Żurawinówka

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Awatar użytkownika
blaha
50%
50%
Posty: 103
Rejestracja: 2008-07-13, 00:56
Lokalizacja: Lbn

Post autor: blaha » 2009-09-20, 22:48

Dopóki nie spróbujesz, to się nie dowiesz :P

Awatar użytkownika
ankarski
40%
40%
Posty: 92
Rejestracja: 2006-08-10, 14:28
Lokalizacja: południe

Post autor: ankarski » 2009-09-21, 00:00

O, dziękuję, dziękuję, bardzo nieprzydatna informacja...

Rafal
60%
60%
Posty: 239
Rejestracja: 2008-05-04, 00:37
Lokalizacja: kraina marzeń

Post autor: Rafal » 2009-09-21, 04:13

nie zastąpi żurawiny. Próbowałem robić nalewki na świeżo wyciskanych sokach (akurat nie z żurawiny..) - smakuje to paskudnie, bardzo mocno czuć spirytus, dopiero po dodaniu wytłoków nabierają odpowiedniego smaku. Zresztą nalewka na soku to nie nalewka tylko mors.

pozdrawiam

juru
50%
50%
Posty: 155
Rejestracja: 2008-02-06, 17:55
Lokalizacja: z tamtąd

Post autor: juru » 2009-09-21, 10:14

Masz kolego rację ale "z braku laku to i kit dobry" więc niedawno zrobiłem pseudo żurawinówkę z soku żurawinowego PAOLA (1 butelka na 8 litrów) gdzie tego prawdziwego soku w tym soku jest niewiele ale smakuje wcale nienajgorzej-jest i zapach i smak.Oczywiście oryginał to jest to a z soku tylko w zastępstwie
Pozdrawiam
juru

de gustibus non est disputandum

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2009-10-01, 19:35

witam 'żniwne " żurawinowe plony rozpoczęte - zapodajcie coś na dobra sprawdzona nalewkę z żurawiny na długie zimowe wieczory :mrgreen: .

pozdrawiam
98%

juru
50%
50%
Posty: 155
Rejestracja: 2008-02-06, 17:55
Lokalizacja: z tamtąd

Post autor: juru » 2009-10-02, 09:42

a gdzie można kupić tą żurawinę ? U nas niestety nie jest dostępna -ewentualnie suszona w Tesco.....
juru

de gustibus non est disputandum

pirat378
10%
10%
Posty: 19
Rejestracja: 2007-11-20, 17:19

Post autor: pirat378 » 2009-10-02, 10:02

Wszystko co wiemy-wiemy od innych
biżuteria artystyczna

Rafal
60%
60%
Posty: 239
Rejestracja: 2008-05-04, 00:37
Lokalizacja: kraina marzeń

Post autor: Rafal » 2009-10-03, 11:33

@98

polecam kordiał żurawinowy, na forum wino.org w dziale stare rodzinne przepisy... przepraszam, że tak odsyłam na inne forum, ale może wybaczycie :D Nalewkę robi się na syropie klonowym, i brendy wychodzi troche drogo ale smak... jest ekstra, na konkursy można z tym startować :D

pozdrawiam

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2009-10-03, 13:38

Witam @Rafał właśnie z tamtegoż forum wróciłem w poszukiwaniu nalewki z żurawiny - i też poczytałem o "kordiale ' - tylko czy nie aby za słaby ??? .

Do nalewu z żurawiny mam zamiar dodać zamiast cukru - syrpo klonowy vermont a najlepiej organiczny ale czy będzie :idea: ..

no i jedną może dwie buteleczki będą z chrzanem - ciekawi mnie ten smak - włożę do butelki przed zakorkowaniem pół laski chrzanu ( oczywiście ) i .. czas pokaże ,

zastanawia mnie jedna rzecz większość przepisów jest aby po zmrożeniu w zamrażalniku całe owoce zalać spirytusem i potem "wycisnąć " - czy nie lepiej oddadzą sok i nie tylko jak będą zmiażdżone i dopiero do spirytusu ( ~70% ) ?? czy może ma to wpływ na późniejsze filtrowanie /klarowanie .

Jak sugerujecie ???? mam 3 kg siedzą w zamrażalniku jutro do słoja .. czekam na propozycje .
mam zamiar zrobić tak :

3kg żurawiny przemrożonej ( zmiażdżone nie zmielone z uwagi na nasiona ) zalać 3-4l spirytusu 70% i tak na 2-3 tygodnie , potem zlanie , z owoców wyciskanie do ostatniej kropli soku , W tym soku dodanie około 500-700 ml syropu klonowego i połączenie składników . po rozlewie do 2 buteleczek wspomnianą "laskę " chrzanu i do butelek


pozdrawiam
98%

Rafal
60%
60%
Posty: 239
Rejestracja: 2008-05-04, 00:37
Lokalizacja: kraina marzeń

Post autor: Rafal » 2009-10-03, 14:39

Myślę, że po rozmrożeniu i tak będzie ciapka. Jeśli robiłbyś na świeżej można by pomóc sobie tłuczkiem. Kordiał nie był za słaby, ale jakby Ci brakowało % to zawsze można to skorygować.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2009-10-03, 15:23

Witam czyli całe jak i zmiażdżone nie maja wpływu na pózniejsze wyklarowanie nalewu ?? .
w takim razie wyciągam " jagódki " zgniotę i do słojów :P ..

to zostanie jeszcze dzika róża "na deser'

pozdrawiam
98%

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2009-10-03, 21:56

Witam jeszcze raz czy duża będzie różnica jak taką zamrożona wrzucę do spirytusu :?: :?:
z uwagi że muszę dzisiaj w nocy wyjechać nie mam czasu czeka na rozmrożenie - jak mocno straci na walorach ktoś wie ??? . Możan tak zrobić czy to profanacja ??? .

pozdrawiam
98%

Rafal
60%
60%
Posty: 239
Rejestracja: 2008-05-04, 00:37
Lokalizacja: kraina marzeń

Post autor: Rafal » 2009-10-03, 22:16

będzie ok 8) Robilem tak malinówkę, znajomi ocenili, że jedna z lepszych moich nalewek.

pozdro!

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2009-10-03, 22:39

Witam @Rafał dzięki - już zapodałem /nawet dzisiaj skoczyłem po 5 -cio litrowe słoje bo coraz ciaśniej w kuchni - a moja połowica mówi że więcej czasu w kuchni przebywam niż gdzie indziej - i te słoiki . przelalem 2x2 l to jednego z nich pigwowca , jest też żurawina w drugim - jutro jak wrócę rano to ostatni kilogram żurawiny zapodam do 2l słoja , i czekam jeszcze na dziką różę i pigwowca - wciągnęła mnie ta 'skrobanka ' pestkowa :mrgreen: .....

pozdrawiam
98%

Awatar użytkownika
pędzący jeleń
40%
40%
Posty: 91
Rejestracja: 2008-10-22, 02:52

Post autor: pędzący jeleń » 2009-10-08, 05:35

ja swoje 3 kg żurawiny po zamrożeniu wrzuciłem do maszynki do mięsa (tym razem ręcznej) pestek praktycznie w nich nie ma. Do słoja- 3.8 litra weszło mi 2 kg - zalałem to 1,5 litra 70% a 1 kg poszedł do 2 litrowego słoja + 750 ml 70%
pędzący jeleń

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości