Płatki dębowe
Wiesz, cały czas myślę o beczce, ale nie takiej polskiej tylko amerykańskiej. Nawet juz było blisko wejścia w posiadanie takiej, ale coż okoliczości nie sprzyjały.
Na ebuy mozna kupić czasem takie beczki, kiedyć był tez gośc na allegro co sprzedawał po winie francuskim, tylko że pojemność była chyba 200l
Jak będę miał czas to zrobię dużą szczapę dębową i wypalę ją podobnie jak beczkę i poddam na niej leżakowaniu destylat. Myslę że taka szczapa wypalona inaczej odda aromaty i smaki. Myślę nadal jednak że beczka inaczej oddaje niz płatki.
Na razie upraże te z winem i miodem.
Na ebuy mozna kupić czasem takie beczki, kiedyć był tez gośc na allegro co sprzedawał po winie francuskim, tylko że pojemność była chyba 200l
Jak będę miał czas to zrobię dużą szczapę dębową i wypalę ją podobnie jak beczkę i poddam na niej leżakowaniu destylat. Myslę że taka szczapa wypalona inaczej odda aromaty i smaki. Myślę nadal jednak że beczka inaczej oddaje niz płatki.
Na razie upraże te z winem i miodem.
Pozdrawiam
- easy driver
- 40%
- Posty: 83
- Rejestracja: 2007-05-22, 20:33
- Lokalizacja: południe
Ja też potwierdzę, iż płatki i beczka to dwie różne sprawy.W moim przypadku płatki (1g/l) szybciej oddawały aromaty niż beczka.Aromaty trunków po leżakowaniu kilku miesiecy też są inne, choć nie mogę stwierdzić, że gorsze jedne od drugich. No i barwa z płatków szybciej przechodzi do destylatu.
A co do burbona: http://www.swiat-alkoholi.pl/site/?item=58
Pozdrawiam.
A co do burbona: http://www.swiat-alkoholi.pl/site/?item=58
Pozdrawiam.
Płatki debowe
Pozdrawiam
Z racji tej że mam deski dębowe i robię w domu czasami rożne "upiększenia" to mam dużo wiór dębowych z strugarki . Często stosowałem wióra przypalone do "ustawiania" smaku w alkoholach. Efekty b. dobre uzależnione od czasu maceracji i ilości wiór. Ale z tym trzeba uważać i nie przesadzać bo wszystko musi mieć umiar żeby nie wygarbować wątroby.
Kora dębu stosowana była w procesie garbowania skór w procesie garbowania naturalnego.
Maciej
Z racji tej że mam deski dębowe i robię w domu czasami rożne "upiększenia" to mam dużo wiór dębowych z strugarki . Często stosowałem wióra przypalone do "ustawiania" smaku w alkoholach. Efekty b. dobre uzależnione od czasu maceracji i ilości wiór. Ale z tym trzeba uważać i nie przesadzać bo wszystko musi mieć umiar żeby nie wygarbować wątroby.
Kora dębu stosowana była w procesie garbowania skór w procesie garbowania naturalnego.
Maciej
maciej
O chemicznym to ja mam książki, nawet zajmowałem się odzyskiwaniem chromu ze ścieków garbarskich i substratu do prdukcji chłodziw, ale krótko i dawno temu. Ja chce tak jak dawniej, najlepiej jak ktoś to robił lub widział.
O browarnictwie chetnie przyswoję wszelką wiedzę, zreszta jak każdą wiedzę
O browarnictwie chetnie przyswoję wszelką wiedzę, zreszta jak każdą wiedzę
Pozdrawiam
jeżeli tamto było duże to popatrz na towiniarek5 pisze:Jak montował kogutka w "żelazku" to zamiast kogutka zamontował w nim swoje przedramię i zemdlał bo to dość duże "żelazko" było.
Winiarek
[ Komentarz dodany przez: Citizen Kane: 2009-06-14, 23:35 ]
Grafika nie związana z tematem forum
Ostatnio zmieniony 2009-06-14, 23:35 przez Spirit, łącznie zmieniany 1 raz.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....
bnp pisał swojego czasu w tym wątku o ilościach dębu dodanego do destylatu wynikającego z przeliczeń z beczki.
Zrobiłem elsperyment i dawałem coraz większe ilości samodzielnie prażonego dębu do destylatu.
Ostania ilość to 20 g na litr, tak 20g na litr i nie jest to trocinówka. Jak dla mnie ( i nie tylko) wyszedł dobry trunek.
Moze jednak 1g na litr to mit?
Maceracja dębu była prowadzona w temp. max 15°C.
Uwaga nie wypowiadam się co do chipsów dębowych kupnych!!
Zrobiłem elsperyment i dawałem coraz większe ilości samodzielnie prażonego dębu do destylatu.
Ostania ilość to 20 g na litr, tak 20g na litr i nie jest to trocinówka. Jak dla mnie ( i nie tylko) wyszedł dobry trunek.
Moze jednak 1g na litr to mit?
Maceracja dębu była prowadzona w temp. max 15°C.
Uwaga nie wypowiadam się co do chipsów dębowych kupnych!!
Pozdrawiam
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości