Orzechówka
- pędzący jeleń
- 40%
- Posty: 91
- Rejestracja: 2008-10-22, 02:52
zasypywanie cukrem jest skuteczne wtedy, gdy cukier ma szanse wejść do komórek owoców i ciśnieniem osmotycznym wyprzeć znajdujący się tam sok.pędzący jeleń pisze:... połowę zasypie cukrem - a potem się zobaczy
W przypadku orzechów zasypanie cukrem nie da (prawie) żadnych rezultatów.
pozdrawiam
pluton
Błogosławieni ci, którzy nie umieją odpowiedzieć na moje pytanie,
a mimo to milczą.
a mimo to milczą.
Według tradycyjnych przepisów orzechy do zrobienia nalewki zrywa się dwa tygodnie po Świętym Janie, więc jeszcze można poczekać tydzień. Piszę o nalewce która ma mieć właściwościlecznicze, kieliszek wypity przy niestrawnościach żołądkowych załatwia sprawę w parę minut. Oczywiście wszystko zależy jaka jest wegetacja w danym roku, ale generalnie orzechy nie mogą mieć wykształconej twardej skorupy a w środku taką właśnie galaretkę jak to pisał kolega w poście powyżej.
Witam wszystkich serdecznie jestem początkującym smakoszem, W zeszłym tygodniu zalałem orzeszki spirytusikiem własnej produkcji rozcieńczonym do 70%, orzechy nie miały jeszcze galaretki ale pięknie pachniały a ja miałem czas więc wziąłem się do roboty. Po dwuch dniach nastaw stał się całkowicie czarny tylko w miejscu gdzie są orzechy widać że to bardzo ciemna zieleń, czytałem że taki kolor następuje ale wydawało mi się że nie po kilku dniach???
-
- 101%
- Posty: 2012
- Rejestracja: 2006-05-12, 22:49
-
- 101%
- Posty: 2012
- Rejestracja: 2006-05-12, 22:49
Mam pytanie do kolegów co robili orzechówkę Pafcia, czytałem wasze posty jak chwalicie i ciągle się powtarzało ,,mogłem zrobić więcej'' Ja gdy trafiłem na forum zrobiłem gąsior tego, ale miałem mało alkoholu, a dużo orzechów , więc zrobiłem esencję z ponad 10l spirytusu 60, albo 70%owego , wiem , że przepis podawał 96% , ale to zrobiłem jak zrobiłem. Teraz to rozcieńczam teoretycznie wychodzi 3,25l wódki na 1l tej zaprawki i wszystko by było dobrze , jest smaczna , leży już bardzo długo, ale cukier jest problemem, na szczęście nie słodziłem. W przepisie jest 0,5kg , 0,5kg w 2l wódki , a nawet likieru, to nie przejdzie , bo to jakbym szklankę wódki osłodził dziesięcioma łyżeczkami cukru. Wiem , że już o tym pisałem, ale nie pamiętam by ktoś kto ją robił coś napisał.pozdr. magas37 ps. tak na początek podzieliłem ten cukier przez 10 i zamiast 250/l dałem 25g.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 67 gości