Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
-
henrykk
- 20%

- Posty: 23
- Rejestracja: 2007-08-28, 09:32
- Lokalizacja: Szczecin
Post
autor: henrykk » 2007-08-28, 09:44
Znalazłem wspaniały sposób na niezbyt miły zapach i smak wytworzonego winiaku( bo tego co wytwarzam nigdy nie nazwę bimbrem bo jest zbyt szlachetne).Zbieram dziko rosnące gruszki,najlepiej między polami,tne je na kawałki,zalewam 60% roztworem mojego winiaku i czekam około 6 miesięcy.Wychodzi wyborna pachnąca i smaczna nalewka MĘSKA około 40%
Wszystkie drinki świata przy tym siadają

Henry
-
winiarek5
- 101%

- Posty: 1814
- Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
- Lokalizacja: Dolny Śląsk
Post
autor: winiarek5 » 2007-08-31, 01:43
Porównywać drinka z nalewką?
A jak by porównać długipis z PiS-em? Mają coś wspólnego. I jedno i drugie się w końcu spisze

.
Jak coś co ma niezbyt miły zapach i smak może być bardziej szlachetne od bimbru?
Winiarek
-
henrykk
- 20%

- Posty: 23
- Rejestracja: 2007-08-28, 09:32
- Lokalizacja: Szczecin
Post
autor: henrykk » 2007-08-31, 09:47
Dlatego że robię to bez cukru a mimo to wychodzi słodkie!!! Co najmniej jak twoje niedorobione drinki,jak chcesz mnie sprowokować,to nie używaj do tego polityki,to nie miejsce na to!! Najlepiej odinstaluj się stąd!!!Krytyków w kraju namnożyło się że ach!
Henry
-
a_priv
- 100%

- Posty: 3144
- Rejestracja: 2006-08-25, 08:30
Post
autor: a_priv » 2007-08-31, 10:18
henrykk pisze:.....Znalazłem wspaniały sposób na niezbyt miły zapach i smak wytworzonego winiaku.....
Tylko Ci się tak wydaje.

Dodawanie czegokolwiek raczej maskuje ten zapach i smak, a nie pozbawia go.
Najwspanialszy sposób polega na takim prowadzeniu destylacji, żeby zapach i smak były OK. Należy jeszcze przewidzieć jakieś leżakowanie/starzenie.
pzdr
-
inżynier
- 101%

- Posty: 1823
- Rejestracja: 2006-11-14, 12:00
Post
autor: inżynier » 2007-08-31, 11:13
Najlepszy sposób na pozbycie się niemiłego zapachu i smaku, to przeczytanie tego forum, wyciągnięcie właściwych wniosków, zrobienie aparatury i przeprowadzenie całego procesu zgodnie z opisywaną tu wielokrotnie technologią.
AMEN
pozdrawiam - inżynier
-
a_priv
- 100%

- Posty: 3144
- Rejestracja: 2006-08-25, 08:30
Post
autor: a_priv » 2007-08-31, 12:42
Moim zdaniem na dzikich gruszkach to najlepiej powinna wyjść gruszkówka. Do tej pory robiłem ją na hodowlanych - różne gatunki. W tym roku mam upatrzoną dziką gruszę i zamierzam popełnić taki nastaw.
pzdr
-
henrykk
- 20%

- Posty: 23
- Rejestracja: 2007-08-28, 09:32
- Lokalizacja: Szczecin
Post
autor: henrykk » 2007-08-31, 12:56
To prawda-wychodzi pyszna gruszkówka pije się jak jakiegoś drinka a przynajmniej tak smakuje ze szklanki.Sądząc po odpowiedziach niektórzy już są po niejednym drinku nic tylko by politykowali jak politycy
Henry
-
henrykk
- 20%

