Nalewka farmaceutów

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Awatar użytkownika
Avo
50%
50%
Posty: 155
Rejestracja: 2006-09-02, 21:20
Lokalizacja: Łódź

Post autor: Avo » 2007-04-16, 13:01

u mnie już nie ma co fotografować... wszystko znikneło :(
Czasem delektuję się głupotą własnych myśli:)

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2007-04-16, 13:21

U mnie, po wstępnej filtracji wygląda tak:
Załączniki
nalewka_f.jpg

Awatar użytkownika
degustator
40%
40%
Posty: 67
Rejestracja: 2006-07-14, 08:27
Lokalizacja: zachodniopomorskie

Post autor: degustator » 2007-04-18, 07:25

Wczoraj sporządziłem tę nalewkę. Użyłem mleka 3,2% tł. w butelce PET kupionego w Biedronce oraz spirytusu 95% pszenno- ryżowego. Ścięcie białka nastąpiło natychmiast po dolaniu spirytusu. Jeżeli chodzi o dalsze dojrzewanie to mam pytania jaka jest zalecana temperatura i czy ma być dostęp światła czy raczej w ciemnym pomieszczeniu. O temperaturę pytam gdyż posiadam cieplarkę laboratoryjną więc mogę ustawić temp. optymalną dla nalewu.
pozdr.
degustator
________________________________________

Doświadczenie powiększa naszą mądrość nie zmniejsza jednak naszej głupoty.

zbyszek1281
101%
101%
Posty: 2012
Rejestracja: 2006-05-12, 22:49

Post autor: zbyszek1281 » 2007-04-22, 21:32

Witam
Pięknie wygląda nalewka CK. Ja też się pochwałę, że prawie siedmio tygodniowe" mleko ' przefiltrowałem przez worek naszego 98 i mam prawie to co na zdjęciu.Wydaje mi się ,że druga filtracja da wynik kolegi CK
Pozdrawiam
Pozostał mi serek całkiem dobry w smaku

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2007-04-23, 11:13

@zbyszek1281
Taki serek to dobry wynalazek. :wink: :wink: :wink:
Jak po takim serku zatrzyma nas za kierownica policjant i zapyta: -co pan pił?
Odpowiadamy zgodnie z prawdą: - nic nie piłem, tylko jadłem serek :lol: :lol: :lol:

A po serku to chyba wolno prowadzić auto? :wink: :wink: :wink:

pzdr

kuba
50%
50%
Posty: 131
Rejestracja: 2006-07-20, 21:29

Post autor: kuba » 2007-04-29, 21:30

Dzisiaj zlałem nalewkę ze zwykłym mlekiem. Mimo podwójnego filtrowania wyszła trochę mętna. Czy sklaruje się grawitacyjnie, czy może spróbować bentonitem?
Poniżej zdjęcia przed filtrowaniem, po filtrowaniu i miejsce gdzie trafi dojrzewać, razem z innymi.
Załączniki
piwnica.jpg
Piwniczka z gotowymi produktami
nalewka.jpg
nalewka po filtracji
farm.jpg
Nalewka przed filtracją

Awatar użytkownika
Tom_Cat
101%
101%
Posty: 23
Rejestracja: 2007-04-27, 22:12
Lokalizacja: 1377 km od Baunei
Kontaktowanie:

Post autor: Tom_Cat » 2007-04-29, 22:43

Niech sobie dojrzewa spokojnie z innymi nalewkami. Potrzeba na to sporo czasu, ale warto czekać. Do nalewek lepiej nie używać substancji klarujących. Grawitacja zrobi swoje, potem dekantacja i filtracja pozostałości. Zresztą nawet w bardzo klarownych nalewkach po długim czasie może wytrącić się minimalna ilość osadu. Cierpliwości. :)

maxkonin
0%
0%
Posty: 8
Rejestracja: 2007-05-21, 18:20

Post autor: maxkonin » 2007-07-30, 08:17

ja filtrowałem taką nalewkę filtrem do kawy z ekspresu i mimo iż za pierwszym razem użyłem UHT (zdawało mi się że będzie lepsze) to po kilku godzinach filtrowania i sporej ilości filtrów efekt był bardzo dobry - całkowicie klarowne - wystarczy cierpliwość bo kapało powolutku :wink:

zbyszek1281
101%
101%
Posty: 2012
Rejestracja: 2006-05-12, 22:49

Post autor: zbyszek1281 » 2007-07-30, 08:59

Witam
Moja nalewka nie dawała się przefiltrować na różne sposoby. Dopiero bentonit w ilości płaska łyżka stołowa na litr załatwiła sprawę radykalnie.

Awatar użytkownika
winorobek
40%
40%
Posty: 59
Rejestracja: 2007-07-29, 19:02
Lokalizacja: Mysłowice

Post autor: winorobek » 2007-07-30, 13:12

Tutaj można poczytać o nalewce farmaceutów, co do klarowanie bentonitem, to jako winiarz nie używam tego gdyż zostawia niemiły posmak.
A czy nalewka nie zmieniła smaku albo nie nabrała posmaku po klarowaniu bentonitem???

Osobiście wolałbym wypić mętne (wino/miód/nalewke) niż klarować bentonitem.
Deo Optimo Maximo
- - -
winorobek

Awatar użytkownika
Memphis
40%
40%
Posty: 86
Rejestracja: 2007-01-22, 18:45
Lokalizacja: Zawoja

Post autor: Memphis » 2007-07-30, 18:48

@winorobek
Jak się cofniesz na pierwszą stronę tego tematu, to podałem tam taki sam przepis.

Pozdrawiam

Memphis
Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będziecie prości.

zbyszek1281
101%
101%
Posty: 2012
Rejestracja: 2006-05-12, 22:49

Post autor: zbyszek1281 » 2007-07-30, 22:44

@ Winorobek
W smaku w zasadzie nie dopatrzyłem sie niczego niepokojącego.Bentonit wraz z osadem został usunięty po czterech godzinach
Pozdrawiam

amator
40%
40%
Posty: 73
Rejestracja: 2006-01-03, 12:47

Post autor: amator » 2007-07-31, 14:54

u mnie nalewkę filtruje małżonka, ja nie mam do tego cierpliwości. Ostatnio 2,75l filtrowała przez 2 dni. Aby była krystalicznie czyta musi skapywać po kropelce - dlatego właśnie moi drodzy nazywa się farmaceutów. Filtruje to ona przez zwykły biały papierowy ręcznik (podwójnie złożony). Na początku leci mętnawe, ale po krótkim czasie jak serek pozakleja część por leci krystalicznie czyste. Z tego serka żona kolegi Zora wyrabiała podobno fantastyczny sernik. Nie wiem dlaczego ale mój serek zawsze wychodzi gorzki i nigdy nie zaryzykowaliśmy wypieku sernika.
Ostatnio zmieniony 2007-07-31, 15:44 przez amator, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
MaTyS
50%
50%
Posty: 168
Rejestracja: 2007-03-07, 07:58
Lokalizacja: Mazury

Post autor: MaTyS » 2007-07-31, 15:34

Powodem może być chyba tylko skórka, albedo lub pestki ... .

Awatar użytkownika
bielok
101%
101%
Posty: 607
Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: bielok » 2007-11-19, 12:18

Cześć :)

Właśnie dziś wykonałem nalewkę - mleko z woreczka nie ścieło się w ogóle, w słoju piekny biały jednorodny płyn.
Nie przejmując się niczym wyniosłem nalewkę do piwnicy i zapominam o niej na miesiąc :)
pozdrawiam
bielok

Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 27 gości