Strona 1 z 1

BECHEROVKA

: 2007-08-12, 14:31
autor: zbynek
Czy ktoś na forum może zna przepis na BECHEROVKE?
Ja bezskutecznie go poszukuję już parę tygodni.


zdrówka

: 2007-08-21, 00:34
autor: winiarek5
Ja mam prosty i skuteczny:
wsiadam w autko, przejeżdżam 15 km i mam Becherovkęw po taniości i w nieustającej promocji.
A tak na poważnie to prawdziwy przepis jest schowany głęboko w sejfie. Co najwyżej można się zbliżyć wyczytując to co na etykiecie napisano i używając swojej fantazji.
Nie wszystko jednak da się i warto odtwarzać szczególnie jak można i trzeba zacieśniać przyjaźń na styku trzech granic :D .

Ahŏj! Na shle!

To sem ja!!!

Winiarek

:D

: 2007-08-21, 23:11
autor: zbynek
Tak też myślałem, ale na forum jest tylu zapaleńców, co z niemalże niczego potrafią zrobić cos, więc miałem cichą nadzieje, że może ktoś już próbował.
Niestety ja z Polski centralnej i za każdą miedzę mam trochę daleko.


zdrówka

: 2007-09-22, 21:07
autor: kuba
Lubię Becherowkę i zrobiłem dwa koncentraty zgodnie z przepisami znalezionymi w necie. Był to wyciąg z około 10-15 ziół. Niestety efekt końcowy marny, nie polecam. A co do rady Winiarka to jest dobra ale też trzeba uważać. Zdarzyło mi się już dwa razy kupić za południową granicą podróbki, o oryginalnych butelkach z akcyzą itp. Z doświadczenia polecam makro szczególnie gdy mają promocję, oryginalność gwarantowana.

: 2007-09-24, 21:49
autor: zbynek
A czy Mógłbyś mimo wszystko podrzucić te przepisy, będę wdzięczny.


zdrówka

: 2007-09-29, 00:49
autor: bimbrozownik
Beherovka - domowa
1 litr alkoholu ok. 50 %
3 łyżki stołowe herbaty ziołowej STOMARAN - apteka (mieszanka ziół)
3 łyżki stołowe cukru kryształu
1 opakowanie cukru wanilinowego, 5 goździków
2 cm całego cynamonu, woda destylowana do dodania do oczekiwanej mocy (2-3 dcl, ja dodaje do 1,5 litra objętości)
Zostawiamy na 2-3 dni do naciągnięcia i odcedzamy. Smacznego!

(zaczerpniete z http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=6740 zeby nie powiedziec ze skopiowane :lol: )

: 2007-12-10, 15:00
autor: kuba
Oto drugi przepis z tego samego źródla co wyżej.
Cytat "Ja robiłem dosć czesto, bo uwielbiam nalewki zdrowotne. Oto moj przepis:
1 litr spirytusu 75%,
50-70 g. cukru,
laska wanilii,
7-9 gozdzikow,
kawalek cynamonu (ok 4-5 cm),
woda do rozcienczenia do ulubionej mocy,
1 opakowanie herbaty Herbal Heaven, ktore mozna zastapic :
15g.anyzu,
15g. majeranku,
15g. klacza tataraku,
10g. arcydziegla,
10g. lukrecji,
5g. piolunu,
5g. galki muszkatolowej,
5g. goryczki bialej,
korzen galangi (ok.3cm.),, mozna zastapic sproszkowana.

Wszystkie skladniki maceruje w spirytusie ok. tygodnia. Potem dodaje syrop z cukru i wody ( do odpowiedniej mocy)). Odcedzam i czekam jeszcze ok. 3 dni, nastepnie filtruje i rozlewam do butelek na miesiac.
Uwaga - nie przeslodzic. Raz przeslodzilem i nie byla najsmaczniejsza".

: 2015-07-09, 20:12
autor: Cinol
Tam jest 5 gramów piołunu. To koszmarnie dużo! Ja dałbym w ciemno jedną gałązkę. Nie wszyscy muszą wiedzieć że piołun wyjątkowo gorzki jest (chyba najbardziej gorzka rzecz pod słońcem którą znam). :wink:

: 2015-07-09, 21:08
autor: Boguś
Karlovarská hořká Jana Bechera lub jak kto woli Karlsbad Becher Bitter

Nalew główny:

litr spirytusu rozcieńczyć wodą (330ml)=64.3%. W tym roztworze przez 30 dni macerować następujące składniki:

83g korzenia dzięgla
66g skórki pomarańczowej
66g cynamonu
33g cynamonu białego
33g kwiatu cynamonowego
16g verbascum densiflorum
16g piołunu
33g niedojrzałej pomarańczy
16g goździków
33g wrotyczu
33g kwassji

Następnie wziąć 2,5 litra spirytusu, dolać 330ml tego nalewu, 660ml syropu cukrowego i dolać 3 litry wody. W razie bladego koloru, dobarwić na żółtozielony odcień.

: 2015-07-09, 21:24
autor: drgranatt
A fuj z tą Becherovką :drunk Kiedyś kupiłem łan liter i chyba ze trzy lata męczyłem ją.

: 2016-02-14, 18:39
autor: pluton
Słabiutko.
Ja bym dał radę w 2 godziny.

Musisz więcej trenować.

pozdrawiam
pluton

: 2016-10-05, 10:11
autor: Łysy_998
U mnie Becherovka zawsze gości w lodówce nie ma nic lepszego jak walnąć kielicha gdy coś leży na żołądku :P