Strona 1 z 1

Pektoenzym w nalewce - w którym momencie?

: 2019-01-22, 01:47
autor: 1kaczucha
Dzień dobry wieczór!
Mam zamrożone 5 litrów (2,8 kg?) aronii i trochę czasu by cosik dobrego z niej wykonać. Jako, że plotka krąży, iż w przypadku aronii oddzielanie się soku od owoców jest dość oporne - pomyślałem o użyciu pektoenzymu.
Zakupiłem w proszku, "pectolase", podobno made in Sweden.
I tu pytanie: w którym momencie użyć tego wynalazku?
Też trochę nie wiem jak tego użyć, instrukcja dystrybutora jest dość skromna (patrz foto).
Powiedzmy, że skoro całość (5g) jest zalecane na 25l, to rozumiem, iż tu mam do zużycia max 1g. Tylko jak i kiedy; po zmiażdżeniu owoców z cukrem? Po dodaniu jakiejś nieznacznej ilości wody w trakcie rozmrażania?
Nie chciałbym zagotować owoców, raczej myślę o jak największej "surowiźnie".
Ma ktoś jakieś pomysły? ObrazekObrazek

Wysłane z mojego Lenovo TB3-850M przy użyciu Tapatalka


Re: Pektoenzym w nalewce - w którym momencie?

: 2019-01-22, 06:48
autor: ximenek
To co tam jest napisane oznacza że jest to preparat do produkcji wina o nalewce nic nie ma więc :book :book :book :book :book :book

Re: Pektoenzym w nalewce - w którym momencie?

: 2019-01-22, 09:30
autor: 1kaczucha
Co chyba nie wyklucza użycia?

Wysłane z mojego Lenovo TB3-850M przy użyciu Tapatalka


Re: Pektoenzym w nalewce - w którym momencie?

: 2019-01-22, 10:51
autor: Doody
Do nalewek raczej nie stosuje się pektoenzymów. Zalane alkoholem owoce dość dobrze oddają sok i aromaty podczas maceracji. Pektoenzym jest używany do nastawów i win robionych z owoców, które trudno oddają sok.

Re: Pektoenzym w nalewce - w którym momencie?

: 2019-01-22, 12:02
autor: 1kaczucha

Doody pisze:Do nalewek raczej nie stosuje się pektoenzymów.
Ok. Dzięki. Ale słowo "raczej" nie wyklucza używania? Zatem w jakich sytuacjach "raczej" można użyć?

Wysłane z mojego Lenovo TB3-850M przy użyciu Tapatalka


Re: Pektoenzym w nalewce - w którym momencie?

: 2019-01-22, 12:56
autor: Doody
Nie słuchaj zatem rad, dodaj i się przekonaj...

Re: Pektoenzym w nalewce - w którym momencie?

: 2019-01-22, 18:21
autor: fuutro
Pektoenzym sprawdza się przy klarowaniu i win i nalewek, efekty nieźle widać np na śliwce, czarnej porzeczce, malinach itp. oczywiście warto najpierw poczekać aż nalewka się dobrze przegryzie i dopiero wspomóc klarowanie pektoenzym.

Re: Pektoenzym w nalewce - w którym momencie?

: 2019-01-22, 19:27
autor: 1kaczucha
Dziękuję, fuutro!
A w jakiej ilości ją wtedy dodawać? Takiej, jak napisano? Rozrabiać w wodzie (bo mam w proszku)?


Wysłane z mojego Lenovo TB3-850M przy użyciu Tapatalka


Re: Pektoenzym w nalewce - w którym momencie?

: 2019-01-22, 19:37
autor: zbynek
Czarna porzeczka i malina, zwykle samoczynnie się pięknie klarują i nie potrzebują wspomagacza. Ale dodaje się ten enzym trochę z innego powodu. Czasami, przy bardzo ekstraktywnej i słodkiej nalewce, robi się nam galaretka. Dodanie enzymu i przetarcie przez sito skutecznie ją rozbija.

Co do skuteczności działania, czy wspomagania procesu klarowania, są zdania podzielone. Ja nigdy nie używałem tego enzymu do klarowania, więc się nie wypowiem.

Re: Pektoenzym w nalewce - w którym momencie?

: 2019-01-22, 20:17
autor: fuutro
Na ok 10 litrów wlewam ok 10ml. Pomysł pożyczony z forum winiarskiego więc już to ktoś sprawdzał poza mną. Ładnie sobie radzi z galaretką czy niechcącym opadać osadem no i nie jest to czysta chemia.

Re: Pektoenzym w nalewce - w którym momencie?

: 2019-01-23, 01:11
autor: 1kaczucha
Dziękuję wszystkim za podpowiedzi. Jak stestuję na aronii to dam znać o efektach

Wysłane z mojego Lenovo TB3-850M przy użyciu Tapatalka