Nalewka farmaceutów
- destylatek
- 101%
- Posty: 202
- Rejestracja: 2008-02-18, 14:17
- Lokalizacja: Księstwo Cieszyńskie
Odświeżam temat
Zrobiłem nalewkę farmaceutów zgodnie z przepisem (zmniejszyłem ilośc cukru na ok 70dkg).
Po zalaniu i wymieszaniu wszystkich składników w pierwszym dniu potrząsałem zawartością co jakiś czas żeby cukier sie wymieszał.
W trzecim dniu wygląda to tak jak na pierwszym zdjęciu kuby. U dołu osadził się serek (chyba?) w środkowej części jest przezroczysty płyn a nad nim cytryny z mieszaniną serka.
Mam pytanie czy Wy w takim stadium mieszacie jeszcze zawartością czy zostawić to tak na miesiąć a później filtrować?.
Pozdr.
Zrobiłem nalewkę farmaceutów zgodnie z przepisem (zmniejszyłem ilośc cukru na ok 70dkg).
Po zalaniu i wymieszaniu wszystkich składników w pierwszym dniu potrząsałem zawartością co jakiś czas żeby cukier sie wymieszał.
W trzecim dniu wygląda to tak jak na pierwszym zdjęciu kuby. U dołu osadził się serek (chyba?) w środkowej części jest przezroczysty płyn a nad nim cytryny z mieszaniną serka.
Mam pytanie czy Wy w takim stadium mieszacie jeszcze zawartością czy zostawić to tak na miesiąć a później filtrować?.
Pozdr.
Znacznie lepiej jest pić wódkę i pleść głupstwa, niż pić wodę i być zasrańcem - Benjamin Franklin
Pozdrawiam destylatek.
Pozdrawiam destylatek.
[center]Witam.[/center]
Ja również nastawiłem naleweczkę. Zrobiłem to wczoraj i żałuję iż nie poczytałem dokładnie na FORUM. Oczywiście dodalem mleko UHT 3,2 %. Dzisiaj pogoniłem zdegustowany do słoja i spodkala mnie mila niespodzianka. Serek się wyklarował w ilości
na dnie 3-4 cm
u góry jakieś 20 cm
Ale najlepsze jest to iż pomiędzy nimi jest 4 centymetrowa warstwa nektaru o którym tyle slyszałem i czytałem. Mam nadzieję iż stopniowo warstwa dobroci będzie się powiększała a wraz z nią moja duma( pierwszy raz ją robię ). Podpowiedzcie jak postępowac z nią dalej i jak dlugo trzeba czekać do momenty filtrowania.
pozdrawiam
Ja również nastawiłem naleweczkę. Zrobiłem to wczoraj i żałuję iż nie poczytałem dokładnie na FORUM. Oczywiście dodalem mleko UHT 3,2 %. Dzisiaj pogoniłem zdegustowany do słoja i spodkala mnie mila niespodzianka. Serek się wyklarował w ilości
na dnie 3-4 cm
u góry jakieś 20 cm
Ale najlepsze jest to iż pomiędzy nimi jest 4 centymetrowa warstwa nektaru o którym tyle slyszałem i czytałem. Mam nadzieję iż stopniowo warstwa dobroci będzie się powiększała a wraz z nią moja duma( pierwszy raz ją robię ). Podpowiedzcie jak postępowac z nią dalej i jak dlugo trzeba czekać do momenty filtrowania.
pozdrawiam
Kolego @destylatek wg mnie lepiej potrząsać tak co 2-3 dni dalej
soki z cytryny lepiej będą się mieszać.
Wstępne warstwowe sklarowanie nic nie daje nam i tak wszystko zmiesza się przy wylewaniu, a filtrowanie nie jest aż takie uciążliwe. Smak nalewki mnie już pasował zaraz po filtrowaniu
czyli po miesiącu od zalania
Wiadomo leżakowanie poprawia wszystko.
Ciekawe jak będzie smakować z mniejszą dawką cukru.
soki z cytryny lepiej będą się mieszać.
Wstępne warstwowe sklarowanie nic nie daje nam i tak wszystko zmiesza się przy wylewaniu, a filtrowanie nie jest aż takie uciążliwe. Smak nalewki mnie już pasował zaraz po filtrowaniu
czyli po miesiącu od zalania
Wiadomo leżakowanie poprawia wszystko.
Ciekawe jak będzie smakować z mniejszą dawką cukru.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 21 gości