Żurawinówka
Masz kolego rację ale "z braku laku to i kit dobry" więc niedawno zrobiłem pseudo żurawinówkę z soku żurawinowego PAOLA (1 butelka na 8 litrów) gdzie tego prawdziwego soku w tym soku jest niewiele ale smakuje wcale nienajgorzej-jest i zapach i smak.Oczywiście oryginał to jest to a z soku tylko w zastępstwie
Pozdrawiam
Pozdrawiam
juru
de gustibus non est disputandum
de gustibus non est disputandum
Popatrz na to http://www.allegro.pl/item756334498_zur ... skiej.html
Wszystko co wiemy-wiemy od innych
biżuteria artystyczna
biżuteria artystyczna
Witam @Rafał właśnie z tamtegoż forum wróciłem w poszukiwaniu nalewki z żurawiny - i też poczytałem o "kordiale ' - tylko czy nie aby za słaby ??? .
Do nalewu z żurawiny mam zamiar dodać zamiast cukru - syrpo klonowy vermont a najlepiej organiczny ale czy będzie ..
no i jedną może dwie buteleczki będą z chrzanem - ciekawi mnie ten smak - włożę do butelki przed zakorkowaniem pół laski chrzanu ( oczywiście ) i .. czas pokaże ,
zastanawia mnie jedna rzecz większość przepisów jest aby po zmrożeniu w zamrażalniku całe owoce zalać spirytusem i potem "wycisnąć " - czy nie lepiej oddadzą sok i nie tylko jak będą zmiażdżone i dopiero do spirytusu ( ~70% ) ?? czy może ma to wpływ na późniejsze filtrowanie /klarowanie .
Jak sugerujecie ???? mam 3 kg siedzą w zamrażalniku jutro do słoja .. czekam na propozycje .
mam zamiar zrobić tak :
3kg żurawiny przemrożonej ( zmiażdżone nie zmielone z uwagi na nasiona ) zalać 3-4l spirytusu 70% i tak na 2-3 tygodnie , potem zlanie , z owoców wyciskanie do ostatniej kropli soku , W tym soku dodanie około 500-700 ml syropu klonowego i połączenie składników . po rozlewie do 2 buteleczek wspomnianą "laskę " chrzanu i do butelek
pozdrawiam
98%
Do nalewu z żurawiny mam zamiar dodać zamiast cukru - syrpo klonowy vermont a najlepiej organiczny ale czy będzie ..
no i jedną może dwie buteleczki będą z chrzanem - ciekawi mnie ten smak - włożę do butelki przed zakorkowaniem pół laski chrzanu ( oczywiście ) i .. czas pokaże ,
zastanawia mnie jedna rzecz większość przepisów jest aby po zmrożeniu w zamrażalniku całe owoce zalać spirytusem i potem "wycisnąć " - czy nie lepiej oddadzą sok i nie tylko jak będą zmiażdżone i dopiero do spirytusu ( ~70% ) ?? czy może ma to wpływ na późniejsze filtrowanie /klarowanie .
Jak sugerujecie ???? mam 3 kg siedzą w zamrażalniku jutro do słoja .. czekam na propozycje .
mam zamiar zrobić tak :
3kg żurawiny przemrożonej ( zmiażdżone nie zmielone z uwagi na nasiona ) zalać 3-4l spirytusu 70% i tak na 2-3 tygodnie , potem zlanie , z owoców wyciskanie do ostatniej kropli soku , W tym soku dodanie około 500-700 ml syropu klonowego i połączenie składników . po rozlewie do 2 buteleczek wspomnianą "laskę " chrzanu i do butelek
pozdrawiam
98%
Witam @Rafał dzięki - już zapodałem /nawet dzisiaj skoczyłem po 5 -cio litrowe słoje bo coraz ciaśniej w kuchni - a moja połowica mówi że więcej czasu w kuchni przebywam niż gdzie indziej - i te słoiki . przelalem 2x2 l to jednego z nich pigwowca , jest też żurawina w drugim - jutro jak wrócę rano to ostatni kilogram żurawiny zapodam do 2l słoja , i czekam jeszcze na dziką różę i pigwowca - wciągnęła mnie ta 'skrobanka ' pestkowa .....
pozdrawiam
98%
pozdrawiam
98%
- pędzący jeleń
- 40%
- Posty: 91
- Rejestracja: 2008-10-22, 02:52
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 41 gości