Ajerkoniak-smak krówki

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Domin
30%
30%
Posty: 31
Rejestracja: 2006-08-29, 18:10
Lokalizacja: PRZEMYśL

Post autor: Domin » 2016-11-04, 17:39

Jako archeolog odkopuje :)

Na próbę dziś 0.5l wódeczki 40 % swojej produkcji + masa krówkowa z biedry. Wyszło 0.7 i parę kropelek zobaczymy czego :)
Załączniki
masa.jpg
masa.jpg (91.56 KiB) Przejrzano 2395 razy

Awatar użytkownika
Seba1983
80%
80%
Posty: 400
Rejestracja: 2015-12-26, 11:07
Lokalizacja: Mielec
Kontaktowanie:

Post autor: Seba1983 » 2016-11-04, 17:45

Grzałeś tę masę czy dała się rozmieszać z wódką bez podgrzewania?

Domin
30%
30%
Posty: 31
Rejestracja: 2006-08-29, 18:10
Lokalizacja: PRZEMYśL

Post autor: Domin » 2016-11-04, 17:49

Całość wychodzi z puszki łyżką jest gęsta jak kiedyś krówki. To co zostało na ściankach rozpuściłem odrobiną wódeczki, następnie 5min mikser i gotowe. Nawet gęstawe wyszło. Ciekawy jestem smaku.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Domin, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Seba1983
80%
80%
Posty: 400
Rejestracja: 2015-12-26, 11:07
Lokalizacja: Mielec
Kontaktowanie:

Post autor: Seba1983 » 2016-11-04, 18:18

No to jeszcze nie piłeś?! :shock:

Domin
30%
30%
Posty: 31
Rejestracja: 2006-08-29, 18:10
Lokalizacja: PRZEMYśL

Post autor: Domin » 2016-11-04, 20:04

No dam mu dzień na przeżarcie... ;)

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2016-11-08, 00:26

Dzień minął przed,przed wczoraj i co :?:
Do dzisiaj cię trzyma :?: :lal
czytam nie pytam

Awatar użytkownika
Seba1983
80%
80%
Posty: 400
Rejestracja: 2015-12-26, 11:07
Lokalizacja: Mielec
Kontaktowanie:

Post autor: Seba1983 » 2016-11-08, 09:55

Chyba chłopa zwinęło po tym trunku... nie ma co próbować :)

CapsLock
0%
0%
Posty: 8
Rejestracja: 2016-11-08, 16:08

Post autor: CapsLock » 2016-11-08, 16:22

Witam :) Robiłem coś podobnego na święta, z tym że zamiast gotowej masy, gotowałem puszkę ze słodzonym mlekiem skondensowanym. Do masy dodałem też łyżeczkę kawy rozpuszczalnej (rozpuszczoną w niewielkiej ilości wrzątku) i śmietankę kremówkę. Zaprawiłem wódką z białym rumem. Smakowało przyzwoicie, choć zachwycone były głównie panie :)

Domin
30%
30%
Posty: 31
Rejestracja: 2006-08-29, 18:10
Lokalizacja: PRZEMYśL

Post autor: Domin » 2016-11-23, 20:07

Jestem :) hehhhh wreszcie puściło.

Tragedii nie ma, trochę mocnawe i czuć było wódą .Następnym razem spróbuje dodać mleka słodzonego skondensowanego i łyżeczkę kawy rozpuszczalnej.
Ogólnie sama masa OK polecam

kwik44
100%
100%
Posty: 1567
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Post autor: kwik44 » 2016-11-23, 22:45

Użyjcie nawet najtańszej whisky zamiast spirytusu. Efekt zdecydowanie lepszy. Ja mieszałem puszkę masy gostyńskiej z puszką mleka gostyńskiego skondensowanego. Do tego podwójne espresso i whisky. Tyle, żeby całość miała 20-30%. Ładniejsza część społeczeństwa twierdziła, że bliżej 20 jest najlepsze ;)

Kargul
0%
0%
Posty: 9
Rejestracja: 2016-10-21, 17:10

Post autor: Kargul » 2016-11-27, 12:09

A jak długo można przechowywać takie wynalazki? Chciałbym zrobić taki likier na święta i wstawić do lodówki, ale nie wiem na ile dni przedtem mam się brać za tę masę. Przywłaszczę sobie pomysł z whisky, bo wydaje mi się znacznie ciekawszy niż z czyściochą. Chodzi mi też po głowie mały eksperyment z krówkowym rumem :D

kwik44
100%
100%
Posty: 1567
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Post autor: kwik44 » 2016-11-27, 12:55

Ja trzymałem w lodówce. Ale, niestety, nie było temu dane wytrzymać dłużej niż 2-3 tygodnie. Parowało masakrycznie :mrgreen:

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 18 gości