- Posty: 23
- Rejestracja: 2007-08-28, 09:32
- Lokalizacja: Szczecin
Post
autor: henrykk » 2007-08-31, 16:26
Szanowni forumowicze mam poczucie humoru!,i dlatego widze że niektórzy mają bardzo dobry humor!Ale to dobrze .
[ Dodano: 2007-08-31, 16:43 ]
Robię nalewki już bardzo długo,z różnych owoców :melona,pigwy,wiśniowe,na dzikiej róży na tataraku bee,jałowcówkę ,czosnkową ba nawet nalew żurawinowy na chrzanie ale to już trunek szlachecki na następny dzień ,albo jak kto woli dzień PO Nalewki robię z własnego surowca i nie nazwałbym tego bimbrem-robie najpierw wino.Mam owoców w bród i nie zawsze mam co z nimi zrobić.Potem to ....... trzykrotnie no i MAM.KONIAK albo jak kto woli winiak,śliwowicę,jabłecznik a nawet gruszki wykorzystałem do tego szlachetnego wyrobu.Dla mnie słowo bimber jest przypisane do wyrobów z zacieru.
Henry
-
zbynek
- 101%

- Posty: 2005
- Rejestracja: 2007-07-26, 19:37
Post
autor: zbynek » 2007-08-31, 16:56
henrykk
Czy mógłbyś coś więcej na temat nalewu żurawinowego na chrzanie bardzo mnie zainteresowała receptura i działanie?
zdrówka
-
henrykk
- 20%

- Posty: 23
- Rejestracja: 2007-08-28, 09:32
- Lokalizacja: Szczecin
Post
autor: henrykk » 2007-08-31, 17:17
Witam Zbynekk
Weź duży słój najlepiej 4,5 litra Zdobądź skądś żurawinę,ja kupiłem mrożoną w Tesco,dodaj jedną piątą objętości żurawiny zalej 60% wyrobem!wynieś do pomieszczenia ciemnego i chłodnego,no i poczekaj choć trzy miesiące.Mówię niebo w gębie!
[ Dodano: 2007-08-31, 17:19 ]
Oczywiście chrzan jedna piąta może być w kawałkach
Henry
-
zbynek
- 101%

- Posty: 2005
- Rejestracja: 2007-07-26, 19:37
Post
autor: zbynek » 2007-08-31, 17:28
Sory, ale nie bardzo rozumiem proporcje żurawiny –alkohol—chrzan. Będę wdzięczny za wyjaśnienia.
Z góry dziękuje i pozdrawiam.
zdrówka
-
henrykk
- 20%

- Posty: 23
- Rejestracja: 2007-08-28, 09:32
- Lokalizacja: Szczecin
Post
autor: henrykk » 2007-08-31, 20:31
Przepraszam faktycznie niezbyt dokładnie opisałem przepis. A naprawdę wart jest zachodu.
Około 3 kg żurawiny+około 600gr chrzanu i reszta aż po wieczko 60%.A potem tylko czekać!!!
Henry
-
winiarek5
- 101%

- Posty: 1814
- Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
- Lokalizacja: Dolny Śląsk
Post
autor: winiarek5 » 2007-09-01, 00:32
henrykk pisze:Dla mnie słowo bimber jest przypisane do wyrobów z zacieru.
A dla mnie z zacierów wychodzą najszlachetniejsze trunki.
Bimber nożna przypisać do "cukrówki" destylowanej jednokrotnie na najprostszym aparacie odpędowym.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2007-09-01, 15:56 przez
winiarek5, łącznie zmieniany 2 razy.
-
henrykk
- 20%

- Posty: 23
- Rejestracja: 2007-08-28, 09:32
- Lokalizacja: Szczecin
Post
autor: henrykk » 2007-09-03, 17:42
Mam świetny przepis na nalewkę orzechową,w sam raz dla kolegi Winiarka.
1...słój 4,5 litrowy
2...orzechy laskowe w ilości ok 2 kg wyłuskane i rozdrobnione
3...2 laski cynamonu
4...300gr miodu lipowego
5..."Koniak" 60% pod nakrętkę
6...Czas dojrzewania ok 3 miesiące na słońcu
Ja stawiam ją na satelicie-to tylko namiastka słońca ale i tak efekt murowany.No i nazwę mam egzotyczną-Nalewka Satelitarna!
Może ona stać z owocami aż się znudzi lub zlać ją do butelek,a z resztą czyli z orzechami można zrobić doskonałe czekolady nadziewane.
Pozdrawiam Henry
Henry
-
Paluch
- 101%

- Posty: 721
- Rejestracja: 2006-06-10, 21:54
- Lokalizacja: Małopolska
Post
autor: Paluch » 2007-09-03, 17:57
@ Henrykk
W kwestii formalnej:
czy 2 kg orzechów przed łuskaniem czy też po.
Pozdrawiam
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości