Orzechówka

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Awatar użytkownika
xaafuun
80%
80%
Posty: 467
Rejestracja: 2008-12-29, 11:08
Lokalizacja: ja Cię znam ??
Kontaktowanie:

Post autor: xaafuun » 2009-05-29, 10:16

@Astemio dzięki, to tak jeszcze ze 2-3 tygodnie i do roboty. Pozd

Przepraszam za tą pomyłkę, i obiecuje poprawę, no i że to już się więcej nie powtórzy.
No i przy porterówce zdrówko kolegi wypiję 8) :) :lol: :lol:

Pozd Rafał
Ostatnio zmieniony 2009-05-29, 10:51 przez xaafuun, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2009-05-29, 20:24

Jak orzechy to może coś o przepalance , szykuje się do zrobienia zaprawy wg Cieślaka , nigdy nie robiłem , a wiem że koledzy wielokrotnie , może ktoś się podzieli jak smakuje , czy warto zrobić więcej :P :D

Awatar użytkownika
jorg
40%
40%
Posty: 79
Rejestracja: 2007-09-30, 15:53

Post autor: jorg » 2009-05-29, 21:29

Wpadnij do mnie to Ciebie poczęstuje. Mam 3 i 2 letnią , wyborową.Z tym że recepturę ulepszyłem - zamiast cukru - karmel, cały alkohol to winiak i dawałem 1 owoc pigwy. Po paru miesiącach nie do odróżnienia od koniaku.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2009-05-29, 21:33

Już dawno się wybierałem ale pracuje i pracuje a pare kilometrów jest :mrgreen:

[ Dodano: 2009-05-29, 21:37 ]
Też będe robił na winiaku bo innych destylatów brak a wina jeszcze zostało oj zostało :cry:

likierek
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2007-08-17, 23:34

orzechy

Post autor: likierek » 2009-06-22, 19:56

drodzy koledzy czy już zrywacie orzechy czy jeszcze czekamy aż bardziej dojrzeją w środku?

Awatar użytkownika
jorg
40%
40%
Posty: 79
Rejestracja: 2007-09-30, 15:53

Post autor: jorg » 2009-06-22, 20:09

Jeszcze czekam do 15 -go lipca.

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2009-06-22, 20:12

witam ja też jeszcze czekam - oby to moje czekanie nie było późne - "tubylcy ' tez czekają :evil:


pozdrawiam
98%

pezet
30%
30%
Posty: 41
Rejestracja: 2008-03-08, 14:28

Post autor: pezet » 2009-06-22, 20:36

Witam,
Ja swoją orzechówkę zrobiłem we wtorek 16 czerwca (zawsze staram się ją robić w okolicach 15 do 20 czerwca). Orzechy w tym czasie mają łupinę zieloną, skórka orzecha jest biała, a w środku zamiast miąższu jest "szpik". Orzechy (10 szt.) przecinam na ćwiartki i zalewam 1 litrem 70° alkoholu. Sądzę, że 15 lipca będzie "po ptakach ", gdyż do tego terminu szpik orzecha przemieni się w miąższ, a nam chodzi właśnie o ten szpik. Dzisiaj jest 22 czerwca, ostatni dzwonek Panowie.
Pozdrawiam,
pezet.

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-06-22, 20:42

Ze wzgledu na pogodę i jeszcze nie taką wielkośc orzecha czekam jeszcze góra tydzień.
15 lipca to za późno, chyba że robi się z takich orzechów też coś dobrego.
Pozdrawiam

Paluch
101%
101%
Posty: 722
Rejestracja: 2006-06-10, 21:54
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: Paluch » 2009-06-22, 20:58

U mnie też orzechy jeszcze "nie są gotowe".
Myślę, że w przyszły łykend będe je zbierał i zalewał.
Tyle że ja przygotowuję porcję około 50 szt i zalewam w pięciolitrowym słoju.
Kilkanaście lat temu zrobiłem orzechówkę z prawie sierpniowych owoców i to jednak nie TO.
Wewnątrz powinna być galaretka.
Nie wolno zapomnieć o rękawiczkach gumowych przy krojeniu bo jeśli ręce są gołe to przez miesiąc prawie mają kolor brunatny. Raz tak miałem i co krok musiałem się tłumaczyć :evil:

Pozdrawiam

likierek
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2007-08-17, 23:34

orzeszek

Post autor: likierek » 2009-06-22, 22:01

podziękował i tez czekam więc;))

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2009-06-22, 22:08

A ja zwykle czekałem jak w środku prawie nie było galaretki a orzech ledwo się dawał kroić nożem. No cóż, w tym roku spróbuję inaczej. Orzechówkę zwykle traktowałem jak lekarstwo, :) więc smak miał zawsze drugorzędne znaczenie. Musiała być baaardzo esencjonalna i gorzka.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Awatar użytkownika
jorg
40%
40%
Posty: 79
Rejestracja: 2007-09-30, 15:53

Post autor: jorg » 2009-06-23, 19:29

Podaję za Janem Cieślakiem: Orzechówka- powinna być przygotowywana latem w okresie: koniec lipca- początek sierpnia, tj. wówczas gdy zielone orzechy włoskie są jeszcze dość miękkie i dają się krajać.
Oczywiście należy wziąć pod uwagę region kraju .

Awatar użytkownika
pędzący jeleń
40%
40%
Posty: 91
Rejestracja: 2008-10-22, 02:52

Post autor: pędzący jeleń » 2009-06-26, 18:36

dzisiaj zalalem 6 kg orzechów najpierw zalałem je wrzątkiem, potem leżały 3 godziny w zimnej wodzie na koniec obciekaly cała noc - dzisiaj zostały pociete i zalane 5 litrami 60%. Za jakiś czas dorzucę do nich troche skórki cytryny, goździki etc - zobaczymy na wielkanoc co z tego wyjdzie ;-)
pędzący jeleń

KARMEL
90%
90%
Posty: 509
Rejestracja: 2008-01-06, 18:54

Post autor: KARMEL » 2009-06-26, 20:24

Witam
Gdzie można kupić zielone orzechy u mnie wszystkie wymarzły
Najlepiej w okolicach Warszawy
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 18 gości