Jak nazwać bimber
http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... 032#121032Szlumf pisze:... to chyba określenie podłej gorzały (bimbru?) z XIXw.
Nazwa siwucha występowała w XIX w. było to określenie zamienne z gorzałką. Faktycznie nazwa pierwotnie zapewne wzięła się ze źle oczyszczonego, mętnego czy białawego trunku. Gdzieś do lat 70. XIX technologia produkcji gorzałki była jeszcze dość przestarzała. Pod koniec XIX w. weszły w użycie nowe technologie i jakość wódki zaczęła się polepszać.
W 1895 r. znalazłem reklamę takiej treści
i trudno tu już doszukiwać się braku jakości
W 1895 r. znalazłem reklamę takiej treści
i trudno tu już doszukiwać się braku jakości
- Citizen Kane
- -#Admin
- Kontaktowanie:
Re: Jak nazwać bimber
Lubię ten serial i dla mnie też rewelka.
Ja mam focha, bo przez ten cholerny serial od sześciu lat za książką czekam
ps. Ale etykiety fajne
ps. Ale etykiety fajne
„Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.” T. Pratchett
Ja zabrałem się za "Starcie Królów" więc jeszcze mi trochę zostało
Tylko żeby Martin nie odjechał przed napisaniem ostatniej części, bo wtedy lipa:) Wracając do tematu u mnie na bimber mówią pieszczotliwie "jebadełko":) Oczywiście inne nazwy są również na porządku dziennym
-
- 20%
Mnie określenie "bimber" brzmi komuną, ja nazywam swój trunek bimbo bambo.
Ja używam tylko i wyłącznie "bimber". Ale dlaczego? A no dlatego, że jak ktoś weźmie, to szykuje się na najgorszy smród połączony z paskudnym smakiem. Bierze, wącha, a tu nic. Nalewa, próbuje i szok! Dobre, łagodne. Z tą nazwą zawsze jest miłe zaskoczenie przy degustacji. Także ja zostaję przy nazwie "bimber".
Pozdrawiam,
Dudasz.
Pozdrawiam,
Dudasz.