Chrzanówka

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Aqq300
10%
10%
Posty: 19
Rejestracja: 2021-06-03, 08:04
Lokalizacja: Wińsko

Chrzanówka

Post autor: Aqq300 » 2022-09-21, 15:19

Nalewka na korzeniu chrzanu:
3.5 litra ok 55% gorzałki zalałem ok. 300g korzenia chrzanu pokrojonego w niewielkie kawałki. Macerowalem 2 tygodnie, prawie codziennie mieszając słojem, poza ostatnimi dwoma dniami - pozwoliłem na wstępne wyklarowanie. Zdałem klarowny macerat, dodałem 300g miodu rozpuszczonego w takiej ilości wody, żeby stężenie wyrobu miało ok 42 % (niebieskie, bardzo stare ćwiczenia Pazdry do chemii opisują metodę krzyżowa rozcieńczania). Po dwóch tygodniach dokonałem próby - naprawdę, warto takie coś mieć w barku.
Kto trzy razy w dzień nie pijan, ten jest dupa, nie ułan!
:drinks

Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1234
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Chrzanówka

Post autor: Doody » 2022-09-21, 15:59

Co do połączenia chrzanu z miodem się nie wypowiem ale ćwiczenia pana Pazdry z chemii pamiętam dobrze choć miło nie wspominam :wink:
Pozdrawiam
Darek

Aqq300
10%
10%
Posty: 19
Rejestracja: 2021-06-03, 08:04
Lokalizacja: Wińsko

Re: Chrzanówka

Post autor: Aqq300 » 2022-09-21, 20:04

Nie zna życia, kto nie kuł chemii z Pazdry...
Kto trzy razy w dzień nie pijan, ten jest dupa, nie ułan!
:drinks

kwik44
100%
100%
Posty: 1568
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: Chrzanówka

Post autor: kwik44 » 2022-09-22, 11:56

Oj tam, zadania ze Śliwy to dopiero było...

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości