Gin - poszukiwany przepis
-
- 20%
- Posty: 22
- Rejestracja: 2012-02-27, 13:26
Gin jest jednym z moich sztandarowych wyrobów. Metoda jest wg mnie w sam raz dla leniwych a wymagających.
Robię go w dość nietypowy sposób, mianowicie jako nalewkę typu wisielec. Zioła wieszam w woreczku z gazy nad alkoholem ok. 40%. Ważna jest temperatura procesu - gdy jest za wysoka to parowanie i skraplanie jest zbyt intensywne i kondensat kapie nam z woreczka do ginu i otrzymujemy mętny i zabarwiony produkt. Proces trwa ok.14 dni.
Za podstawę przyjmuję 20g jałowca na 1l trunku.
Kompozycji przypraw jes kilka, pochodzą z homedistilers. Poniżej wklejam przepisy ze wspomnianej strony na gin, z których wykorzystuję podane składniki i ich ilości:
The total amount of botanicals used is about 20-35 grams/litre. If we take the dominant botanical juniper as 'x', the proportions of the botanicals used is:
x = juniper
x/2 = coriander
x/10 = angelica, cassia, cinnamon, liquorice, bitter almonds, grains of paradise, cubeb berries
x/100 = bitter & sweet orange peel, lemon peel, ginger, orris root, cardamon, nutmeg, savory, calamus, chamomile.
If we use x = 20g then x/2 = 10g, x/10 = 2g, x/100 = 0.2g (200mg)
Some current gins do not have a pronounced juniper character as they are used for cocktails and are more of a flavored vodka - for this type of gin for 'x' use equal quantities for juniper & coriander (i.e. x = 20g composed of 10g of juniper & 10g of coriander)
The botanical are macerated in 45%abv neutral alcohol (usuallyfor 24 hours), redistilled and then diluted to 42%abv which is an optimal strength for holding the flavour of the botanicals. Only the middle run (80-85%abv) is used to produce a high quality gin. Plymouth Gin also comes in a 57%abv 'Navy Strength' and which is also the British 100 proof strength. *
With the aim of formulating a standard model for gin botanical quantities for the homedistiller, here is a table of the botanicals used in 8 modern gins:
1) Tiger Gin
2) Gordon's Distilled London Dry Gin
3) Beefeater London Distilled Dry Gin
4) Plymouth Gin
5) Bombay Distilled London Dry Gin
6) Bombay Sapphire Distilled London Dry Gin
7) Mercury Gin
Juniper Green London Dry Gin
Botanicals used-------Gin Brand (see above)
-----------------------1-----2-----3-----4-----5-----6-----7-----8
Juniper---------------yes---yes---yes---yes---yes---yes---yes---yes
Coriander-------------yes---yes---yes---yes---yes---yes---yes---yes
Angelica root---------yes---------yes---yes---yes---yes---yes---yes
Cassia----------------yes---yes---yes---------yes---yes---yes
Cinnamon--------------yes------------------------------------------
Liquorice-------------yes---------yes---------yes---yes---yes------
Bitter almonds--------------------------------yes---yes---yes------
Grains of Paradise----------------------------------yes------------
Cubeb berries---------------------------------------yes------------
Bitter orange peel----------------yes------------------------------
Sweet orange peel-----yes---------------yes---------------yes------
Lemon peel------------yes---------yes---yes---yes---yes---yes------
Ginger----------------------yes------------------------------------
Orris root------------yes---------------yes---yes---yes---yes------
Cardamon--------------yes---------------yes------------------------
Nutmeg----------------yes---yes------------------------------------
Savory----------------------------------------------------------yes
Calamus (sweet flag)-----------------------------------------------
Chamomile (?)------------------------------------------------------
Naprwadę polecam tą metodę, można ją wypróbować na niewielkiej ilości. Jeśli wszystko zrobi się tak jak ma być, to gin wychodzi jak fabryczny. Rodzaj możemy sobie wybrać z podanych przykładów, lub skomponować coś własnego. Wypróbowałem większość z tych mieszanek z pełnym powodzeniem.
Widzę, że przepis się trochę rozjeżdża, więc spóbuję go dodać do załącznika.
Robię go w dość nietypowy sposób, mianowicie jako nalewkę typu wisielec. Zioła wieszam w woreczku z gazy nad alkoholem ok. 40%. Ważna jest temperatura procesu - gdy jest za wysoka to parowanie i skraplanie jest zbyt intensywne i kondensat kapie nam z woreczka do ginu i otrzymujemy mętny i zabarwiony produkt. Proces trwa ok.14 dni.
