Nalewka farmaceutów

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
dielektryk
30%
30%
Posty: 40
Rejestracja: 2008-03-16, 08:50
Lokalizacja: śląsk

Post autor: dielektryk » 2009-01-25, 11:50

Koledzy.
W przepisie podano: na 1l spirytusu 1kg cytryn, ale jakich cytryn? Ważone po obraniu czy jeszcze przed. Z 3kg cytryn po obraniu zrobiło się 1,7kg. W jakich warunkach ma to leżakować (pierwsza faza przed filtrowaniem) w cieple czy lepiej w piwnicy?

JanK
80%
80%
Posty: 447
Rejestracja: 2008-04-27, 21:57
Lokalizacja: Z polecenia.

Post autor: JanK » 2009-01-25, 12:50

Z cytryn przed obraniem. Pamiętaj aby dokładnie pozbyć się albedo (to białe) bo będziesz miał gorzką nalewkę. Mleko najlepiej prosto od krowy ostatecznie tzw. świeże. UHT się nie nadaje.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
jagra
50%
50%
Posty: 121
Rejestracja: 2007-12-29, 09:52
Lokalizacja: z rozsądku

Post autor: jagra » 2009-01-25, 14:48

Prosto od krowy może być,ale musi być odtłuszczone.
Jak dobrze jest nic nie robić , a potem odpocząć

dielektryk
30%
30%
Posty: 40
Rejestracja: 2008-03-16, 08:50
Lokalizacja: śląsk

Post autor: dielektryk » 2009-01-25, 14:49

@JanK
Dziękuję za odpowiedź. Nalewka od wczoraj dojrzewa (wszystkiego po 3l). :D Mleko prosto od krowy, tylko ściągnięta wcześniej śmietana. Cytryny obrane dokładnie. Myślałem żeby dokupić, ale zostawię tak jak jest.
Pozdrawiam.

KARMEL
90%
90%
Posty: 509
Rejestracja: 2008-01-06, 18:54

Post autor: KARMEL » 2009-01-25, 18:27

Witam
A dodawał ktoś sok ze świeżo wyciśniętych cytryn zamiast cytryn w plasterkach?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
jagra
50%
50%
Posty: 121
Rejestracja: 2007-12-29, 09:52
Lokalizacja: z rozsądku

Post autor: jagra » 2009-01-25, 19:25

Ja świeżego soku nigdy nie dodawałem.Za to zamiast cytryn częściowo daję limonki.Na przykład na 10 cytryn daję 3 limonki.Wychodzi bardzo smakowita naleweczka :mrgreen:
Jak dobrze jest nic nie robić , a potem odpocząć

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-01-25, 19:27

Ja dałem sok z cytryn.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
yachu4
60%
60%
Posty: 222
Rejestracja: 2007-07-24, 01:51

Post autor: yachu4 » 2009-01-25, 20:24

Ja dodaje jeszcze wanilie i goździki.
Właśnie popijam półroczną, ale następnym razem dam troszkę mniej cukru, bo troszkę za słodka.
Lepiej być znanym pijakiem, niż anonimowym alkoholikiem.

Awatar użytkownika
gigant
50%
50%
Posty: 164
Rejestracja: 2007-12-17, 19:29
Lokalizacja: LC

Post autor: gigant » 2009-01-25, 20:46

kitaferia pisze:Ja dałem sok z cytryn.
również dałem sok wyciśnięty z cytryn , tylko teraz jak będę robił to cukier rozpuszczę w mleku, a dalej jak w przepisie,

onek_uk
60%
60%
Posty: 236
Rejestracja: 2008-06-03, 01:39
Lokalizacja: Jukej :)

Post autor: onek_uk » 2009-01-25, 20:51

U mnie stoi od przed swiat nalewka zrobiona z zurawiny,jeszcze nie filtrowalem,najpierw wykozystalem zurawine do namoczenia w czystej wodce ,po dodaniu syropu klonowego :D no palce lizac,nastepnie wykozystalem do nalewki farmaceutow kolorek lekko rozawy,zobaczymy co wyszlo,a moze ktos juz robil z zurawina?jakie wrazenia ?

Awatar użytkownika
bielok
101%
101%
Posty: 607
Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: bielok » 2009-01-25, 20:54

Cześc :)

Tak sie teraz zastanawiam nad tą nalewką ..... spirytus sie miesza z mlekiem aby mleko się ścieło i oddzieliła się serwatka ....

zastanawiam się nad wykorzystaniem serwatki z robienia oscypków do wykorzystania w tej nalewce ......
pozdrawiam
bielok

Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-01-25, 21:13

Scinanie białka pod wpływem alkoholu, czyli nieodwracalny proces denaturacji białka to nie to samo co działanie na mleko bakterii kwasu mlekowego lub enzymów typu podpuszczka.
O serwatce możemy mówić przy procesie z udziałem bakterii lub enzymów.
Pozdrawiam

kriket
10%
10%
Posty: 18
Rejestracja: 2008-05-06, 00:40

Post autor: kriket » 2009-01-31, 18:39

Witam Kolegów.
właśnie przeglądając forum przypomniałem sobie o swojej nalewce. Faktycznie wymaga ona czasu na sklarowanie się smaku. Robiłem ją pierwszy raz i jak dla mnie rewelacja. Żona zadowolona że wreszcie coś dla niej a i mnie smakuje. Tak wygląda po kilku miesiącach.
Załączniki
nalewka.jpg

Grzegorz
0%
0%
Posty: 1
Rejestracja: 2008-05-18, 23:58

Post autor: Grzegorz » 2009-02-13, 00:08

bielok pisze:Cześc :)

Tak sie teraz zastanawiam nad tą nalewką ..... spirytus sie miesza z mlekiem aby mleko się ścieło i oddzieliła się serwatka ....

zastanawiam się nad wykorzystaniem serwatki z robienia oscypków do wykorzystania w tej nalewce ......
Jako dodatek do lodów pierwsza klasa

jurek52
20%
20%
Posty: 28
Rejestracja: 2008-10-27, 11:26
Lokalizacja: okolice Poznania

Post autor: jurek52 » 2009-06-08, 11:55

Witam
Robię ten przysmak pierwszy raz.Ściśle wg.przepisu i mam pytanie-kiedy oddzielić
mleko /serwatkę/ od reszty?
Jak długo leżakować po oddzieleniu płynów?
pozdrawiam :P

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 20 gości