Mors wiśniowy się "ścina"- problem

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Awatar użytkownika
ankarski
40%
40%
Posty: 92
Rejestracja: 2006-08-10, 14:28
Lokalizacja: południe

Mors wiśniowy się "ścina"- problem

Post autor: ankarski » 2021-07-27, 22:16

Może ktoś poradzi co z tym zrobić?
Zrobiłem mors wiśniowy wg. przepisu z Jan Cieślak "domowy wyrób win". Potrzebuję go na późniejszą wiśnióweczkę. Na 1 litr świeżego soku z wiśni dałem 250ml spirytusu ok. 92 - 95%. Wlałem spirytus do soku ciągle mieszając i zrobiła się z tego lekka galaretka. A nie powinna teoretycznie. Co zrobić? Jakieś pomysły, a może ktoś z Was miał podobne doświadczenia z morsem wiśniowym?

Keram
50%
50%
Posty: 119
Rejestracja: 2009-02-01, 17:34
Lokalizacja: Warszawa

Re: mors wiśniowy się "ścina"- problem

Post autor: Keram » 2021-07-28, 05:33

Dodatek pektopolu powinien pomóc.

MASaKrA_Domingo
40%
40%
Posty: 62
Rejestracja: 2020-04-17, 19:05

Re: Mors wiśniowy się "ścina"- problem

Post autor: MASaKrA_Domingo » 2021-07-30, 09:52

Ściąłeś białka (pektyny). Teraz już tylko dodatek pektoenzymu, który pomoże rozbić te wiązania, lub lekkie podgotowanie w kąpieli wodnej.
Oczywiście zamknij wcześniej słoik, abyś nie wygotował składników. Sugeruję 50-60st C i potrzymanie 20-30min w tej temperaturze.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości