Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
-
dielektryk
- 30%
- Posty: 40
- Rejestracja: 2008-03-16, 08:50
- Lokalizacja: śląsk
Post
autor: dielektryk » 2009-01-25, 11:50
Koledzy.
W przepisie podano: na 1l spirytusu 1kg cytryn, ale jakich cytryn? Ważone po obraniu czy jeszcze przed. Z 3kg cytryn po obraniu zrobiło się 1,7kg. W jakich warunkach ma to leżakować (pierwsza faza przed filtrowaniem) w cieple czy lepiej w piwnicy?
-
JanK
- 80%
- Posty: 447
- Rejestracja: 2008-04-27, 21:57
- Lokalizacja: Z polecenia.
Post
autor: JanK » 2009-01-25, 12:50
Z cytryn przed obraniem. Pamiętaj aby dokładnie pozbyć się albedo (to białe) bo będziesz miał gorzką nalewkę. Mleko najlepiej prosto od krowy ostatecznie tzw. świeże. UHT się nie nadaje.
Pozdrawiam.
-
jagra
- 50%
- Posty: 121
- Rejestracja: 2007-12-29, 09:52
- Lokalizacja: z rozsądku
Post
autor: jagra » 2009-01-25, 14:48
Prosto od krowy może być,ale musi być odtłuszczone.
Jak dobrze jest nic nie robić , a potem odpocząć
-
dielektryk
- 30%
- Posty: 40
- Rejestracja: 2008-03-16, 08:50
- Lokalizacja: śląsk
Post
autor: dielektryk » 2009-01-25, 14:49
@JanK
Dziękuję za odpowiedź. Nalewka od wczoraj dojrzewa (wszystkiego po 3l).
Mleko prosto od krowy, tylko ściągnięta wcześniej śmietana. Cytryny obrane dokładnie. Myślałem żeby dokupić, ale zostawię tak jak jest.
Pozdrawiam.
-
KARMEL
- 90%
- Posty: 509
- Rejestracja: 2008-01-06, 18:54
Post
autor: KARMEL » 2009-01-25, 18:27
Witam
A dodawał ktoś sok ze świeżo wyciśniętych cytryn zamiast cytryn w plasterkach?
Pozdrawiam
-
jagra
- 50%
- Posty: 121
- Rejestracja: 2007-12-29, 09:52
- Lokalizacja: z rozsądku
Post
autor: jagra » 2009-01-25, 19:25
Ja świeżego soku nigdy nie dodawałem.Za to zamiast cytryn częściowo daję limonki.Na przykład na 10 cytryn daję 3 limonki.Wychodzi bardzo smakowita naleweczka
Jak dobrze jest nic nie robić , a potem odpocząć
-
kitaferia
- 101%
- Posty: 2265
- Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
- Lokalizacja: EuroSojuz
Post
autor: kitaferia » 2009-01-25, 19:27
Ja dałem sok z cytryn.
Pozdrawiam
-
yachu4
- 60%
- Posty: 222
- Rejestracja: 2007-07-24, 01:51
Post
autor: yachu4 » 2009-01-25, 20:24
Ja dodaje jeszcze wanilie i goździki.
Właśnie popijam półroczną, ale następnym razem dam troszkę mniej cukru, bo troszkę za słodka.
Lepiej być znanym pijakiem, niż anonimowym alkoholikiem.
-
gigant
- 50%
- Posty: 164
- Rejestracja: 2007-12-17, 19:29
- Lokalizacja: LC
Post
autor: gigant » 2009-01-25, 20:46
kitaferia pisze:Ja dałem sok z cytryn.
również dałem sok wyciśnięty z cytryn , tylko teraz jak będę robił to cukier rozpuszczę w mleku, a dalej jak w przepisie,
-
onek_uk
- 60%
- Posty: 236
- Rejestracja: 2008-06-03, 01:39
- Lokalizacja: Jukej :)
Post
autor: onek_uk » 2009-01-25, 20:51
U mnie stoi od przed swiat nalewka zrobiona z zurawiny,jeszcze nie filtrowalem,najpierw wykozystalem zurawine do namoczenia w czystej wodce ,po dodaniu syropu klonowego
no palce lizac,nastepnie wykozystalem do nalewki farmaceutow kolorek lekko rozawy,zobaczymy co wyszlo,a moze ktos juz robil z zurawina?jakie wrazenia ?
-
bielok
- 101%
- Posty: 607
- Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
Post
autor: bielok » 2009-01-25, 20:54
Cześc
Tak sie teraz zastanawiam nad tą nalewką ..... spirytus sie miesza z mlekiem aby mleko się ścieło i oddzieliła się serwatka ....
zastanawiam się nad wykorzystaniem serwatki z robienia oscypków do wykorzystania w tej nalewce ......
pozdrawiam
bielok
Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..
-
kitaferia
- 101%
- Posty: 2265
- Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
- Lokalizacja: EuroSojuz
Post
autor: kitaferia » 2009-01-25, 21:13
Scinanie białka pod wpływem alkoholu, czyli nieodwracalny proces denaturacji białka to nie to samo co działanie na mleko bakterii kwasu mlekowego lub enzymów typu podpuszczka.
O serwatce możemy mówić przy procesie z udziałem bakterii lub enzymów.
Pozdrawiam
-
kriket
- 10%
- Posty: 18
- Rejestracja: 2008-05-06, 00:40
Post
autor: kriket » 2009-01-31, 18:39
Witam Kolegów.
właśnie przeglądając forum przypomniałem sobie o swojej nalewce. Faktycznie wymaga ona czasu na sklarowanie się smaku. Robiłem ją pierwszy raz i jak dla mnie rewelacja. Żona zadowolona że wreszcie coś dla niej a i mnie smakuje. Tak wygląda po kilku miesiącach.
-
Załączniki
-
-
Grzegorz
- 0%
- Posty: 1
- Rejestracja: 2008-05-18, 23:58
Post
autor: Grzegorz » 2009-02-13, 00:08
bielok pisze:Cześc
Tak sie teraz zastanawiam nad tą nalewką ..... spirytus sie miesza z mlekiem aby mleko się ścieło i oddzieliła się serwatka ....
zastanawiam się nad wykorzystaniem serwatki z robienia oscypków do wykorzystania w tej nalewce ......
Jako dodatek do lodów pierwsza klasa
-
jurek52
- 20%
- Posty: 28
- Rejestracja: 2008-10-27, 11:26
- Lokalizacja: okolice Poznania
Post
autor: jurek52 » 2009-06-08, 11:55
Witam
Robię ten przysmak pierwszy raz.Ściśle wg.przepisu i mam pytanie-kiedy oddzielić
mleko /serwatkę/ od reszty?
Jak długo leżakować po oddzieleniu płynów?
pozdrawiam
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 62 gości