżeli uzyło sie UHTego z biedronki?? bo za chiny ludowe tam nie ma ziarenek serka, ktore by świadczyły o ścinaniu się mleka :(
Czasem delektuję się głupotą własnych myśli:)

Awatar użytkownika
Ariush
50%
50%
Posty: 106
Rejestracja: 2006-11-08, 14:07
Lokalizacja: Lubuskie

Post autor: Ariush » 2007-03-19, 15:39

Może dodaj odrobinę podpuszczki, lub soku z oliwek.
Jeśli teoria nie pasuje do rzeczywistości, trzeba zmienić... rzeczywistość

Awatar użytkownika
Tofi
100%
100%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2007-03-19, 23:50

Spróbuj dodać zwykłego mleka, lub nie zmieniając proporcji zrób drugą porcje na zwykłym mleku i zmieszaj obydwie. Powinno zadziałać jak z zacierem i małą ilością drożdży. Startuje, ale dłużej. Chociaż właściwie to chodzi o ścinanie się białka, a tego w UHT nie ma bo dawno uległo rozpadowi.
Konstytucja RP - Art. 54. 1. Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji.

Awatar użytkownika
degustator
40%
40%
Posty: 67
Rejestracja: 2006-07-14, 08:27
Lokalizacja: zachodniopomorskie

Post autor: degustator » 2007-03-20, 00:26

@tofi
Białko w mleku UHT jak najbardziej znajduje się w ilości 3% łatwo to sprawdzic weź litr mleka UHT podgrzej je do 40 stopni dodaj łyżkę kwaśnej śmietany, i po około 6 godzinach masz pięknie ukwaszone mleko.
Pozdrawiam
degustator
________________________________________

Doświadczenie powiększa naszą mądrość nie zmniejsza jednak naszej głupoty.

zbyszek1281
101%
101%
Posty: 2012
Rejestracja: 2006-05-12, 22:49

Post autor: zbyszek1281 » 2007-03-25, 17:52

Koledzy mam problem z nalewką . Po tygodniu nic się nie ścina.Wygląda to jak rozcieńczone mleko.Może dodać jogurtu?
Do nalewki dałem mleko świeże.

Józek
10%
10%
Posty: 11
Rejestracja: 2007-02-07, 11:24

Post autor: Józek » 2007-03-25, 20:28

Witam.
Jan Cieślak pisze tak.
cyt."Mleko musi być świeże, nie przegotowane i chude (odtłuszczone).Po
dokładnym rozmieszaniu i rozbiciu trzepaczką w małej ilości wina niezwłocznie dodaje się je do całej ilości klarowanej cieczy i miesza dokładnie.Potezebna dawka wynosi
od 0,25 do 1litra na 200 litrów wina. Kazeina ( sernik) mleka osiada w grubych płatkach
i powoduje zamierzone klarowanie po dobie (lub kilku dobach)spokojnego przechowywania"

Mleko ze sklepu to nie jest świeże mleko. Może to jest przyczyną?

Pozdrawiam.
Józek

zbyszek1281
101%
101%
Posty: 2012
Rejestracja: 2006-05-12, 22:49

Post autor: zbyszek1281 » 2007-03-25, 20:42

Dzięki Józek, to mleko jak podają ma trwałość 3 dni.Dałem surowe nie gotowane.Teraz mam
"jajer koniak".Czekam co będzie dalej
Pozdrawiam

kuba
50%
50%
Posty: 131
Rejestracja: 2006-07-20, 21:29

Post autor: kuba » 2007-03-29, 15:44

Witam.
Dzisiaj zrobiłem nową farmaceutówkę tyle, że z mleka pasteryzowanego. Różnice widać od razu. po lewej nalewka z mleka UHT zrobiona ponad dwa tygodnie temu. Po prawej nalewka ze zwykłego mleka zrobiona 10 minut temu. Zastanawiałem się czy po jakimś czasie zmieszać obie nalewki jak radził Tofi. Może się zdarzyć, że wtedy obie nalewki się "zepsują". Mam inną propozycję dla wszystkich którym ta nalewka nie wyszła, a mianowicie wypić ją jaka jest. W smaku bardzo dobra a konsystencję można poprawić przez rozmiksowanie blenderem.
Załączniki
3.jpg

Awatar użytkownika
Avo
50%
50%
Posty: 155
Rejestracja: 2006-09-02, 21:20
Lokalizacja: Łódź

Post autor: Avo » 2007-03-29, 15:50

ja swoja podrzałem razem z całym słoikiem w garczku z wodą.. całość straciła kolor typowy dla nalewki mlecznej, stała sie jakby beżowa, lub lekko brązowawa.. tak jakby bardzo bardzo rozcieńczone kakao.. nie mniej jednak zaczeła sie rozwarstwiac zaraz po ostygnięcie.. nie ma jakichś super efektów ale mam nadzieję, że łatwiej się będzie filtrować..
Ostatnio zmieniony 2007-03-31, 16:12 przez Avo, łącznie zmieniany 1 raz.
Czasem delektuję się głupotą własnych myśli:)

bnp

Post autor: bnp » 2007-03-29, 17:06

Panowie proponuję spróbować wyklarować bentonitem lub taniną, jeśli ktoś nie ma taniny może ją zastąpić czajem z herbaty, może się uda.

Awatar użytkownika
Avo
50%
50%
Posty: 155
Rejestracja: 2006-09-02, 21:20
Lokalizacja: Łódź

Post autor: Avo » 2007-04-02, 21:50

czy w efekcie powinna wyjść nalewka o kolorze lemoniady?? czyli klarowny żółtawy płyn, nieco gęściejszy od wody???
jak dopadne sie do aparatu to podeślę fotkę:)
Czasem delektuję się głupotą własnych myśli:)

Awatar użytkownika
Pafcio
50%
50%
Posty: 177
Rejestracja: 2006-05-08, 22:36
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Pafcio » 2007-04-03, 10:16

@Avo.
Dokładnie tak. I do tego bardzo słodki.

zbyszek1281
101%
101%
Posty: 2012
Rejestracja: 2006-05-12, 22:49

Post autor: zbyszek1281 » 2007-04-03, 20:01

Witam
Moja nalewka stoi 3 tygodnie i nadal jest mleczna.Smak i zapach dobry.Nie wiem czy dobrze zrobilem.Dałem spirytus 95% i wszystko wymieszałem.Może najpierw trzeba było zakwasić cytrynami mleko. Samo mleko w ciepłym miejscu zakwasza się w ciągu 2 dni.Chyba nic więcej nie uda się zrobic

Awatar użytkownika
Pafcio
50%
50%
Posty: 177
Rejestracja: 2006-05-08, 22:36
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Pafcio » 2007-04-03, 21:42

Jak robiłem swoją nalewkę, to zaraz po dodaniu spirytu meko się ścięło (tak jak na zdjęciu u Kuby), mimo, że było już wcześniej częściowo wymieszane z cukrem. Używałem mleka tzw. jednodniowego, które uchodzi za najmniej przetworzone. Pisałeś, że dałeś mleko świeże - tzw. 3-dniowe, więc teoretycznie powinno być OK. Skoro nie jest, to raczej klasycznej nalewki farmaceutów z tego już nie będzie.

zbyszek1281
101%
101%
Posty: 2012
Rejestracja: 2006-05-12, 22:49

Post autor: zbyszek1281 » 2007-04-15, 19:50

Witam
Koledzy sukces po 6 tygodniach mleko zaczyna sie ścinać. Pozostanie mi tylko filtracja

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 14 gości