Sokówka z Czarnego bzu part. I
: 2019-04-24, 00:34
Jest to mój pierwszy post oraz pierwsza próba stworzenia trunku więc proszę o wyrozumiałość
Jako młody padawan, natknąłem się na tematy związane z robieniem nalewek, przy użyciu kupionych, 100% soków z owoców. Mam kilka butelek soku z czarnego bzu, a dokładnie to ten wynalazek: https://www.manada.pl/nalewki-wyciagi-s ... bzu-490-ml
Postanowiłem, że zacznę moją przygodę od prostych rzeczy, dlatego przygotowałem wstępny przepis i chciałbym się nim z wami podzielić, oczywiście krytyka wskazana wręcz oczekiwana
Sokówka z Czarnego Bzu
Składniki:
- 0,5 L soku z czarnego bzu
- 1 L spirytusu
- 0,5 L wody
- 25 dag cukru
- jedna cytryna
- laska wanilii
- łyżeczka korzenia arcydzięgiela
1. Z wody i cukru ugotuj syrop, przestudź i połącz z alkoholem a następnie z sokiem.
2. Wyciskamy sok z cytryny do całej zawartości oraz dodajemy łyżeczkę korzenia arcydzięgiela i laskę wanilii, odstawiamy na 4 tygodnie.
3. Co 3-4 dni wstrząsamy butelką. Potem odstawiamy nalewkę na 2 tygodnie, aby się sklarowała.
4. Kiedy to nastąpi, ostrożnie zlewamy ją znad osadu, a osad przesączamy przez sitko wyłożone papierowym ręcznikiem i dodajemy do nalewki. Odstawiamy na miesiąc, aby trunek dojrzał.
Jako młody padawan, natknąłem się na tematy związane z robieniem nalewek, przy użyciu kupionych, 100% soków z owoców. Mam kilka butelek soku z czarnego bzu, a dokładnie to ten wynalazek: https://www.manada.pl/nalewki-wyciagi-s ... bzu-490-ml
Postanowiłem, że zacznę moją przygodę od prostych rzeczy, dlatego przygotowałem wstępny przepis i chciałbym się nim z wami podzielić, oczywiście krytyka wskazana wręcz oczekiwana
Sokówka z Czarnego Bzu
Składniki:
- 0,5 L soku z czarnego bzu
- 1 L spirytusu
- 0,5 L wody
- 25 dag cukru
- jedna cytryna
- laska wanilii
- łyżeczka korzenia arcydzięgiela
1. Z wody i cukru ugotuj syrop, przestudź i połącz z alkoholem a następnie z sokiem.
2. Wyciskamy sok z cytryny do całej zawartości oraz dodajemy łyżeczkę korzenia arcydzięgiela i laskę wanilii, odstawiamy na 4 tygodnie.
3. Co 3-4 dni wstrząsamy butelką. Potem odstawiamy nalewkę na 2 tygodnie, aby się sklarowała.
4. Kiedy to nastąpi, ostrożnie zlewamy ją znad osadu, a osad przesączamy przez sitko wyłożone papierowym ręcznikiem i dodajemy do nalewki. Odstawiamy na miesiąc, aby trunek dojrzał.