Za podstawę przyjmuję 20g jałowca na 1l trunku.
Kompozycji przypraw jes kilka, pochodzą z homedistilers. Poniżej wklejam przepisy ze wspomnianej strony na gin, z których wykorzystuję podane składniki i ich ilości:
The total amount of botanicals used is about 20-35 grams/litre. If we take the dominant botanical juniper as 'x', the proportions of the botanicals used is:
x = juniper
x/2 = coriander
x/10 = angelica, cassia, cinnamon, liquorice, bitter almonds, grains of paradise, cubeb berries
x/100 = bitter & sweet orange peel, lemon peel, ginger, orris root, cardamon, nutmeg, savory, calamus, chamomile.
If we use x = 20g then x/2 = 10g, x/10 = 2g, x/100 = 0.2g (200mg)
Some current gins do not have a pronounced juniper character as they are used for cocktails and are more of a flavored vodka - for this type of gin for 'x' use equal quantities for juniper & coriander (i.e. x = 20g composed of 10g of juniper & 10g of coriander)
The botanical are macerated in 45%abv neutral alcohol (usuallyfor 24 hours), redistilled and then diluted to 42%abv which is an optimal strength for holding the flavour of the botanicals. Only the middle run (80-85%abv) is used to produce a high quality gin. Plymouth Gin also comes in a 57%abv 'Navy Strength' and which is also the British 100 proof strength. *
With the aim of formulating a standard model for gin botanical quantities for the homedistiller, here is a table of the botanicals used in 8 modern gins:
1) Tiger Gin
2) Gordon's Distilled London Dry Gin
3) Beefeater London Distilled Dry Gin
4) Plymouth Gin
5) Bombay Distilled London Dry Gin
6) Bombay Sapphire Distilled London Dry Gin
7) Mercury Gin
Juniper Green London Dry Gin
Botanicals used-------Gin Brand (see above)
-----------------------1-----2-----3-----4-----5-----6-----7-----8
Juniper---------------yes---yes---yes---yes---yes---yes---yes---yes
Coriander-------------yes---yes---yes---yes---yes---yes---yes---yes
Angelica root---------yes---------yes---yes---yes---yes---yes---yes
Cassia----------------yes---yes---yes---------yes---yes---yes
Cinnamon--------------yes------------------------------------------
Liquorice-------------yes---------yes---------yes---yes---yes------
Bitter almonds--------------------------------yes---yes---yes------
Grains of Paradise----------------------------------yes------------
Cubeb berries---------------------------------------yes------------
Bitter orange peel----------------yes------------------------------
Sweet orange peel-----yes---------------yes---------------yes------
Lemon peel------------yes---------yes---yes---yes---yes---yes------
Ginger----------------------yes------------------------------------
Orris root------------yes---------------yes---yes---yes---yes------
Cardamon--------------yes---------------yes------------------------
Nutmeg----------------yes---yes------------------------------------
Savory----------------------------------------------------------yes
Calamus (sweet flag)-----------------------------------------------
Chamomile (?)------------------------------------------------------
Naprwadę polecam tą metodę, można ją wypróbować na niewielkiej ilości. Jeśli wszystko zrobi się tak jak ma być, to gin wychodzi jak fabryczny. Rodzaj możemy sobie wybrać z podanych przykładów, lub skomponować coś własnego. Wypróbowałem większość z tych mieszanek z pełnym powodzeniem.
Widzę, że przepis się trochę rozjeżdża, więc spóbuję go dodać do załącznika.
- Załączniki
-
- Gin.doc
- (12.88 KiB) Pobrany 581 razy
-
- 0%
- Posty: 7
- Rejestracja: 2007-11-08, 08:48
- Lokalizacja: skądinąd
Szukajcie a znajdziecie.
Kiedyś podałem swój przepis:
http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... ght=#68659
do tego wchodzi jeszcze aframon, ale jest nie do zdobycia w Polsce.
Ostatnio zmiejszam ilości o ok. 30 % bo wychodzi zbyt aromatyczny.
http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... ght=#68659
do tego wchodzi jeszcze aframon, ale jest nie do zdobycia w Polsce.
Ostatnio zmiejszam ilości o ok. 30 % bo wychodzi zbyt aromatyczny.
Re: Szukajcie a znajdziecie.
Witam,
moim faworytem jest "Seagram's", bo "Lubuski" za bardzo wali jagódkami.
Ma ktoś przepis, jak go odtworzyć?
moim faworytem jest "Seagram's", bo "Lubuski" za bardzo wali jagódkami.
Ma ktoś przepis, jak go odtworzyć?
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 22 gości