Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
-
czornulek
- 101%

- Posty: 1065
- Rejestracja: 2009-01-04, 17:00
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
Post
autor: czornulek » 2018-09-02, 20:14
Siemka

Dawno nic nie pisałem co nie oznacza, że nie zaglądam
Przemierzając dzisiaj z córeczką północne tereny miasta B-B udało mi się nazbierać 2kg tarniny, lecz ilości kaliny były ogromne, mówię tutaj o
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kalina_koralowa
Ktoś,coś?
Podobno trująca a jednocześnie lecznicza. Jutro zbiorę 3kg i do zamrażarki

Pozdrawiam
Nie potrzebuję się dobrze bawić, żeby pić alkohol.
-
czornulek
- 101%

- Posty: 1065
- Rejestracja: 2009-01-04, 17:00
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
Post
autor: czornulek » 2018-09-03, 17:39
Owoce nazbierane, właśnie trafiły do zamrażarki
C.D.N.
-
Załączniki
-

Nie potrzebuję się dobrze bawić, żeby pić alkohol.
-
czornulek
- 101%

- Posty: 1065
- Rejestracja: 2009-01-04, 17:00
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
Post
autor: czornulek » 2020-11-03, 11:10
Siemka

Minęły dwa lata, trunek postanowiłem zlać do butelek. Zapach przepiękny, owocowy. Kolor ciemno-bursztynowy. Smak lekko cierpki, pestkowy, korzenny, szkoda, że nie smakuje tak jak pachnie, drugi raz jej nie zrobię

Pozdrawiam
-
Załączniki
-

-

Nie potrzebuję się dobrze bawić, żeby pić alkohol.
-
Dudasz
- 60%

- Posty: 256
- Rejestracja: 2020-07-11, 00:46
- Lokalizacja: Słupsk
Post
autor: Dudasz » 2020-11-03, 11:23
A tak z ciekawości, w czym dojrzewał rzeczony trunek? Może za krótko dla niego. Ciekawy eksperyment.
P.S. Pamiętaj, że lekarstwo nie ma smakować tylko leczyć.

-
czornulek
- 101%

- Posty: 1065
- Rejestracja: 2009-01-04, 17:00
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
Post
autor: czornulek » 2020-11-03, 12:11
W gąsiorku 5l. Zapomnę o niej na kolejne dwa lata

Nie potrzebuję się dobrze bawić, żeby pić alkohol.
-
Dudasz
- 60%

- Posty: 256
- Rejestracja: 2020-07-11, 00:46
- Lokalizacja: Słupsk
Post
autor: Dudasz » 2020-11-03, 15:44
A nie myślałeś o kamionce? Nie żebym reklamował, ale ponoć ma zbawienny skutek na niezbyt udane, jak i te dojrzewające trunki.
Pozdrawiam,
Dudasz.

-
magas
- 101%

- Posty: 6946
- Rejestracja: 2009-02-01, 12:05
Post
autor: magas » 2020-11-03, 19:49
Ja znów słyszałem, że te całe kamionki, to nie lampa Aladyna i potrafi uwypuklić niektóre wady trunku dużo szybciej niż szkło

.
-
Dudasz
- 60%

- Posty: 256
- Rejestracja: 2020-07-11, 00:46
- Lokalizacja: Słupsk
Post
autor: Dudasz » 2020-11-03, 21:59
No może i tak. A komuś się tak zdarzyło? Może na jedna wzmiankę trafiłem, ale tam chyba było coś o bardzo krótkim pobycie trunku w kamionce.
-
magas
- 101%

- Posty: 6946
- Rejestracja: 2009-02-01, 12:05
Post
autor: magas » 2020-11-04, 18:09
Żartuje, kamionki sprawiają szybsze i lepsze dojrzewanie, jeśli w alkoholu jest coś co fajnie się z estryfikuje to będzie fajnie, w szkle ta reakcja zajdzie dużo wolniej, albo wcale.
-
Fermiol
- 50%

- Posty: 135
- Rejestracja: 2016-02-27, 20:47
Post
autor: Fermiol » 2022-01-09, 10:45
Przepraszam - nie wiem czy ze mną jest coś nie tak, ale dla mnie owoce kaliny śmierdzą okrutnie. Zrobiłem kiedyś testowo 1 dużą butelkę i po 2 latach nalewka dalej śmierdziała choć mniej intensywnie. Zlałem to do nastawu i nawet po przepędzeniu na abratku było czuć.
-
jakis1234
- 50%

- Posty: 167
- Rejestracja: 2020-05-11, 11:54
- Lokalizacja: opolskie
Post
autor: jakis1234 » 2022-01-09, 15:43
Bo się pospieszyłeś. Moja kalinówka zrobiła się świetna po czterech latach. W tym roku nastawiłem więcej, chociaż wiem, że trzeba będzie poczekać kilka lat.
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Pozdrawiam z opolskiego.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości