Orzechówka
A teraz pytanie do doświadczonych smakoszy - 20 sierpnia to raczej zbyt późna pora na orzechówkę? :/
Chodziła mi po głowie w tamtym roku, a ze względu na natłok pracy czerwiec lipiec całkiem o niej zapomniałem. Orzechy na drzewie jeszcze zielone co prawda - dziś widziałem i sobie o nich przypomniałem, ale nie wiem czy już nie za twarde.
Chociaż ostry nóż i można spróbować powalczyć.
Chodziła mi po głowie w tamtym roku, a ze względu na natłok pracy czerwiec lipiec całkiem o niej zapomniałem. Orzechy na drzewie jeszcze zielone co prawda - dziś widziałem i sobie o nich przypomniałem, ale nie wiem czy już nie za twarde.
Chociaż ostry nóż i można spróbować powalczyć.
Ostatnio zmieniony 2013-08-20, 10:30 przez xandiev, łącznie zmieniany 1 raz.
Za póżno - szkoda fatygi.
W ramach rekompensaty lepiej popełnij Orzechy po Krzyżacku.
http://wino.org.pl/forum/viewthread.php ... 818&page=2
A Orzechówkę zrobisz w przyszłym roku.
W ramach rekompensaty lepiej popełnij Orzechy po Krzyżacku.
http://wino.org.pl/forum/viewthread.php ... 818&page=2
A Orzechówkę zrobisz w przyszłym roku.
- bodzio.1974
- 90%
- Posty: 978
- Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
- Lokalizacja: Czy to ważne ?
Ja mam orzechówkę jeszcze z tego dnia i przepisu : TU
i jest wyśmienita.W tamtym czasie jak pisałem o niewypale co do zrobienia sosnówki dziś zaprzeczam temu stwierdzeniu. Sosnówka z połączeniem orzechówki i tych wszystkich dodatków dało niebo w gębie i jest delikatna. Częstując innych informując że to orzechówka to zaraz była odpowiedź "nie nie dzięki na razie z żołądkiem mam okej" jednak kiedy wypili to nie jeden zmienił zdanie co do tej nalewki. No ale to od 2009 roku już trochę czasu upłynęło i było warto (czyli do teraz jeszcze leżakuje).
i jest wyśmienita.W tamtym czasie jak pisałem o niewypale co do zrobienia sosnówki dziś zaprzeczam temu stwierdzeniu. Sosnówka z połączeniem orzechówki i tych wszystkich dodatków dało niebo w gębie i jest delikatna. Częstując innych informując że to orzechówka to zaraz była odpowiedź "nie nie dzięki na razie z żołądkiem mam okej" jednak kiedy wypili to nie jeden zmienił zdanie co do tej nalewki. No ale to od 2009 roku już trochę czasu upłynęło i było warto (czyli do teraz jeszcze leżakuje).
- lech.zywiec
- 101%
- Posty: 286
- Rejestracja: 2011-09-05, 22:34
Mi wydaje się, że im się robi orzechówkę z bardziej dojrzałych orzechów to osiąga bardziej wyrazisty brązowy kolor. Czyli raczej trzeba zbierać wtedy jak naprawdę ciężko się kroją. Ale czy jest różnica w smaku, tego dowiem się dopiero ja porównam tą z 2011 roku z dużo wcześniej zrywanych z tą z 2012 roku, kiedy to zrywałem praktycznie miesiąc później.
Pzdr.
Pzdr.
OLO 69
- lech.zywiec
- 101%
- Posty: 286
- Rejestracja: 2011-09-05, 22:34
Nie pamiętam co ci wysłałem, żałuj że do mnie wtedy nie dojechałeś, miałem dla ciebie 4 sample single malt i to takie z górnej półki, do tego destylat z węgierskich wytłoków bycza krew i mojego ducha czereśni, niestety wypiliśmy. Wracając do tematu, podejrzewam, że moja ma jaśniejszy kolor bo ją pieprzyłem , to pewnikiem była ,,pieprzona orzechówka'' czyli orzechówka według przepisu Pafcia, która mi nie smakowała i dodałem do niej ziarenka pieprzu w ilości dużej, czyli na litr tyle ile się daje do pieprzówki, a kolor to pewnie te wszystkie dodatki jakie tam są najważniejsza cytryna i ten zabieg
[ Dodano: 2013-10-28, 21:59 ]
Zapomniałem dodać, cukier zamiast 250g/l czy ile tam jest w przepisie, zmieniłem chyba na 40g/l a 75g to max jak na mój gust.
http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... 68&start=0Pafcio pisze:Nalewka na zielonych orzechach i cytrynie - zrobiona i sprawdzona.
Na 12 zielonych włoskich orzechów nalać wrzącej wody, aby się sparzyły.
Po godzinie wodę odlać, nalać zimnej, w której orzechy, muszą poleżeć 3 godziny.
Po upływie tego czasu trzeba je pokrajać na drobne kawałki, dodać żółtej skórki (bez białego miąższu) z jednej cytryny.
[ Dodano: 2013-10-28, 21:59 ]
Zapomniałem dodać, cukier zamiast 250g/l czy ile tam jest w przepisie, zmieniłem chyba na 40g/l a 75g to max jak na mój gust.
Ostatnio zmieniony 2013-10-29, 08:35 przez magas, łącznie zmieniany 1 raz.
- lech.zywiec
- 101%
- Posty: 286
- Rejestracja: 2011-09-05, 22:34
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 50 gości