Orzechówka
Witam @ryba82 - czy jest ta różnica że czujesz bardziej "łagodniejszy smak ' niż taki "pierwszy kop" ...
czy nie zlewasz syropu do osobnego naczynia i potem zalewasz rozcieńczonym spirytusem - czy już łączysz wszystko razem w jednym słoju( po puszczeniu soków i rozpuszczeniu cukru )??
pozdrawiam
98%
dziś rano zerwałem orzechy wiec jeszcze się waham ..
czy nie zlewasz syropu do osobnego naczynia i potem zalewasz rozcieńczonym spirytusem - czy już łączysz wszystko razem w jednym słoju( po puszczeniu soków i rozpuszczeniu cukru )??
pozdrawiam
98%
dziś rano zerwałem orzechy wiec jeszcze się waham ..
Jest bardziej łagodne i jakby mniej gorzkie.(To tylko moje odczucia).
Zlewam syrop do osobnego naczynia a pozostałość przelewam 70% wódką i lekko wyciskam, to dodaje do zlanego syropu i jeszcze raz dodaje do tego wszystkiego wódki.
Raz zapomniałem dodać wódki i wszystko spleśniało mimo ze było zamknięte w szczelnym naczyniu.
Używam najczęściej jako zaprawkę do urobku 50ml na 0,5l 50% wódki.
Jak starczy czasu to dzisiaj wybiorę się na "drogę orzechową", byłem w tamtym tygodniu i były jeszcze za miękkie i po przekrojeniu miały w sobie dużo wody.
Zlewam syrop do osobnego naczynia a pozostałość przelewam 70% wódką i lekko wyciskam, to dodaje do zlanego syropu i jeszcze raz dodaje do tego wszystkiego wódki.
Raz zapomniałem dodać wódki i wszystko spleśniało mimo ze było zamknięte w szczelnym naczyniu.
Używam najczęściej jako zaprawkę do urobku 50ml na 0,5l 50% wódki.
Jak starczy czasu to dzisiaj wybiorę się na "drogę orzechową", byłem w tamtym tygodniu i były jeszcze za miękkie i po przekrojeniu miały w sobie dużo wody.
Człowiek nie wielbłąd i napić się musi.
witam - to mamy "chyba " podobne odczucia - ja moim przykładzie to stwierdzam iż najpierw zasypane cukrem sął łagodniejsze - i teraz tak zrobię z orzechami , dzięki .
z małą modyfikacją iż po zlaniu słodkiego syropu - i nalaniu spirytusu 70 % będę macerował 4-6 tygodni potem połączę nastawy - "kosztując " by nie wyszło za słodkie .
ewentualie korekta % do 45-50 % .
lubię słodkie nalewki - dużo wtedy 'wchodzi " a nogi coraz cięższe
pozdrawiam
98%
z małą modyfikacją iż po zlaniu słodkiego syropu - i nalaniu spirytusu 70 % będę macerował 4-6 tygodni potem połączę nastawy - "kosztując " by nie wyszło za słodkie .
ewentualie korekta % do 45-50 % .
lubię słodkie nalewki - dużo wtedy 'wchodzi " a nogi coraz cięższe
pozdrawiam
98%
Witam nalewam - max 70 % spirytusem .
zawsze po zasypie cukru lepiej by ten alkohol trochę wyciągnął z tych orzechów resztki cukrów i smaku . syrop dam do chłodziarki i za 4-6 tygodni połączę nalewy i do zobaczenia za minimum 6 m-cy ...
pozdrawiam
98% .
p.s. z pigwowcem tak samo robię pozostałości pigwowca wrzucam na patelnię i powstaje z tego dżem - w tym przypadku poza pestkami nic się nie marnuje ..
zawsze po zasypie cukru lepiej by ten alkohol trochę wyciągnął z tych orzechów resztki cukrów i smaku . syrop dam do chłodziarki i za 4-6 tygodni połączę nalewy i do zobaczenia za minimum 6 m-cy ...
pozdrawiam
98% .
p.s. z pigwowcem tak samo robię pozostałości pigwowca wrzucam na patelnię i powstaje z tego dżem - w tym przypadku poza pestkami nic się nie marnuje ..
