Witam
Przymierzam się do zrobienia pierwszego Ginu. Znalazłem przepis na sąsiednim forum. Pewnie wszyscy juz poznają czyje to.
Przygotuj ~20L zacieru z cukru do drożdży Turbo (które przerobią 7kg cukru). Przedestyluj szybko (odbierając 50ml przedgonu), potem drugi raz dokładnie (albo w kolumnie raz a dobrze). Staraj się mieć destylat około 65%-70% nie mocniejszy (dodać wody) - tzw 'biały' = bez smaków.
Będzie około 5L-6L (65%-70%).
ZAUWAŻ - napoje smakowe muszą być przygotowane z przedniej jakości destylatu (i tu właśnie gra ważną rolę kolumna). Inaczej będą dodatkowe smaki i zapachy niszczące poezję pędzenia i picia.
Produkcja napjów smakowych to coś podobnego do malowania. Można mieć czyste farby ale jak pędzel będzie się płukało w brudnej wodzie (czy terpentynie) to kolory wyjdą bure.
* owoce jałowca - płaska łyżka stołowa
* kolender - płaska łyżeczka
* goździki - 6 (uwaga - bardzo świeże goździki są bardzo mocne - zacznij od 3)
* anyżek - 1/2 łyżeczki (znyż gwiaździsty 1/4 łyżeczki)
* kardamon - 1/2 łyżeczki
* skórka z cytryny mielona - 1 płaska łyżeczka
* skórka z lime mielona - 1 płaska łyżeczka
* cynamon w kawałku 30mm x 12mm
Botaniki (lista wyżej) wytłuszczone: jałowiec, kolender, goździki, anyżek, kardamon zmiażdżyć lekko, skruszyć, dodać do czystego alkoholu i zostawić (w zależności od gustu: lekki gin 24 godziny, cięższy (gdy chcesz się dobrze wypłakać nad swoim losem) 48 godzin (można i dłużej ale wtedy płacze się kilka dni).
Odsączyć, przedestylować delikatnie bez kolumny.
--------------------------------------------------------------
Mam kolumnę półkowa, głowice od aabratka. Na tą chwilę nie posiadam żadnego koszyczka do botaników o których autor wspomniał wyżej. I zastanawiam się czy i bez tego wyjdzie. Rozumiem że 96 które robie na aabratku również się nada. Musze to tylko rozcieńczyć do tych 65% 70%. Ale co po tem, przecież nie włącze zbiornika z takim procentem bo to niebezpieczne. Po tych 24 h mam to znowu rozcieńczyć i wtedy gotować?
Amator jestem więc pytam.
Dzięki za wskazowki.
Wysłane z mojego SM-A715F przy użyciu Tapatalka
GIN
Re: GIN
Umiejscowienie botaników ma znaczenie. Inaczej akcenty smakowo zapachowe się zaznaczają w trunku w zależności od tego gdzie będą zioła. W niektórych recepturach wrzuca się je do kotła albo nawet maceruje wcześniej w alkoholu, w innych podwiesza w parach nad destylowanym alkoholem albo wreszcie umieszcza blisko szczytu kolumny.
Proponuję na początek podwieszenie w parch w kotle. Są ciekawe aromaty a nie grozi zatkaniem przelotu par w aparaturze niewyposażonej w aromatyzer. Wystarczy prosty koszyczek/kulka do zaparzania herbaty zawieszony w zbiorniku.
Alko rozcieńczone do ok 25-28% warto brać solidnie oczyszczone bo można w finalnym pędzeniu zrezygnować z uważnego cięcia frakcji i odebrać pełniejszy bukiet.
Destylacja z botanikami na zestawie zbiornik plus tylko głowica, bez półkowej. Zaworek w pełni otwarty, ewentualna regulacja mocą grzania.
Najlepiej produktu finalnego nie rozcieńczać bo lubi mętnieć ze względu na trudno rozpuszczalne w wodzie olejki wyekstrahowane z botaników.
Goździki i cynamon są dość mocno dominujące w takich recepturach. W pierwszej próbie dał bym ich śladowe ilości. Gin to jednak przede wszystkim jałowiec.
Proponuję na początek podwieszenie w parch w kotle. Są ciekawe aromaty a nie grozi zatkaniem przelotu par w aparaturze niewyposażonej w aromatyzer. Wystarczy prosty koszyczek/kulka do zaparzania herbaty zawieszony w zbiorniku.
Alko rozcieńczone do ok 25-28% warto brać solidnie oczyszczone bo można w finalnym pędzeniu zrezygnować z uważnego cięcia frakcji i odebrać pełniejszy bukiet.
Destylacja z botanikami na zestawie zbiornik plus tylko głowica, bez półkowej. Zaworek w pełni otwarty, ewentualna regulacja mocą grzania.
Najlepiej produktu finalnego nie rozcieńczać bo lubi mętnieć ze względu na trudno rozpuszczalne w wodzie olejki wyekstrahowane z botaników.
Goździki i cynamon są dość mocno dominujące w takich recepturach. W pierwszej próbie dał bym ich śladowe ilości. Gin to jednak przede wszystkim jałowiec.
Re: GIN
Dzięk. Znajomy mówili że na półkowej fajny gin wychodzi ale w pierwszej kolejności zrobię jak piszesz. Jest koszyk który mogę zamówić do podwieszanie pod kolumną? Nie che inwestować w kolejną rurkę za kilka stówek, może jest tańsze rozwiązanie. Nie ma czegoś takiego do parzenia herbaty.
Wysłane z mojego SM-A715F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-A715F przy użyciu Tapatalka
Re: GIN
Czegoś takiego szukaj:
https://allegro.pl/oferta/zaparzacz-do- ... e=facebook
https://allegro.pl/oferta/zaparzacz-do- ... e=facebook
Re: GIN
Mam jeszcze pytanie jaką mocą grzać na samej głowicy przykręconej do zbiornika aby nie rozrabiaćtego ginu. Ostatnio dwa razy zrobiłem śliwkę na półkowej i za każdym razem wychodziło około 90%. Nie mogę tego rozpykac aby od razu leciało 60 %. Na samej głowicy to juz będzie leciało ciurkiem.
Dzięki za podpowiedź.
Wysłane z mojego SM-A715F przy użyciu Tapatalka
Dzięki za podpowiedź.
Wysłane z mojego SM-A715F przy użyciu Tapatalka
Re: GIN
Zaworek w głowicy na max otwarty. Regulujesz mocą tak by ciurkało pomalutku. Będzie lecieć o coraz niższym %. Poczytaj o destylacji prostej i wykresie "rybka" przed robotą byś wiedział co robisz. Radziłem Ci dać czysciutki spiryt byś nie musiał się martwić pogonami. Całość urobku 50% lub powyżej nie powinno zmętnieć.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 22 gości