Ajerkoniak-smak krówki

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Awatar użytkownika
adwokat
101%
101%
Posty: 639
Rejestracja: 2006-01-05, 17:42
Lokalizacja: Rzeszów / Kraków

Post autor: adwokat » 2007-07-14, 15:03

Witam.

@ Tomaszek
W łaźni wodnej się nie rozkłada, co wynika z konieczności sterylizowania konserw w puszkach parą wodną w procesie produkcji. Niebezpieczne jest tylko miejscowe przegrzewanie (występuje przy otwartym ogniu i grzałkach elektrycznych). Wtedy, miejscami temperatura jest na tyle wysoka, że ten polimer się rozkłada. Grzanie w łaźni wodnej jest bezpieczne, o ile puszka nie leży bezpośrednio na dnie łaźni.

Pozdrawiam

adwokat

Tomaszek
20%
20%
Posty: 20
Rejestracja: 2007-07-02, 14:27
Lokalizacja: Mazowsze

Post autor: Tomaszek » 2007-07-14, 15:16

adwokat pisze: Grzanie w łaźni wodnej jest bezpieczne, o ile puszka nie leży bezpośrednio na dnie łaźni.
Słuszna uwaga, Twoje zdrowie! :D

Awatar użytkownika
oktogenek
50%
50%
Posty: 144
Rejestracja: 2007-06-25, 09:55
Kontaktowanie:

Post autor: oktogenek » 2007-07-20, 21:55

Najlepszy do karmelizacji mleka z cukrem będzie taki garnek : http://www.allegro.pl/item217720425_gar ... er_bg_2024].html

Awatar użytkownika
inżynier
101%
101%
Posty: 1823
Rejestracja: 2006-11-14, 12:00

Post autor: inżynier » 2007-07-21, 22:55

Witajcie,
podaje przepis na kajmak tradycyjny:
0,6 l. prawdziwego mleka, 30 dkg cukru, wymieszać i gotować mieszając, gdy masa będzie jasno brązowa i kropla masy puszczona na talerzyk nie rozpływa się (to jest największa trudność, aby złapać właściwy moment), dodać odrobinę karmelu (cukier z wodą przypalany na patelni), zdjąć z ognia, dodać 4dkg masła, i trochę olejku waniliowego.
Tak wygląda przepis na polewę kajmakową na mazurki, myślę, że do likieru masło jest zbyteczne.
Ostatnio moja żona używa mleka skondensowanego niesłodzonego zamiast zwykłegomleka, co skraca czas gotowania.
pozdrawiam - inżynier

zbyszek1281
101%
101%
Posty: 2012
Rejestracja: 2006-05-12, 22:49

Post autor: zbyszek1281 » 2007-07-21, 23:44

Witam
Zupełnym uproszczeniem jest zastosowanie gotowej masy krówkowej z puszki .Cena 10zł za jeden kilogram.Dostępne w sklepach spożywczych.Czas wykonania likieru to kilkanaście minut pracy mixerem.
Smacznego

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2007-07-21, 23:55

inżynier pisze:...myślę, że do likieru masło jest zbyteczne...
a ja myślę że nawet niewskazane, bo mogą później pływać "oczka" :wink:
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Tomaszek
20%
20%
Posty: 20
Rejestracja: 2007-07-02, 14:27
Lokalizacja: Mazowsze

Post autor: Tomaszek » 2007-07-22, 08:54

Czołem.
zbyszek1281 pisze: (...)Zupełnym uproszczeniem jest zastosowanie gotowej masy krówkowej z puszki(...)
Jaki jest skład takiej masy? Nie lubię faszerować się konserwantami... :wink:
Pozdrawiam!

zbyszek1281
101%
101%
Posty: 2012
Rejestracja: 2006-05-12, 22:49

Post autor: zbyszek1281 » 2007-07-22, 16:57

Witam
Masa kajmakowa jest bez konserwantow.Skład: pełne mleko 56,5% cukier43,5%
Konsystencja jak ser topiony
Pozdrawiam

nilko
0%
0%
Posty: 9
Rejestracja: 2006-02-09, 10:24
Lokalizacja: Kujawy

Post autor: nilko » 2007-07-24, 23:08

Witam.