W aukcji napisano, ze 8 pln za kilogram. Ale i tak drogo.M pisze:Ludzie są naprawdę p............i 8zł za sztukę?
Za tę cenę to i mogę tonę załatwić
--
pozdrawiam
P.L.U.T.O.N.: Positronic Lifeform Used for Troubleshooting and Online Nullification
Błogosławieni ci, którzy nie umieją odpowiedzieć na moje pytanie,
a mimo to milczą.
a mimo to milczą.
http://www.google.pl/search?sourceid=ch ... lification
trochę to niebezpieczne
http://www.google.pl/#hl=pl&source=hp&q ... 9255a52360
Na tym forum nie publikujemy treści politycznych!!!
a_priv
trochę to niebezpieczne
http://www.google.pl/#hl=pl&source=hp&q ... 9255a52360
Na tym forum nie publikujemy treści politycznych!!!
a_priv
Ostatnio zmieniony 2010-07-12, 09:23 przez bwie., łącznie zmieniany 1 raz.
Ja lubię siebie. Siebię lubi mnie. Mnie lubię ja. I wszyscy jesteśmy szczęśliwi. Schizofrenicy nie mają źle.
- pędzący jeleń
- 40%
- Posty: 91
- Rejestracja: 2008-10-22, 02:52
wczoraj zasypałem 4 kg cukru 7,5 kg orzechów - za tydzień pewnie zleję syrop i zaleję 70% wybrykiem - orzechy zbierane 11 i 12 lipca w tym roku okazały się wyjątkowo twarde - część miała już całkiem wyraźnie zaznaczona skorupkę - chyba trochę za późno się obudziłem ze zbiorem miałem nadzieje splasterkować je blenderem (tak jak to z pigwą robię) ale niestety okazał się za twardy orzech do zgryzienia przy krojeniu nożem trzeba było uważać by przy okazji palców nie pokroić. Czy wasze orzechy też już mają wyraźnie zaznaczoną skorupkę ?
pędzący jeleń
Witam orzechówka już zlana do butelek , jednak eksperymentalnie pozostawiłem około 2 litrów orzechówki / syrop zalany 70% spirytusem / i hmm właśnie czy są jakieś dodatki by coś zmodyfikować- chodzi mi tutaj o dodatek innych owoców czy tez przypraw ?
czy moze smak i aromat orzecha jest aż tak silny ze nie warto kombinować ? ktoś coś robil w powyższym temacie ?? .
pozdrawiam
98%
czy moze smak i aromat orzecha jest aż tak silny ze nie warto kombinować ? ktoś coś robil w powyższym temacie ?? .
pozdrawiam
98%
Witam,
Ja robię orzechówkę i to od ładnych paru lat.
Moja orzechówka (według przepisu mojego teścia) jest mocno wytrawna.
To nalew na pokrojonych młodych orzechach i tu zaczynają się różnice w przepisach.
Nie dodaję niczego więcej. Tą zaprawą (nie mniej niż roczną) uszlachetniam czystą 40 % wódkę.
Proporcjonalnie to mniej więcej 5 - 10 % objętościowo. Potem jeszcze leżakuje sobie w piwniczce jak najdłużej...
To jest całkiem niezłe jak ma ponad trzy latka.
Pozdrawiam
Paluch
Ja robię orzechówkę i to od ładnych paru lat.
Moja orzechówka (według przepisu mojego teścia) jest mocno wytrawna.
To nalew na pokrojonych młodych orzechach i tu zaczynają się różnice w przepisach.
Nie dodaję niczego więcej. Tą zaprawą (nie mniej niż roczną) uszlachetniam czystą 40 % wódkę.
Proporcjonalnie to mniej więcej 5 - 10 % objętościowo. Potem jeszcze leżakuje sobie w piwniczce jak najdłużej...
To jest całkiem niezłe jak ma ponad trzy latka.
Pozdrawiam
Paluch
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 57 gości