Żurawinówka
oj lubi, lubi...u mnie tak ostatnio bardzo lubi, że pływa gdzie pływała, bo po degustacjach to ja nawet nie mam siły wędki rozłożyć A warto dopowiedzieć, że wypady za miasto są głównie wędkarskiekitaferia pisze: A co do rybki - podobno lubi pływać
Czy zauważyliście, że kolega @kemot nam sie nie wypowiada? Przestraszyliśmy chłopaka tym nalotem-zlotem i uciekł
Pozdrawiam
Rafał S.
Rafał S.
żurawinówka
Zrobiłem żurawinówkę wg.takiego przepisu:
2 kg żurawin przemrożonych w zamrażalniku roztrzepałem w malakserze na papkę.
Zalałem to wszystko 1litrem rozcięczonego spirytusu z zacieru śliwkowo-cukrowego o mocy około 70% i odstawiłem na 3 tygodnie w temp. pokojowej.
Po upływie tego czasu, papkę żurawinową oddzieliłem wyciskając ją przez pieluchę do granic wytrzymałości. Prawie suchy miąż - wywaliłem
Do uzyskanego zlewu żurawinowego dodałem 0.9 kg cukru.Wszystko trzeba delikatnie podgrzać, aby móc łatwiej rozpuścić cukier.
Po całkowitym rozpuszczeniu się cukru dodałem 1l spirytusu 90% j.w. i 0.5 przegotowanej żródlanej wody.
Odstawiłem na 2 miesiące.
Efekt.Wyborny wyrazisty smak i piękny ciemnoczerwony kolor. Do konsumpcji rozrabiam pół na pół z przegotowaną wodą. Wszyscy chwalą.
2 kg żurawin przemrożonych w zamrażalniku roztrzepałem w malakserze na papkę.
Zalałem to wszystko 1litrem rozcięczonego spirytusu z zacieru śliwkowo-cukrowego o mocy około 70% i odstawiłem na 3 tygodnie w temp. pokojowej.
Po upływie tego czasu, papkę żurawinową oddzieliłem wyciskając ją przez pieluchę do granic wytrzymałości. Prawie suchy miąż - wywaliłem
Do uzyskanego zlewu żurawinowego dodałem 0.9 kg cukru.Wszystko trzeba delikatnie podgrzać, aby móc łatwiej rozpuścić cukier.
Po całkowitym rozpuszczeniu się cukru dodałem 1l spirytusu 90% j.w. i 0.5 przegotowanej żródlanej wody.
Odstawiłem na 2 miesiące.
Efekt.Wyborny wyrazisty smak i piękny ciemnoczerwony kolor. Do konsumpcji rozrabiam pół na pół z przegotowaną wodą. Wszyscy chwalą.
Szanowni Koledzy.
Pojawiła się świeża żurawina na Allegro
http://www.allegro.pl/item738175402_zur ... _lasu.html
Warto zrobić nalewkę na święta.
Pojawiła się świeża żurawina na Allegro
http://www.allegro.pl/item738175402_zur ... _lasu.html
Warto zrobić nalewkę na święta.
Wszystko co wiemy-wiemy od innych
biżuteria artystyczna
biżuteria artystyczna
To za 1 kg 16 zł+ przesyłka? Ojj sporo sporo. W poprzednim roku żurawinę kupowałem za 8 a borówkę za 7. A może to było na litrowe słoiki? Nie pamiętam już! W każdym razie wszystkim z Lublina (a parę osób widzę, że takich tu jest) polecam zakupy od chłopów handlujących pod sądem na Krakowskim Przedmieściu. Pigwowca też często mają.
pozdrawiam!
pozdrawiam!
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 59 gości