Strona 5 z 7

: 2009-01-25, 11:50
autor: dielektryk
Koledzy.
W przepisie podano: na 1l spirytusu 1kg cytryn, ale jakich cytryn? Ważone po obraniu czy jeszcze przed. Z 3kg cytryn po obraniu zrobiło się 1,7kg. W jakich warunkach ma to leżakować (pierwsza faza przed filtrowaniem) w cieple czy lepiej w piwnicy?

: 2009-01-25, 12:50
autor: JanK
Z cytryn przed obraniem. Pamiętaj aby dokładnie pozbyć się albedo (to białe) bo będziesz miał gorzką nalewkę. Mleko najlepiej prosto od krowy ostatecznie tzw. świeże. UHT się nie nadaje.
Pozdrawiam.

: 2009-01-25, 14:48
autor: jagra
Prosto od krowy może być,ale musi być odtłuszczone.

: 2009-01-25, 14:49
autor: dielektryk
@JanK
Dziękuję za odpowiedź. Nalewka od wczoraj dojrzewa (wszystkiego po 3l). :D Mleko prosto od krowy, tylko ściągnięta wcześniej śmietana. Cytryny obrane dokładnie. Myślałem żeby dokupić, ale zostawię tak jak jest.
Pozdrawiam.

: 2009-01-25, 18:27
autor: KARMEL
Witam
A dodawał ktoś sok ze świeżo wyciśniętych cytryn zamiast cytryn w plasterkach?

: 2009-01-25, 19:25
autor: jagra
Ja świeżego soku nigdy nie dodawałem.Za to zamiast cytryn częściowo daję limonki.Na przykład na 10 cytryn daję 3 limonki.Wychodzi bardzo smakowita naleweczka :mrgreen:

: 2009-01-25, 19:27
autor: kitaferia
Ja dałem sok z cytryn.

: 2009-01-25, 20:24
autor: yachu4
Ja dodaje jeszcze wanilie i goździki.
Właśnie popijam półroczną, ale następnym razem dam troszkę mniej cukru, bo troszkę za słodka.

: 2009-01-25, 20:46
autor: gigant
kitaferia pisze:Ja dałem sok z cytryn.
również dałem sok wyciśnięty z cytryn , tylko teraz jak będę robił to cukier rozpuszczę w mleku, a dalej jak w przepisie,

: 2009-01-25, 20:51
autor: onek_uk
U mnie stoi od przed swiat nalewka zrobiona z zurawiny,jeszcze nie filtrowalem,najpierw wykozystalem zurawine do namoczenia w czystej wodce ,po dodaniu syropu klonowego :D no palce lizac,nastepnie wykozystalem do nalewki farmaceutow kolorek lekko rozawy,zobaczymy co wyszlo,a moze ktos juz robil z zurawina?jakie wrazenia ?

: 2009-01-25, 20:54
autor: bielok
Cześc :)

Tak sie teraz zastanawiam nad tą nalewką ..... spirytus sie miesza z mlekiem aby mleko się ścieło i oddzieliła się serwatka ....

zastanawiam się nad wykorzystaniem serwatki z robienia oscypków do wykorzystania w tej nalewce ......

: 2009-01-25, 21:13
autor: kitaferia
Scinanie białka pod wpływem alkoholu, czyli nieodwracalny proces denaturacji białka to nie to samo co działanie na mleko bakterii kwasu mlekowego lub enzymów typu podpuszczka.
O serwatce możemy mówić przy procesie z udziałem bakterii lub enzymów.

: 2009-01-31, 18:39
autor: kriket
Witam Kolegów.
właśnie przeglądając forum przypomniałem sobie o swojej nalewce. Faktycznie wymaga ona czasu na sklarowanie się smaku. Robiłem ją pierwszy raz i jak dla mnie rewelacja. Żona zadowolona że wreszcie coś dla niej a i mnie smakuje. Tak wygląda po kilku miesiącach.

: 2009-02-13, 00:08
autor: Grzegorz
bielok pisze:Cześc :)

Tak sie teraz zastanawiam nad tą nalewką ..... spirytus sie miesza z mlekiem aby mleko się ścieło i oddzieliła się serwatka ....

zastanawiam się nad wykorzystaniem serwatki z robienia oscypków do wykorzystania w tej nalewce ......
Jako dodatek do lodów pierwsza klasa

: 2009-06-08, 11:55
autor: jurek52
Witam
Robię ten przysmak pierwszy raz.Ściśle wg.przepisu i mam pytanie-kiedy oddzielić
mleko /serwatkę/ od reszty?
Jak długo leżakować po oddzieleniu płynów?
pozdrawiam :P