Strona 1 z 1

Czeremcha

: 2020-10-23, 11:14
autor: Radinho19
Może już był taki temat ale ponowię. Według przepisów owoce czeremchy powinny stać max 4 tyg. w alkoholu. W moim przypadku owoce zalałem 10 września a do butelek poszło wszystko 16.10 Podczas zlewania tak dosyć intensywnie czuć było migdały i właśnie nie wiem czy za dużo tych aromató nie było. Kwas pruski mógł być winowajcą tego zjawiska a picie kwasu to chyba nie najlepszy pomysł :? . Teraz nie wiem czy po odstaniu swojego w ciemnicy będzie można spokojnie to wydoić :D Proszę o jakąś pomoc doświadczonej z tym owocem osoby. Pozdrawiam

Re: Czeremcha

: 2020-10-23, 12:48
autor: Citizen Kane
Polecam korzystnie z wyszukiwarki i/lub FAQ:
viewtopic.php?f=15&t=2309

Miałem czeremchę, która macerowała się prawie dwa miesiące. Wypita, nie zaobserwowano żadnych krótkoterminowych skutów ubocznych.

Re: Czeremcha

: 2020-10-23, 12:52
autor: Radinho19
U jak 2 miechy się macerowała to rzeczywiście nie ma się czego bać :) A u Ciebie też tak migdałami ostro zajeżdżało?

Re: Czeremcha

: 2020-10-23, 12:55
autor: Citizen Kane
A ja wiem czy mocno :nie_wiem
Aromat był dość intensywny, ale ja akurat taki lubię.

Re: Czeremcha

: 2020-10-23, 15:42
autor: czytam
Kiedyś to już pisałem, ale powtórzę.
Mogę zbadać wpływ tego kwasu na organizm ludzki. Minimalna wielkość partii testowej to 5 litrów. Adres do wysyłki na PW.

Re: Czeremcha

: 2020-10-23, 20:44
autor: degu
@czytam - testujesz na sobie? :P

Re: Czeremcha

: 2020-10-24, 07:25
autor: czytam
W profesjonalnym laboratorium.