Gin - poszukiwany przepis

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
zastępcaczłonka
20%
20%
Posty: 22
Rejestracja: 2012-02-27, 13:26

Post autor: zastępcaczłonka » 2012-03-29, 11:58

To szkoda. Próbowałeś odzyskać materiał wyjściowy przez filtrację węglem?

Awatar użytkownika
czornulek
101%
101%
Posty: 1065
Rejestracja: 2009-01-04, 17:00
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: czornulek » 2012-03-29, 17:53

Jałowca powinno być najwięcej a tutaj wszystkiego (prawie) po równo. Dlaczego to wylałeś, trzeba było to dać na rury przy następnym gotowaniu.
Nie potrzebuję się dobrze bawić, żeby pić alkohol.

bnp

Post autor: bnp » 2012-03-29, 18:39

A co da puszczenie tego jeszcze raz to nic nie da.
Nie da się oczyścić wódki ziołowej na kolumnie, zawsze przejdą olejki eteryczne do destylatu.

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2012-03-29, 20:42

Na mojej kolumnie się dało.
Po jednej destylacji dało się wyczuć jakiś naprawdę minimalny posmak jałowca ale po drugiej destylacji już miałem zupełną czyściochę :mrgreen:
Pzdr.
OLO 69

bnp

Post autor: bnp » 2012-03-30, 08:12

To moje gratulacje.
Ja miałem zawsze problemy z aromatami ziołowymi oraz z aromatami skórek cytrusów. Ale widocznie coś źle robię
pozdr

AL
50%
50%
Posty: 166
Rejestracja: 2006-05-24, 00:48

Post autor: AL » 2012-04-01, 02:09

Gin jest jednym z moich sztandarowych wyrobów. Metoda jest wg mnie w sam raz dla leniwych a wymagających.
Robię go w dość nietypowy sposób, mianowicie jako nalewkę typu wisielec. Zioła wieszam w woreczku z gazy nad alkoholem ok. 40%. Ważna jest temperatura procesu - gdy jest za wysoka to parowanie i skraplanie jest zbyt intensywne i kondensat kapie nam z woreczka do ginu i otrzymujemy mętny i zabarwiony produkt. Proces trwa ok.14 dni.
Za podstawę przyjmuję 20g jałowca na 1l trunku.
Kompozycji przypraw jes kilka, pochodzą z homedistilers. Poniżej wklejam przepisy ze wspomnianej strony na gin, z których wykorzystuję podane składniki i ich ilości:


The total amount of botanicals used is about 20-35 grams/litre. If we take the dominant botanical juniper as 'x', the proportions of the botanicals used is:
x = juniper
x/2 = coriander
x/10 = angelica, cassia, cinnamon, liquorice, bitter almonds, grains of paradise, cubeb berries
x/100 = bitter & sweet orange peel, lemon peel, ginger, orris root, cardamon, nutmeg, savory, calamus, chamomile.
If we use x = 20g then x/2 = 10g, x/10 = 2g, x/100 = 0.2g (200mg)

Some current gins do not have a pronounced juniper character as they are used for cocktails and are more of a flavored vodka - for this type of gin for 'x' use equal quantities for juniper & coriander (i.e. x = 20g composed of 10g of juniper & 10g of coriander)

The botanical are macerated in 45%abv neutral alcohol (usuallyfor 24 hours), redistilled and then diluted to 42%abv which is an optimal strength for holding the flavour of the botanicals. Only the middle run (80-85%abv) is used to produce a high quality gin. Plymouth Gin also comes in a 57%abv 'Navy Strength' and which is also the British 100 proof strength. *

With the aim of formulating a standard model for gin botanical quantities for the homedistiller, here is a table of the botanicals used in 8 modern gins:
1) Tiger Gin
2) Gordon's Distilled London Dry Gin
3) Beefeater London Distilled Dry Gin
4) Plymouth Gin
5) Bombay Distilled London Dry Gin
6) Bombay Sapphire Distilled London Dry Gin
7) Mercury Gin
8) Juniper Green London Dry Gin


Botanicals used-------Gin Brand (see above)
-----------------------1-----2-----3-----4-----5-----6-----7-----8
Juniper---------------yes---yes---yes---yes---yes---yes---yes---yes
Coriander-------------yes---yes---yes---yes---yes---yes---yes---yes
Angelica root---------yes---------yes---yes---yes---yes---yes---yes
Cassia----------------yes---yes---yes---------yes---yes---yes
Cinnamon--------------yes------------------------------------------
Liquorice-------------yes---------yes---------yes---yes---yes------
Bitter almonds--------------------------------yes---yes---yes------
Grains of Paradise----------------------------------yes------------
Cubeb berries---------------------------------------yes------------
Bitter orange peel----------------yes------------------------------
Sweet orange peel-----yes---------------yes---------------yes------
Lemon peel------------yes---------yes---yes---yes---yes---yes------
Ginger----------------------yes------------------------------------
Orris root------------yes---------------yes---yes---yes---yes------
Cardamon--------------yes---------------yes------------------------
Nutmeg----------------yes---yes------------------------------------
Savory----------------------------------------------------------yes
Calamus (sweet flag)-----------------------------------------------
Chamomile (?)------------------------------------------------------


Naprwadę polecam tą metodę, można ją wypróbować na niewielkiej ilości. Jeśli wszystko zrobi się tak jak ma być, to gin wychodzi jak fabryczny. Rodzaj możemy sobie wybrać z podanych przykładów, lub skomponować coś własnego. Wypróbowałem większość z tych mieszanek z pełnym powodzeniem.
Widzę, że przepis się trochę rozjeżdża, więc spóbuję go dodać do załącznika.
Załączniki
Gin.doc
(12.88 KiB) Pobrany 581 razy

SorryYanku
0%
0%
Posty: 7
Rejestracja: 2007-11-08, 08:48
Lokalizacja: skądinąd

Szukajcie a znajdziecie.

Post autor: SorryYanku » 2012-04-01, 12:36

Kiedyś podałem swój przepis:

http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... ght=#68659


do tego wchodzi jeszcze aframon, ale jest nie do zdobycia w Polsce.
Ostatnio zmiejszam ilości o ok. 30 % bo wychodzi zbyt aromatyczny.

laurentp
100%
100%
Posty: 1368
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: Szukajcie a znajdziecie.

Post autor: laurentp » 2013-12-21, 03:29

Witam,
moim faworytem jest "Seagram's", bo "Lubuski" za bardzo wali jagódkami.
Ma ktoś przepis, jak go odtworzyć?

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 21 gości