Strona 1 z 1

Śliwowica - znalezione w necie...

: 2019-06-24, 23:35
autor: degu
Znalezione w necie:https://fajnyogrod.pl/porady/nalewka-ze ... e-i-wodce/
Kultowa śliwowica łącka – ciekawostki i przepis

Nalewka ze śliwek to trunek, który często mylnie określany jest nazwą innego alkoholu z tych owoców, jakim jest śliwowica. Kultowa śliwowica łącka pochodząca z Doliny Dunajca to bardzo słynny bimber ze śliwek węgierek znany nie tylko w tamtym regionie czy w Polsce, ale nawet za oceanem w Ameryce. Po ponad półwiecznej tradycji nielegalnego pędzenia bimbru jego wytwarzania od dłuższego już czasu zalegalizowano jej produkcję, a trunek doczekał się nawet zastrzeżenia w Urzędzie Patentowym i oficjalnego znaku towarowego Łącka śliwowica. Warto nadmienić, że ten regionalny alkohol słynie przede wszystkim ze swej niebagatelnej mocy aż 70%!

Jak powstaje bimber ze śliwek węgierek? Dokładna procedura jest znana tylko regionalnym producentom, ale nie jest tajemnicą, że do przygotowania około 1 litra śliwowicy potrzeba 15 kg śliwek węgierek. Dojrzałe owoce po umyciu i osuszeniu (wraz z pestkami) umieszcza się w gąsiorze i zalewa spirytusem. Tak zakorkowana mieszanka musi odstać w ciepłym miejscu aż do rozpoczęcia procesu fermentacji. Po upływie minimum dwóch miesięcy, a najlepiej nawet roku, bimber ze śliwek węgierek zlewa się, przefiltrowuje i rozlewa do butelek.
I po co kupowałem cały sprzęt, po co czytałem tyle na tym forum, jak zrobienie bimbru jest takie proste... :wallangry

Re: Śliwowica - znalezione w necie...

: 2019-06-25, 06:55
autor: kwik44
Żeby zrobić śliwowicę a nie nalewkę ze śliwek. Pomieszanie z poplątaniem w tym cytacie... Chociaż te 15kg śliwek na litr prawie prawie. Zależy jakie słodkie śliwki są dostępne. Poczytaj temat o śliwowicy u nas. Będziesz więcej wiedział.

Re: Śliwowica - znalezione w necie...

: 2019-06-25, 08:48
autor: Doody
Najlepsze jest to zalanie spirytusem i czekanie na fermentację :wink:

Re: Śliwowica - znalezione w necie...

: 2019-06-25, 09:16
autor: fuutro
Jak za mało wlał a za dużo wypił to ruszy fermentacja ;)