Extrakty owocowo-alkoholowe

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
zbyszek1281
101%
101%
Posty: 2012
Rejestracja: 2006-05-12, 22:49

Extrakty owocowo-alkoholowe

Post autor: zbyszek1281 » 2007-06-10, 17:47

Po kilku próbach udało mi się ,przy pomocy kolumny zrobić extrakt truskawkowo alkoholowy
o mocy 50%.Krystaliczny czerwony kolor i naturalny zapach truskawek.Nadaje się to do picia jako wódka lekko wytrawna.Tą metodą zamierzam robić extrakty z innych owoców.Mam pytanie do kolegów czy robiac nalewkę wszelkie dodatki smakowe extachować razem z owocami, czy dodać póżniej do extraktu.Czekam na uwagi
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2012-10-29, 23:30 przez zbyszek1281, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
inżynier
101%
101%
Posty: 1823
Rejestracja: 2006-11-14, 12:00

Post autor: inżynier » 2007-06-10, 18:04

Kowalu, zrób coś z tematem tego wątku, bo zęby bolą. :twisted: proszę.........
pozdrawiam - inżynier

zbyszek1281
101%
101%
Posty: 2012
Rejestracja: 2006-05-12, 22:49

Post autor: zbyszek1281 » 2007-06-10, 19:40

Jnżynier dentysta się kłania

Pozdrawiam

zbyszek1281
101%
101%
Posty: 2012
Rejestracja: 2006-05-12, 22:49

Post autor: zbyszek1281 » 2007-06-10, 20:36

Witam Bielok
Jeżeli jest błąd to podpowiedz jak powinno być poprawnie i chętnie to zmienię.
Nie chciałbym, żeby Jnżynier był obolały.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
inżynier
101%
101%
Posty: 1823
Rejestracja: 2006-11-14, 12:00

Post autor: inżynier » 2007-06-10, 20:48

Zbyszku,
jest to wyraz wokół którego kręci się całe to forum, a jest nim ALKOHOL :mrgreen: , przez samo H, proszę Cię popraw to jak najszybciej, bo nie daj Boże jakieś dziecko to zobaczy i będzie miało pomieszane w rozumie do końca życia. :cry:
pozdrawiam - inżynier

zbyszek1281
101%
101%
Posty: 2012
Rejestracja: 2006-05-12, 22:49

Post autor: zbyszek1281 » 2007-06-10, 21:10

Dzięki ,pomrocznosć jasna mnie ogarnęłła po tym moim nowym wybryku.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
bielok
101%
101%
Posty: 607
Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: bielok » 2007-06-10, 21:51

cześć :)
zbyszek1281 pisze:Dzięki ,pomrocznosć jasna mnie ogarnęłła po tym moim nowym wybryku.

ważne ze się wyjaśniło :)
swoja drogą jestem bardzo ciekaw smaku onego extraktu ... pomarzyć dobra rzecz nieprawdaż ??
jak przypuszczam próbki (100 ml) nie są osiągalne ?
pozdrawiam
bielok

Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2007-06-10, 21:57

trzeba by do Zbyszka podesłać jakieś niezależne Jury :mrgreen:
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

rodaman
0%
0%
Posty: 9
Rejestracja: 2006-11-05, 21:01

Re: extrakty owocowo-alkoholowe

Post autor: rodaman » 2007-06-11, 12:26

zbyszek1281 pisze:Po kilku próbach udało mi się ,przy pomocy kolumny zrobić extrakt truskawkowo alkoholowy
o mocy 50%....
Jak się robi taki ekstrakt :?:

zbyszek1281
101%
101%
Posty: 2012
Rejestracja: 2006-05-12, 22:49

Post autor: zbyszek1281 » 2007-06-11, 16:50

@Roadaman
Zarys tego procesu znajdziesz w temacie kolumna extrakcyjna.Inspiracją tej metody jest polski patent i sokownik parowy

Abratek i Bielok badania organoleptyczne wskazane, bo to mój pierwszy raz bez wiedzy w tym kierunku.
W przypadku Abratka to wsiadam na rower jadę np. pod dzwonnicę i po sprawie. Bielok Tobie to został mi kurjer i też dowiezie.Badanie robimy nieodpłatnie.Namiary proszę na PW
Pozdrawiam

[ Dodano: 2007-06-11, 19:12 ]
Koledzy po dwóch dniach przypadkowo stwierdziłem, że powstaje samoczynnie nowy wyrób
Owocowo alkoholowa galaretka o nadal ładnym kolorze i aromacie
Bielok jak się nie da wlać toCi wyślę w słoiku.
Na Oliwce galaretką interesowali się koledzy jak to zrobić żelatyną Mnie to wyszło samoistnie i tego nie przewidywałem

Awatar użytkownika
adwokat
101%
101%
Posty: 639
Rejestracja: 2006-01-05, 17:42
Lokalizacja: Rzeszów / Kraków

Post autor: adwokat » 2007-06-11, 20:34

Witam.

Zbyszku, widocznie razem z całym dobrodziejstwem z owoców wyekstrahowałeś również pektyny, to roślinne związki żelujące. Jedne rośliny zawierają ich więcej (porzeczki) inne mniej.

Wyrób musi być ciekawy, można jakieś zdjęcia?

Pozdrawiam

adwokat

zbyszek1281
101%
101%
Posty: 2012
Rejestracja: 2006-05-12, 22:49

Post autor: zbyszek1281 » 2007-06-11, 21:45

@ Adwokat zdjecie nie odda tego co w butelce.Mizerny jestem w obsłudze komputera.Jeżeli masz jakieś pytania chętnie odpowiem.Brakuje mi podstaw teoretycznych i to co zrobiłem jest
trochę na wyczucie.
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 50 gości