Dokładnie tą samą masę otrzymamy gotując w wodzie pod przykryciem, puszkę słodzonego mleka skondensowanego przez ok. 1-2h (zamknięta puszka do gara z wodą).


Pozdro.

Ups... Teraz widzę, że A_priv już o tym wspominał :roll: - ale to z pewnością sprawdzona metoda bo sam sprawdzałem :wink:

Awatar użytkownika
PtasioR
101%
101%
Posty: 102
Rejestracja: 2006-03-09, 11:52
Lokalizacja: Podkarpacie

Post autor: PtasioR » 2007-08-18, 08:35

Zrobilem napoj dla kobiet z mleka (slodzonego gotowanego w puszcze przez 3h) przypalonego cukru z woda no i odrobina kawyrozpuszczalne no i oczywisice do tego w stosunku niemalze 1/1 dpodalem bimberek wczesniej rozrobiony na 60%! Kobiety sa zachwycone bo i grzeje i smakuje wysmienicie!

Awatar użytkownika
bielok
101%
101%
Posty: 607
Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: bielok » 2008-02-17, 07:44

cześć :)
a_priv pisze: Przepis który ja znam jest podobny, tylko zamiast spirytusu dodaję wódkę 40%. Dobrze jest też dodać wanilię. Może być nawet cukier waniliowy. Ja do takich celów mam wyciąg alkoholowy z naturalnej wanilii.
można prosić jakieś szczegóły dotyczące onego ekstraktu i późniejszego dawkowania?
ja na chwilę obecna stosuję "wypatroszoną" laskę wanilii co dodaje wyrobowi uroku w postaci brązowych "piegów" ale następną partię chciałbym zrobić z ekstraktem wailiowym.
pozdrawiam
bielok

Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2008-02-17, 15:38

Jeśli chodzi o mój ekstrakt waniliowy, to rzecz jest banalna.
Po prostu macerowałem w wódce (40%-45%) 4-5 lasek wanilii (strączków) przez ok. 1 miesiąc.
Po miesiącu usunąłem laski z alkoholu i taki ekstrakt stosuję jako dodatek do różnych wynalazków.
Dawkowanie w/g uznania - na smak, ale raczej nie przekracza 10% ogólnej ilości alkoholu.


pzdr

Awatar użytkownika
yachu4
60%
60%
Posty: 222
Rejestracja: 2007-07-24, 01:51

Post autor: yachu4 » 2008-02-17, 16:34

@a_priv

W jakiej ilości alkoholu?

Pozdrawiam
yachu4
Lepiej być znanym pijakiem, niż anonimowym alkoholikiem.

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-02-17, 17:54

@yachu4
Pozwól, że wtrące wsoje "3 grosze". Jeśli robią wódkę waniliową maceruje wanilię w 45%, bo mętnieje w nizszych stężniach po rozcieńczeniu, ale do napitku z mleka skondesowanego używam teraz ekstraktu, gdzie maceruję wanilię w 80%. Moim zdaniem lepiej oddaje olejki eteryczne, w 45% nie wszystkie olejki przejdą do destylatu, ponieważ niektóre rozpuszczają się tylko w stężonym alkoholu, mętność po rozcińczeniu przy tym napitku nie ma znaczenia :)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2008-02-17, 18:45

@yachu4
:oops:
w 1 litrze
:oops:

Nie próbowałem jeszcze macerowania wanilii w mocniejszym alkoholu, m.in. dlatego, że dość rzadko używam jako dodatku wanilii. Jak skończy mi się ten macerat co mam, to spróbuję z mocniejszym alkoholem.


pzdr

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 20 gości