Starzenie nalewek

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Awatar użytkownika
Władek
101%
101%
Posty: 487
Rejestracja: 2012-10-17, 20:24
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Władek » 2014-10-15, 21:06

Chciałbym poznać opinie kolegów.
Nalewka wiśniowa, dawać do beki, czy do szkła?
Beczki mogę użyć starej, oddaje już bardzo mało.
Nową wykluczam, bo oddaje bardzo dużo dębu.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Władek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Władek

Awatar użytkownika
Emiel Regis
90%
90%
Posty: 656
Rejestracja: 2012-05-12, 14:56
Lokalizacja: Picardie, Żywiec

Post autor: Emiel Regis » 2014-10-15, 21:30

Jeśli to nalewka do spożycia w ciągu 1,2 lat, wtedy lałbym bez zastanowienia do beczki, dzięki temu będziesz mógł użyć jej później do starzenia destylatu, co może da interesujące efekty. Sama nalewka nie straci, a może tylko zyskać.
Jeśli nalewka ma być przechowywana długo, wtedy unikałbym niepotrzebnego napowietrzenia, a takie będzie miało miejsce w beczce.

Awatar użytkownika
Władek
101%
101%
Posty: 487
Rejestracja: 2012-10-17, 20:24
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Władek » 2014-10-15, 21:46

Nalewka do spożycia sierpień 2015.
Obawiam się aby nie "zdębiało" za bardzo.
Wlałem dzisiaj jednak do beczki "wypracowanej", wlałem też do dymiona szklanego, będę sprawdzał różnicę.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Władek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Władek

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 17 gości