Strona 1 z 1

Wódka z bimbru zaprawiona płatkami dębowymi średnio palonymi

: 2023-02-22, 20:17
autor: Tonio
Witam. Zwracam się do kolegów czym zaprawiliby dodatkowo wódkę 40% z bimbru w której leżakują płatki dębowe średnio palone od 3tygodni. Najchętniej zrobiłbym to jakimiś naturalnymi metodami. Wódka ma już kolor bursztynu i posmak dębowej. Czy macie jakieś pomysły żeby osiągnąć coś więcej prócz zwykłej dębowej? Jakieś owoce? Bimber pochodził z gruszek, ale smak gruszek jest znikomo wyczuwalny. Pozdrawiam

Re: Wódka z bimbru zaprawiona płatkami dębowymi średnio palonymi

: 2023-02-22, 22:03
autor: degu
Czemu zakładasz 2 identyczne tematy? Nie rób bajzlu na forum...

Re: Wódka z bimbru zaprawiona płatkami dębowymi średnio palonymi

: 2023-03-02, 12:42
autor: Tonio
Apropos tej wódki zaprawionej płatkami. Chce wyjąć płatki po miesiącu leżakowania w balonie. Oprócz możliwości picia tego co już wyszło co zrobilibyscie na bazie tej wódki? Śliwowicę? Coś innego?

Re: Wódka z bimbru zaprawiona płatkami dębowymi średnio palonymi

: 2023-03-02, 14:32
autor: Doody
Możesz zrobić śliwkówkę bo śliwowicy to Ty z wódki raczej nie zrobisz :wink:

Re: Wódka z bimbru zaprawiona płatkami dębowymi średnio palonymi

: 2023-03-16, 15:22
autor: orkish
Jest kilka naturalnych dodatków, które mogą nadać wódce dodatkowego smaku i aromatu. Oto kilka propozycji:

Owocowe dodatki: Możesz dodać do wódki np. jagody, maliny, truskawki lub cytrusy, takie jak limonki, pomarańcze lub grejpfruty. Możesz umieścić owoce bezpośrednio w butelce z wódką i pozwolić im leżakować przez kilka tygodni.

Korzenne dodatki: Cynamon, goździki, kardamon i anyż to przykłady korzennych dodatków, które mogą nadać wódce ciepły i przyjemny smak. Możesz dodać je do butelki z wódką i pozwolić im leżakować przez kilka tygodni.

Mięta: Świeża mięta może dodać do wódki świeżości i orzeźwienia. Możesz dodać listki mięty bezpośrednio do butelki z wódką i pozwolić im leżakować przez kilka dni.

Cukier trzcinowy: Możesz dodać trochę cukru trzcinowego do butelki z wódką, aby nadać jej słodkawy smak. Po kilku dniach cukier powinien się rozpuścić, a wódka nabierze słodkiego smaku.

Pamiętaj, że dodatki będą miały wpływ na smak i aromat wódki, więc zawsze warto zacząć od niewielkiej ilości i przetestować smak po kilku dniach leżakowania.


_____________________________
https://otomedi.pl/pakiety-medyczne-jak ... acownikow/