Płatki dębowe

Starzenie alkoholi
Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-11-11, 20:15

Wiesz, cały czas myślę o beczce, ale nie takiej polskiej tylko amerykańskiej. Nawet juz było blisko wejścia w posiadanie takiej, ale coż okoliczości nie sprzyjały.
Na ebuy mozna kupić czasem takie beczki, kiedyć był tez gośc na allegro co sprzedawał po winie francuskim, tylko że pojemność była chyba 200l :shock:

Jak będę miał czas to zrobię dużą szczapę dębową i wypalę ją podobnie jak beczkę i poddam na niej leżakowaniu destylat. Myslę że taka szczapa wypalona inaczej odda aromaty i smaki. Myślę nadal jednak że beczka inaczej oddaje niz płatki.

Na razie upraże te z winem i miodem.
Pozdrawiam

bnp

Post autor: bnp » 2008-11-11, 20:23

co to dla Ciebie 200 l gorzałki :mrgreen:

Awatar użytkownika
easy driver
40%
40%
Posty: 83
Rejestracja: 2007-05-22, 20:33
Lokalizacja: południe

Post autor: easy driver » 2008-11-11, 21:31

Ja też potwierdzę, iż płatki i beczka to dwie różne sprawy.W moim przypadku płatki (1g/l) szybciej oddawały aromaty niż beczka.Aromaty trunków po leżakowaniu kilku miesiecy też są inne, choć nie mogę stwierdzić, że gorsze jedne od drugich. No i barwa z płatków szybciej przechodzi do destylatu.
A co do burbona: http://www.swiat-alkoholi.pl/site/?item=58

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-11-11, 21:42

Fajny artykuł w skrócie to samo co w książce, którą mam. Bzeczka jednak to beczka :D Dobra beczka i klimat i ...........
Pozdrawiam

kryma
10%
10%
Posty: 16
Rejestracja: 2007-08-30, 18:54
Lokalizacja: Nowy Sącz
Kontaktowanie:

Płatki debowe

Post autor: kryma » 2008-12-04, 22:38

Pozdrawiam

Z racji tej że mam deski dębowe i robię w domu czasami rożne "upiększenia" to mam dużo wiór dębowych z strugarki . Często stosowałem wióra przypalone do "ustawiania" smaku w alkoholach. Efekty b. dobre uzależnione od czasu maceracji i ilości wiór. Ale z tym trzeba uważać i nie przesadzać bo wszystko musi mieć umiar żeby nie wygarbować wątroby.
Kora dębu stosowana była w procesie garbowania skór w procesie garbowania naturalnego.

Maciej
maciej

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-12-04, 22:42

@kryma

Wiesz jak garbowac za pomocą kory dębu? Ja bym chętnie wygarbował parę skórek z lisa czy zająca czy królika :D

Wiem oczywiście o co chodzi z garbnikami i garbowaniem, mnie interesuje jakaś technologia domorosła i sprawdzona.
Pozdrawiam

bnp

Post autor: bnp » 2008-12-04, 22:53

:lol:
kitaferia
ale ty masz pomysły :lol:

podstawy wyprawki i garbowania opisane są w książce "Chemia praktyczna dla wszystkich"
lecz niestety nie miałem okazji (jeszcze) liznąć tego fachu to nie wiem czy te przepisy działają.
Jak chcesz to ci pokseruję i wyślę

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-12-04, 22:57

Dawaj, bo mi się lisy po lesie panoszą. Byłem w szoku jakie labirynt nor potrafią kopać, jakie muszę być te nory i korytarze, jak ziemi na powierzchni po wykopie jest z wywrotka :shock: Króiliki hoduje znajomy, a skóry wyrzuca, a zając zawsze jakiś się zawsze "zaplącze w chaszcze" ;) :D
Pozdrawiam

bnp

Post autor: bnp » 2008-12-04, 23:03

oj, ty chcesz naturalnie, a w tej księdze jest garbowanie chemiczne. Ale i tak ci wyślę, dodam też ksero o browarnictwie

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-12-04, 23:08

O chemicznym to ja mam książki, nawet zajmowałem się odzyskiwaniem chromu ze ścieków garbarskich i substratu do prdukcji chłodziw, ale krótko i dawno temu. Ja chce tak jak dawniej, najlepiej jak ktoś to robił lub widział.

O browarnictwie chetnie przyswoję wszelką wiedzę, zreszta jak każdą wiedzę :D :book
Pozdrawiam

tomek1962
10%
10%
Posty: 15
Rejestracja: 2007-11-02, 19:46
Lokalizacja: Koszalin

Post autor: tomek1962 » 2008-12-05, 11:01

Witam, na futerko z zająca jest jeszcze lepsza metoda. Tam gdzie chasają zajączki, wybierz kamień wielkości zajączka, na niego nasyp świeżo zmielonego pieprzu. Zajączeka zwabi nieznany zapach - powącha - kichnie - główką walnie w kamień - masz skórkę (ha, ha)

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2008-12-05, 11:35

winiarek5 pisze:Jak montował kogutka w "żelazku" to zamiast kogutka zamontował w nim swoje przedramię i zemdlał bo to dość duże "żelazko" było.

Winiarek
jeżeli tamto było duże to popatrz na to :shock:

[ Komentarz dodany przez: Citizen Kane: 2009-06-14, 23:35 ]
Grafika nie związana z tematem forum
Ostatnio zmieniony 2009-06-14, 23:35 przez Spirit, łącznie zmieniany 1 raz.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-06-14, 20:00

bnp pisał swojego czasu w tym wątku o ilościach dębu dodanego do destylatu wynikającego z przeliczeń z beczki.
Zrobiłem elsperyment i dawałem coraz większe ilości samodzielnie prażonego dębu do destylatu.
Ostania ilość to 20 g na litr, tak 20g na litr i nie jest to trocinówka. Jak dla mnie ( i nie tylko) wyszedł dobry trunek.

Moze jednak 1g na litr to mit?
Maceracja dębu była prowadzona w temp. max 15°C.

Uwaga nie wypowiadam się co do chipsów dębowych kupnych!!
Pozdrawiam

bnp

Post autor: bnp » 2009-06-14, 20:07

Moze jednak 1g na litr to mit?
dla mnie to mit

Me dawki to od 10 g do 50 g na litr

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-06-14, 20:12

Nie skończe na 20g, eksperyment bedzie trwał nadal.

Poprostu następuję "przełamanie" smaku i bukietu.
Może tędy droga :?:
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 13 gości