Jabłko - mięta - szukam inspiracji

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Robredo
0%
0%

Jabłko - mięta - szukam inspiracji

Post autor: Robredo » 2025-05-25, 13:32

Część,

Ostatnio piłem bimberek o takim smaku, (pozyskany z okolic Radomia, rzekomo na naturalnych skladnikach) rześki mega dobry w smaku - zero ostrego posmaku. Nie znam % jak i przepisu. Dlatego też szukam inspiracji, próbowałem z zaprawka profimatora, efekt średni (425 ml trunku 94%, 75 ml zaprawki, 500 ml wody.

Doddyspozycji mam trunek 94% bimberek.

Ktoś robił jabłko miętę ? Podpowie jak zrobić trunek jakiego szukam ? Z lodem mega orzeźwiający gdzie czuć miętę głównie jak i posmak jabłka, taki Tymbark trochę lecz lepszy

prawaflanka
10%
10%

Re: Jabłko - mięta - szukam inspiracji

Post autor: prawaflanka » 2025-07-07, 12:00

Aby uzyskać domowy bimberek o smaku jabłka i mięty, który będzie orzeźwiający i łagodny, najlepiej postawić na naturalną macerację świeżych składników. Pokrojone jabłka (najlepiej dojrzałe, ze skórką, ale bez gniazd nasiennych) oraz dużą garść świeżej mięty umieść w dużym słoju i zalej rozcieńczonym do około 70% bimberkiem. Całość odstaw na 2–4 tygodnie w ciemne miejsce, codziennie potrząsając słojem, by składniki dobrze się przegryzły. Po tym czasie zlej alkohol, a owoce i miętę zasyp cukrem – gdy puszczą syrop, połącz go z wcześniej zlanym alkoholem. Całość rozcieńcz przegotowaną wodą do mocy około 35–40%, przefiltruj i odstaw na kilka tygodni, by smaki się połączyły i trunek się wygładził.

Najważniejsze, by nie przesadzić z ilością mięty – ma być wyczuwalna, ale nie może zdominować jabłka. Taki trunek najlepiej smakuje dobrze schłodzony, podany z lodem i plasterkiem jabłka. Dzięki tej metodzie uzyskasz napój, który będzie miał naturalny, świeży aromat, bez ostrego posmaku alkoholu, a mięta i jabłko stworzą harmonijną, orzeźwiającą całość, przypominającą najlepsze smaki napojów Tymbark, ale w wersji dla dorosłych.

ODPOWIEDZ