Może ktoś poradzi co z tym zrobić?
Zrobiłem mors wiśniowy wg. przepisu z Jan Cieślak "domowy wyrób win". Potrzebuję go na późniejszą wiśnióweczkę. Na 1 litr świeżego soku z wiśni dałem 250ml spirytusu ok. 92 - 95%. Wlałem spirytus do soku ciągle mieszając i zrobiła się z tego lekka galaretka. A nie powinna teoretycznie. Co zrobić? Jakieś pomysły, a może ktoś z Was miał podobne doświadczenia z morsem wiśniowym?
Mors wiśniowy się "ścina"- problem
Re: mors wiśniowy się "ścina"- problem
Dodatek pektopolu powinien pomóc.
-
- 40%
Re: Mors wiśniowy się "ścina"- problem
Ściąłeś białka (pektyny). Teraz już tylko dodatek pektoenzymu, który pomoże rozbić te wiązania, lub lekkie podgotowanie w kąpieli wodnej.
Oczywiście zamknij wcześniej słoik, abyś nie wygotował składników. Sugeruję 50-60st C i potrzymanie 20-30min w tej temperaturze.
Oczywiście zamknij wcześniej słoik, abyś nie wygotował składników. Sugeruję 50-60st C i potrzymanie 20-30min w tej temperaturze.
Odgrzewam temat.
Wlewa się powoli sok do spirytusu i po problemie.
Takie proste a nie gadka "Chemiku młody wlewaj kwas do wody" kwas a nie sok. Popełniałem ten błąd wiele razy aż sobie to zapamiętałem.
W mądrych książkach nie spotkasz rad pomocnych zaś w starych reprintach tak.
Pzdr
Tomasz
PS.
Już za długo żyję na tym świecie a moja wiedza nie potrzebna nikomu a szczególnie obecnym 40 to latkom. Oni są najmądrzejsi (sarkazm) bo tyle przeżyli.
Wlewa się powoli sok do spirytusu i po problemie.
Takie proste a nie gadka "Chemiku młody wlewaj kwas do wody" kwas a nie sok. Popełniałem ten błąd wiele razy aż sobie to zapamiętałem.
W mądrych książkach nie spotkasz rad pomocnych zaś w starych reprintach tak.
Pzdr
Tomasz
PS.
Już za długo żyję na tym świecie a moja wiedza nie potrzebna nikomu a szczególnie obecnym 40 to latkom. Oni są najmądrzejsi (sarkazm) bo tyle przeżyli.
-
- 0%
Bo te dzisiejsze książki są pisane na zasadzie kopiuj-wklej, a niedługo pewnie będą to pisać boty. Kiedyś człowiek musiał przefiltrować morze gorzałki żeby móc się wypowiedzieć na dany temat.