Nalewka na korzeniu chrzanu:
3.5 litra ok 55% gorzałki zalałem ok. 300g korzenia chrzanu pokrojonego w niewielkie kawałki. Macerowalem 2 tygodnie, prawie codziennie mieszając słojem, poza ostatnimi dwoma dniami - pozwoliłem na wstępne wyklarowanie. Zdałem klarowny macerat, dodałem 300g miodu rozpuszczonego w takiej ilości wody, żeby stężenie wyrobu miało ok 42 % (niebieskie, bardzo stare ćwiczenia Pazdry do chemii opisują metodę krzyżowa rozcieńczania). Po dwóch tygodniach dokonałem próby - naprawdę, warto takie coś mieć w barku.
Chrzanówka
Chrzanówka
Kto trzy razy w dzień nie pijan, ten jest dupa, nie ułan!
Re: Chrzanówka
Co do połączenia chrzanu z miodem się nie wypowiem ale ćwiczenia pana Pazdry z chemii pamiętam dobrze choć miło nie wspominam
Pozdrawiam
Darek
Darek
Re: Chrzanówka
Nie zna życia, kto nie kuł chemii z Pazdry...
Kto trzy razy w dzień nie pijan, ten jest dupa, nie ułan!
Re: Chrzanówka
Oj tam, zadania ze Śliwy to dopiero było...
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość