Problem z cytrynówką

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Pako23
10%
10%
Posty: 19
Rejestracja: 2016-06-24, 22:00
Lokalizacja: Częstochowa

Problem z cytrynówką

Post autor: Pako23 » 2020-01-14, 21:20

Witam za każdym razem jak robię cytrynówkę z miodem robię mi się takie gluty jak na zdjęciu wydaje mi się że są to olejki jeśli dobrze myślę to czy da się ich jakoś pozbyć? dodam jeszcze że im dłużej stoi w damie tym tego więcej
Załączniki
cytrynowka.jpg

Awatar użytkownika
arturflorek9
10%
10%
Posty: 12
Rejestracja: 2019-01-25, 11:24

Re: Problem z cytrynówką

Post autor: arturflorek9 » 2020-01-16, 21:34

Napisz coś więcej o tym jak robisz? Te gluty wyglądają mi na "miodowego wisielca".

Wysłane z mojego DRA-L01 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
fuutro
80%
80%
Posty: 498
Rejestracja: 2014-02-26, 02:18
Lokalizacja: małopolska

Re: Problem z cytrynówką

Post autor: fuutro » 2020-01-17, 10:52

Ja dodaję nieco pekroenzymu lub korzystam z uroków nawet tak marnej zimy jak ta i wynoszę na strych na kilka dni a potem powrotem do ciepła. Trunek się rozwarstwia i ściągam to co prawie przeźroczyste.
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo

Pako23
10%
10%
Posty: 19
Rejestracja: 2016-06-24, 22:00
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Problem z cytrynówką

Post autor: Pako23 » 2020-01-18, 18:51

Witam, te gluty nawet robiły mi się gdy nie dodawałem miodu, ale zawsze na cytrynówce na innych nalewkach nie:)
Tą cytrynówkę robię na szybko czyli odciskam cytrynę przez sitko później łyżą wybieram cały miąsz i to co zostanie na sitku łączę z miąszem z cytryn i zalewam wódką w osobnym słoiku a sok wyciśnięty z cytryn wlewam do damy 5l i dodaję miodu dodam tylko, że robiąc cytrynówkę "Bodzia" dzieje mi się to samo;/

Awatar użytkownika
arturflorek9
10%
10%
Posty: 12
Rejestracja: 2019-01-25, 11:24

Re: Problem z cytrynówką

Post autor: arturflorek9 » 2020-01-18, 21:43

Cytynowke Bodzia robiłem tyle razy, nigdy tego nie miałem, może coś z wodą masz nie tak, próbowałeś na jakiejś innej? (chociaż mało prawdopodobne żeby to od wody było).

Tyle że wg Bodzia miąższ się przelewa i nic nie wydrapuje z albeda, może tu jest szkopuł.

Awatar użytkownika
kmarian
60%
60%
Posty: 242
Rejestracja: 2017-01-27, 21:14
Lokalizacja: Beskid Niski

Re: Problem z cytrynówką

Post autor: kmarian » 2020-01-19, 20:06

Podobne "kłaczki-chmurki" robią mi się w nalewkach z pigwowca. Owoce nie są krojone tylko tarte na tarce. Chmurki te pojawiają się powoli w klarownym płynie by później osiąść na dnie i się połączyć w jedną wielką chmurkę - taki kłębek, kłaczek. Myślę, że to są jakieś białka.
W tym roku "Żenicha" zrobiła mi to samo.

Jak już te rozproszone kłaczki się połączą, bardzo wolno lewaruję klarowny płyn a tą chmurę mozolnie filtruję przez filtr do kawy.
Najgorsze jest to, że te chmurki znów się pojawiają ale już w mniejszej ilości.

Awatar użytkownika
arturflorek9
10%
10%
Posty: 12
Rejestracja: 2019-01-25, 11:24

Re: Problem z cytrynówką

Post autor: arturflorek9 » 2020-01-19, 20:09

Jak w miodowkach...

Wysłane z mojego DRA-L01 przy użyciu Tapatalka


ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 1 gość